Baba

A kutya az ekcémától is védi a gyereket

Az egyéves korukban kutya közelében élő gyerekek közül négyévesen az átlagnál kevesebb az ekcémás. Ugyanakkor a macskatulajdonosok között nem csökken a megbetegedés gyakorisága - derült ki egy kutatásból.
2014. December 12.

Az ekcéma rizikóját is csökkenti a kutyával való együttélés

A kutyatulajdonosok között ráadásul sokkal kevesebb a macskaallergiás. “Azt gondoljuk, hogy a kutyák védő hatása hasonlatos ahhoz az immunterápiához, amikor kis adagú allergénekkel (allergiát okozó anyaggal) szoktatják le a szervezetet a heves immunreakciókról” – magyarázza a jelenséget Dr. Tolly Epstein, a Cincinnati Orvosi Egyetem docense.

A kutatásba olyan gyermekeket vontak be, akiknek a szülei allergia vagy ekcéma tüneteitől szenvedtek. Ezek a betegségek gyakran öröklődnek. Induláskor bőrpróba segítségével szűrték a gyerekek kutya- és macskaallergiáját, ez a teszt ugyanis már az allergia tüneteinek jelentkezése előtt is jelzi az érzékenységet. A vizsgálatba összesen 636 gyermeket vontak be, többségük fehér bőrű volt.

Azoknak a kutyáraallergiásoknak, akiknek környezetében nem élt kutya, négyszer gyakrabban lett pozitív az allergiatesztje négyéves korban, mint azoké, akiknek kezdetben pozitív lett ugyan a tesztje, de élt kutya a környezetükben. Minél magasabb volt a kutyaallergének kezdeti koncentrációja, annál kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a gyerekek négyéves korukra ekcémásak lettek.

Akiknek cicája volt egyéves korában, annak tizenkétszer nagyobb valószínűséggel lett ekcémája négyéves korában. Sajnos a kis esetszám miatt az eredményeket még nem lehet általánosítani. A kísérlet részletei a Journal of Pediatrics-ben jelentek meg. Mivel a vizsgálatok folytatódnak, a kutatók is úgy vélik, eredményeikből még korai volna következtetéseket levonni – nem érdemes azonnal megszabadulni kedvenc cicánktól és helyette kiskutyát beszerezni.

Az ekcéma viszkető, gyulladásos bőrbetegség. A gyermekkori ekcéma gyakorisága 15 és 30 százalék közötti, gyakran önmagától gyógyuló betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők játszanak szerepet. A betegség gyakorisága drámaian megnőtt az elmúlt 30 évben.

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Medipress