Kisgyerek

Növelhetik a gyerekkori asztma kockázatát a gáztűzhelyek

Az Egyesült Államokban a beltéri szennyezés mértékétől függően egyes típusok használatát később akár teljesen be is tilthatják.
2023. Január 12.
gáztűzhely
(Kép forrása: Getty Images)

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága a gáztűzhelyek használatának szabályozását és korlátozását sürgeti, mivel új kutatások szerint a főzőalkalmatosságok használata összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma kialakulásával, írja a qubit.hu a CNN Business nyomán.

A CNN Business egy a Bloombergen megjelent interjúra hivatkozik, amelyben az amerikai fogyasztóvédelmi biztos (CPSC) kifejtette, hogy a gáztűzhelyek rejtett veszélyt jelenthetnek a háztartások számára – a beltéri szennyezés mértékétől függően egyes típusok használatát később akár teljesen be is tilthatják az Egyesült Államokban, de a fókuszt a biztonságossá tételre helyezik.

Az amerikai fogyasztóvédelem a lépéseket már hónapok óta fontolgatja a lépéseket, és ezt tovább sürgeti egy új tanulmány eredménye is: a gáztűzhelyek használata nemcsak a lakások levegőminőségét rontja a kutatók szerint, de a gyermekkori asztma megjelenésével és a légzőszervi megbetegedések súlyosbodásával is összefüggésbe hozhatók.

A tanulmány áálítása szerint a gyerekkori asztmás esetek akár 13 százalékáért a tűzhelyek lehetnek felelősek. Bár a gáztűzhelyek használata nem egyenletes az Amerikai Egyesült Államokban, de egyes államokban a háztartások mintegy 70 százalékában is ezeket használják.

Ha nem megfelelő a szellőzés, a gáztűzhelyek alkalmazása növeli a beltéri levegőben a nitrogén-dioxid (ez lehet felelős az asztma kialakulásáért), a szén-monoxid és a finom részecskék koncentrációját.

Bár egyelőre konkrét szabályozási intézkedést nem javasol az amerikai fogyasztóvédelem, a tűzhelyekkel kapcsolatban folyamatosan gyűjtik az információkat és a kutatási eredményeket.