Kisgyerek

Tévhitek az asztmáról

Az asztma krónikus betegség, lényege az, hogy a hörgők rohamszerű szűkülete miatt nehézséggel jár a kilégzés. Annak azonban sokféle oka lehet, hogy miért viselkedik így egyesek tüdeje.
2011. Július 25.

Tévhitek az asztmárólDr. Kádár László tüdőgyógyász tapasztalatai szerint sok tévhit kering az asztma kérdéséről, és ez az orvosok és a betegek dolgát is megnehezíti.

Már egészen kicsi gyerekeknél is hatásosan kezelhető az asztma

a megfelelő kiegészítő eszközök segítségével

Hiedelem

Az asztma feltűnő rohamokkal járó, könnyen felismerhető betegség.

Valóság

Sok gyereket azért visznek orvoshoz, mert nem gyarapszik a súlya, nem eszik rendesen. Kiderülhet, hogy a nehézlégzés miatt nem tud akkora levegőt venni, hogy ideje legyen a nyelésre. Más gyerek évekig köhécsel, mire rájönnek, hogy asztmás. A gyerek természetesnek veszi ezt az állapotot, fogalma nincs arról, milyen „nem asztmásnak lenni”, nem szól. A tüdőgyógyásznak azt mondja: „úgy fulladok, ahogy szoktam”.

Hiedelem

Az asztma akut betegség, előjön és elmúlik, mint a nátha.

Valóság

Az asztma egy életre szól, vannak látszólag minden ok nélkül bekövetkező tünetmentes időszakok (például tizenéves korban), de tartós tünetmentesség életmód-változtatással és megelőző gyógyszerek használatával alakítható ki. Oka nem egy adott allergén vagy kórokozó megjelenése, hanem genetikailag megalapozott krónikus hörgőgyulladás, ami állandóan jelen van, és külső hatásra (allergén, felső légúti betegség, hideg, meleg, fizikai terhelés, stressz) „belobban”.

Hiedelem

Az asztma mindig allergiás eredetű.

Valóság

Az asztma nem allergiás betegség, de nagyon gyakran jár együtt az allergiával. Vagyis az asztmások egy részénél egyes allergénektől (is) kialakulhat nehézlégzés, míg más asztmások nem reagálnak az allergénekre, sokkal inkább a felsőlégúti vírusfertőzésekre.

Hiedelem

Csak a belélegzett allergének okoznak nehézlégzést.

Valóság

Ételallergiás reakció is okozhat asztmás rohamot. A túlérzékeny hörgőknek néha az is elég, ha hirtelen hideg, párás vagy füstös környezetbe kerül a beteg.

Forrás: Kismama magazin