Baba

Baba és kutya egy családban? Érvek, ellenérvek, tanácsok

Életre szóló élmény a barátság egy kutyával vagy egy macskával. Természetes, hogy aki ezt megtapasztalta, a gyerekének is szeretne hasonlót. De vajon hogyan lehet megteremteni a harmóniát, amiben a kisgyerek és a társállat is biztonságban él együtt?
2015. Február 27.

A Szily család két menhelyről hozott, egy év körüli vizslával élt együtt, amikor megérkezett hozzájuk a baba. – Mindig volt kutyánk, én is így nőttem fel. Nem aggódtunk, sokkal inkább az volt a cél, hogy a gyerek az első pillanattól kezdve kutya közelében éljen – meséli az apa.

– Ilyenkor a legtöbb családban persze fölmerül, hogyan élhet a baba mellett két kutya úgy, hogy a megfelelő higiéniai körülmények is megmaradjanak. Mi azonban azt valljuk, hogy a teljesen steril környezet nem jó, nincsen rá szüksége a kicsinek. Természetesen vannak ésszerű határok. Ilyen például, hogy a gyerekszoba tabu.

A pici hathetes koráig nem engedtük, hogy megnyalja vagy hozzáérjen a kutya, azóta viszont enyhült a szigor, kezd kialakulni a kapcsolat a baba és a kutyusok között. Megmosolyogtató, ahogyan mostanság megpróbálja a baba figyelmét felkelteni a kutya. Előfordul, hogy szoptatás alatt odahozza a játékait, és leteszi a kicsi elé, mert szeretné, ha játszanának. A baba erre persze még nem reagál, de a kutya nem adja föl.

– Ha a családnak már volt kutyája a gyermek születése előtt, az egy másik, egyszerűbb élethelyzet – magyarázza dr. Fok Éva állatorvos. – Ilyenkor inkább csak össze kell szoktatni az állatot a kisbabával. Az első időszakban azonban fokozattan kell figyelni a már régi “családtagra” is, hiszen a viselkedése, reakciói megváltozhatnak a baba közelében. Azokon a szokásokon, amelyek a baba érkezése előtt voltak a kutyus életében (sétálás, étkezések ideje), nem érdemes változtatni, az maradjon biztos pont.

Ha a család a baba érkezése előtt nem volt túl szigorú a higiénia terén, akkor egy-két dolgon a kicsi érkezése után azért érdemes változtatni. Különösen igaz ez a lakásban tartott kutya esetében. A szükséges oltásokra és a rendszeres féregtelenítésre is nagyon fontos ügyelni, sőt a szakember szerint akár egy évben egyszer egy bélsárvizsgálat is hasznos lehet.

Az állat gondoskodni tanít

Muhi Mária gyerekpszichológus szerint örömteli, ha van valamilyen társállata a kisgyereknek, mégis fontosnak tartja hangsúlyozni az ellenérveket is. Az állattartás ellen szóló egyik legfontosabb érv, ha a szülők játékszernek szánják az állatot, így akarnak örömet szerezni a gyereknek. Ezzel viszont súlyos hibát követ el a szülő, hiszen nem azt tanulja meg a gyerek, ami az állattartás értelme lenne, a felelősséget és a gondoskodást.

Pedig az állattal való együttélésnek éppen az lenne a célja, hogy a gyerek megfigyelje, mire is van szüksége a kutyának vagy a nyuszinak, figyelembe vegye az igényeit, és így megismerje a gondoskodás néha monoton, de sok örömet is adó dimenzióit.

Fontos, hogy megfelelő korban és megfelelő állatot válasszunk a családba – mondja a gyerekpszichológus. Sok múlik azon is, hogy volt-e már állat a családban, a szülő mennyire ért az állattartáshoz. A szakember szerint kifejezetten jó, ha már egész kicsi kortól fokozatosan, a szülővel együtt megtanulja a gyerek, hogy hogyan kell vigyázni egy élőlényre. Már az egészen picikre is rá lehet bízni apróbb részterületeket. Éppen azért, mert a gyerekre még hosszú évekig csak részben lehet számítani, a felelős állattartás része lenne az is, hogy a szülők felmérjék, milyen erőforrásaik vannak.

Baba mellé kutya?

Dr. Fok Éva állatorvos is osztja ezt a véleményt: – A napokban beszéltem egy fiatalemberrel arról, hogy a párja kismama, és vajon tarthatnak-e kutyát ebben az élethelyzetben, mert nagyon aggódnak a toxoplazmafertőzés miatt. Bár a szakember megnyugtató választ adott a telefonálónak a betegséget illetően, de felvetett egy ennél fontosabb kérdést: érdemes-e még egy kiskutyát is vállalni egy olyan időszakban, amikor a család új élethelyzetre készül, hiszen hamarosan gyermekük születik.

Ne csak a gyermek játszópajtásának tekintsük a kutyát

A kölyökkutyára sok időt kell szánni. A kutyának kiskorában kell megtanulnia a szobatisztaságtól elkezdve a családi élet szabályaiig sok mindent. Ha ebben az időszakban elmarad ez a tanulási folyamat, nem érti meg a kutyus, hogy ki a falkavezér, mik a szabályok, akkor később már nehezebben nevelhető. A rosszul vagy egyáltalán nem nevelt kutya viszont problémás, sőt veszélyes is lehet.

A pici baba és a családba újonnan érkező kölyökkutya nem egy optimális páros a szakember szerint, a babának is most kell megtanulni, hogy ne húzza-nyúzza a kutyát, és ebben az időszakban kéne a kutyát is nevelni.

Legót kis gazdája nevezte el

Réz Tímea is a nehézségekről mesél. Tímea másfél éves kisfia, Miló mellé kapott egy négy hónapos kiskutyát is rokonaitól. – Utólag azt gondolom, nem volt jó ötlet a baba mellé kölyökkutyát hozni, mert rengeteg energiát igényel ez a felállás, ha felelősséggel vállalunk állatot. Mivel elsősorban a babáé minden figyelem, rengeteg pluszenergiát kívánt meg tőlünk, hogy a kutya se járjon rosszul. Az sem volt könnyű, hogy Miló is megtanulja, a kutyának is jár a nyugalom.

Eleinte arra is volt példa, hogy bár a kutya aranyos Milóval, azért kölyökkutyához méltóan neveletlen volt, harapdált minket játékból, és a kisfiam ehhez még túl pici volt. Persze Legó, akinek a nevet tulajdonképpen a gyerek adta – mert hasonlít a Duplóban lévő foltos kutyára – mára igazán jó barátja lett a kisfiamnak.

– Komoly érzelmi kötődés is kialakult közöttük – folytatta Tímea. Ezt abból is láttuk, amikor egyszer apukám elvitte sétálni a kutyát, a kisfiam szomorú lett, nem értette, hogy miért vitte el a nagypapa Legót, és vajon visszahozza-e.

Vigyázat! A kutya, macska számos fertőző betegséget terjesztenek

A házi kedvencektől, kutyától, macskától elkapható, emberre is veszélyes fertőző betegségek száma száz felett van. A fertőzések változatosak: vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg, külső élősködő is lehet, és a terjedés módja is többféle. Azonban az állatorvos szerint a legalapvetőbb személyi higiénia betartása mellett az állattartók minimálisra csökkenthetik a fertőzések veszélyét.

Ha a kutya elmegy…

A gyerekeket érdemes felkészíteni arra, hogy a kisállat élete bizony véges. – Nem kell, hogy napi szinten beszédtéma legyen – tanácsolja Muhi Mária -, de legalább egyszer elmondhatja a szülő, hogy az adott állat hány évet élhet, így valamennyire felkészülhet a gyerek, hogy a kapcsolat egyszer véget ér. Ha elpusztul az állat, nem kell titkolózni. Meg kell engedni, hogy elbúcsúzzon tőle a gyerek, megsirassa a pajtását.

Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin