Kisgyerek

Van olyan TB által támogatott rendelés, ahol nincs várólista

Tüsszögés, hasfájás, bőrkiütés, elhúzódó, visszatérő köhögés, nehézlégzés, rendellenes hízás vagy fogyás. Vannak olyan tünetek, amikor a házi gyermekorvosi segítségen kívül szakorvosnak (gyermektüdőgyógyásznak, allergológusnak) is látnia kell a gyermeket.
2018. Március 25.
Van olyan TB által támogatott rendelés, ahol nincs várólista

Ám sok szülőt elriaszt a hosszú várólista. Mi a megoldás?

A magyar lakosság jelentős százalékát érinti az allergia, allergiás asztma. Az éghajlati viszonyok miatt gyakorlatilag egész évben allergiaszezonról beszélhetünk. A téli időszakban a fűtés miatt a poratka allergia támad. Az évszakkal együtt járó vírusos betegségek szövődményeiként fellépő hosszabb, nem múló köhögések, valamint a gyermekek ételallergiával, kapcsolatos tüneteinek kivizsgálását nem érdemes elodázni. Minél gyorsabban meg kell nézni, miért nem tud enni a gyermek, miért fogy vagy hízik rendellenesen, vagy miért köhög sokáig?

Hogyan váltakoznak a domináns allergének évszakok szerint Magyarországon?

  • tavasszal 4-12 hétig a fák, májustól 3-5 hónapon át a fűfélék,
  • a nyár második felében és ősszel a gyomok: parlagfű, fekete üröm) és csalánfélék allergénjei okozzák a gondot
  • a meleg idő beálltával a kültéri penészgombák spóraszáma is emelkedik, amely kora őszig szintén magas marad.
  • októbertől áprilisig tart a poratka allergia: a lakásokban a fűtéssel megteremtjük nemcsak magunk, de az atkák számára is az ideális körülményeket.

A szervezet a csecsemők esetében ekcémával, nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél köhögéssel jelzi az allergiát. A legfontosabb szempont, hogy hamar kiderüljenek a tünetek okai. Az idő a gyermekek esetében különösen fontos faktor. A pontosabb diagnózis érdekében érdemes olyan szakorvoshoz vinni a gyermeket, aki nemcsak allergológus/gyermekpulmonológus, hanem csecsemő -és gyermekgyógyász is egyben.

Van, ahol azonnal ellátást kap a gyermek

A legtöbb szülő megtapasztalja a szakemberhiánnyal együtt járó túlzsúfoltságot a szakrendeléseken. Időpontot minimum hetekre, gyakran hónapokra előre kap csak az ember. Kevesen tudják, hogy a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet többnyire krónikus légúti beteg (asztmás, allergiás) betegekkel foglalkozó rendelőjében akár azonnal ellátást kaphat a gyermek (vagy felnőtt) – csak egy háziorvosi beutaló kell hozzá, az ellátás TB által támogatott. A következő TB támogatott rendeléseken nincs várólista gyermekek számára: allergológia, gyermektüdőgyógyászat, fül-orr-gégészet, laborvizsgálatok.

Ha nektek is szükségetek van ilyen szakirányú segítségre, a gyermekgyógyintézet honlapján megtaláljátok az elérhetőséget.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Endocare Endokrinológiai Központ