Kisgyerek

Állat a családban

Segítünk körüljárni, hogyan, milyen korban, milyen állatot válasszunk, és mikor nem tanácsos állatot tartani.
2008. Január 27.

A legfontosabb, hogy sose vásároljunk “hirtelen felindulásból”, mondjuk, meglátva egy helyes kölyökkutyát. Gondoljuk végig, mennyi időt tud a család örömmel az új élőlény gondozására fordítani. Ez meghatározza azt is, milyen fajtát választhatunk.

Fontos szempont, hogy nem allergiás-e valamelyik családtag a szőrös, tollas állatokra. Ha igen, nagyjából eldőlt a kérdés: a hüllők, halak, kétéltűek, esetleg egy kopasz tengerimalac lehet csak befutó. A legtöbb gyerek nagy álma általában kutya vagy cica. Kisiskolás korban elsősorban a fiúk vágyakoznak kígyók, pókok, gekkók után, de szóba jönnek a kisemlősök, a madarak és az akvárium is. Lássuk, mire számíthatunk, ha beadjuk a derekunkat.

Vízi varázslat

Akváriummal csempészhetjük be legegyszerűbben a természetet a lakásba. Szerencsés csillagzat alatt (és tapasztalt tanácsadó segítségével) úgy is berendezhetjük a medencét, hogy kialakuljon a biológiai egyensúly. Így semmiféle különleges felszerelésre nem lesz szükségünk, talán hónapokig sem kell a medence tisztogatásával foglalkoznunk. Ha természetes fény éri az akváriumot, könnyen elszaporodnak benne az algák, ezért akár heti egy vízcserére is szükség lehet.

Az akvárium berendezése indulásnál igényel komolyabb beruházást, ezen nem érdemes spórolni. Elsőre megteszi egy negyvenliteres medence. Az állatkereskedésben kérjünk segítséget a megfelelő szűrő, vízmelegítő, levegőztető kiválasztásához – ha nem a legigénytelenebb halakkal telepítjük be (elevenszülő fogaspontyok), ezekre mind szükségünk lesz. Az akváriumot egy héttel előbb “be kell üzemelni”, hogy a víz minősége megfelelő legyen. Ezt mondjuk el előre a gyereknek, mert csalódott lesz, ha nem tudja, hogy még várnia kell. A halak kiválasztásában kérjünk segítséget az állatkereskedőtől, aki az akvárium méretéből kiindulva javasol egyszerűen tartható fajokat.

Már a pici babák is szívesen nézegetik a varázslatos vízi világot, oviskorban pedig ügyesen közreműködnek a gondozásban. A teljes munkát csak tizenéves korban tudják átvállalni, ezzel már az elején számolnunk kell.

Kígyót, békát

Ha az akváriumban egy kis szárazföldi területet is kialakítunk, ezt mindjárt terráriumnak nevezhetjük (ami nagyon elegánsan és tudományosan hangzik). Be is telepíthetjük csodaszép csúszómászókkal. A kezdő állattartók leggyakrabban az ékszerteknőst választják. A családba néhány centisen kerül, de jó tudni, hogy felnőttkorára levesestányér méretűre is nőhet. 100-150 literes terráriumot kell berendeznünk neki. Kiskorában naponta kell etetni, később elég kétnaponta.

A gyerekek részt vehetnek a medence tisztításában, sajnos ez csak eleinte izgalmas, később inkább kötelességnek érzik. Megfelelő tartás esetén 20-25 évig élhetnek. Szárazföldi teknőst is tarthatunk, ám ez (a teleltetéssel és az ágy alatt való keresgéléssel tarkítva) inkább a végtelen türelemmel megáldott, vagy nagy kihívásokat kedvelő szülők és kamaszok sportja. Az egzotikus hüllők, kétéltűek, rovarok tartása többnyire bonyolult, csak haladóknak ajánljuk!

Tipp: Úton-útfélen talált gyíkot, kígyót, békát, szalamandrát, mocsári teknőst ne vigyünk haza! A hazánkban élő összes hüllő és kétéltű védett állat, csak külön engedéllyel szabad őket befogni.

Tollas jószágok

A gyerekek számára a madarak is vonzóak lehetnek. A hullámos papagáj és a különféle pintyek (zebrapinty, rizspinty, sirályka) tartása jár a legkevesebb gonddal. Ne sajnáljuk a pénzt a kalitkabeszerzésnél, ez lesz a madarak teljes élettere! Ezek a madárfajok társaságkedvelők, természetes élőhelyükön csoportosan élnek. Ha nem tudunk naponta foglalkozni velük, vegyünk nekik párt (nem feltétlenül ellenkező neműt). A kalitka körül mindig akad kihullott homok, magok és maghéjak – akinek nagyon fontos a tisztaság, ne a szárnyasokat válassza!

Sokan kimondottan az énekükért tartják a madarakat, másokat viszont éppen ez zavarhat, ezt is gondoljuk át. A madárhangot a gyerekek hamar megszokják, a pintyek rendszeres reggeli “dudálására” sem ébrednek föl. A pintyfélék megfelelő méretű kalitkában szívesen párosodnak, és általában fel is nevelik a fészekaljat, ez bizony érdekes tapasztalat a gyerekeknek.

Apró motoszkák

A kisrágcsálók közül ma már sok faj kapható. Legkönnyebben a tengeri malac, az aranyhörcsög és a futóegér tartható. A rágcsálók komoly társadalmi életet élnek, ebbe beletartozik az udvarlás és a szaporodás is. Számoljunk vele, hogy az apró emlősök nem élnek sokáig – néhány év van nekik kiszabva. Ezt a gyereknek mindenképpen el kell mondanunk, mielőtt berendezzük a ketrecet vagy az üvegmedencét. A tengerimalac és a hörcsög hajlamos harapni, nem árt az óvatosság. Van, akit zavar, hogy a hörcsögök éjjel tesznek-vesznek, zörögnek, a tengerimalac pedig kora reggeli visítással kürtölheti világgá feneketlen éhségét – ez nem minden családban arat osztatlan sikert.

A szabadság bajnoka

A macskák független egyéniségek, nem viselik el a farokráncigálást, és csak akkor lehet őket megsimogatni, ha ők is szeretnék. Kíváncsi, ügyes és bátor állatok, ha tehetik, különösen a kölykök, mindenhová be- és felmásznak, ezzel néha kárt is okoznak.

A kisiskolások általában már tudnak bánni a cicákkal. Életre szóló tapasztalat lehet számukra a cicacsalád szaporodása. Tanulnak a macska vemhességének már észlelhető jeleiből, ahogy felneveli a kölyköket, végül abból, ahogy a kölykök leválnak a cicamamáról. Akár mély beszélgetések is kialakulhatnak ennek kapcsán az élet nagy kérdéseiről. A cicákat rendszeresen kell állatorvoshoz vinni. Számukra ugyan nem kötelező a veszettség elleni oltás, de javasolt.

Nagyjából 10-15 évig élnek, de a szabadba kijáró jószágok idő előtt áldozatul eshetnek a kutyáknak vagy a közúti forgalomnak. Sok gyerek ilyen helyzetben találkozik először testközelben a halállal. Mélyen átélik a veszteséget, ilyenkor nem vigasz, hogy “csak egy állat volt”. Nem megoldás az elpusztult kedvenc azonnali pótlása egy újabb kis állattal, hagyjunk időt a gyereknek a gyászra.

Kutya – az új családtag

Egy kiskutya bekerülése a családba legtöbbször komoly életforma-változást is hoz magával: gyakori sétára van szükség, hogy hamar szobatiszta legyen, és nem szabad hosszú időre magára hagynunk. Türelmesnek kell lennünk hozzá, hiszen az együttélés szabályainak megtanulása hosszú, de mindenképpen szükséges folyamat.

Lehetőleg tavaszi alomból válasszunk kölyköt. A hosszabb, világos estéken könnyebb a sétáltatás. Az etetést, itatást jó, ha a felnőtt végzi. A kutya a családot is falkának tekinti: pontosan tisztában van a szereposztással, a gyereket általában egyenrangú partnernek tekinti. A sétáltatást ezért csak akkor bízzuk rá, ha már elég erős ahhoz, hogy megtartsa a kutyát. Tizenkét éves kor előtt ez még általában korainak bizonyul. A más kutyákkal való találkozást a gyerekek sokszor vészhelyzetként értékelik, megijednek, az esetleg összekapó állatokat megpróbálhatják szétválasztani, ekkor maguk is megsérülhetnek. Csak nagyobb, talpraesett, tapasztalt gyerektől várhatjuk el, hogy ilyenkor helyesen cselekedjen.

Néhány kutyaötlet

A kutya kiválasztásánál előre számot kell vetni igényeinkkel: kevés olyan fajta van, amely házat is őriz, és egyben biztonságosan egyedül hagyható a kisgyerekkel. Ha elsősorban családi kutyát szeretnénk, szóba jöhet a golden retriver – okossága és türelme miatt sérült embereket segítő kutyaként is szívesen alkalmazzák.

Nagy mozgásigényű, de jól kezelhető családi kutya a vizsla, vagy a mostanában egyre népszerűbb, kisebb termetű beagle, akit szinte lehetetlen kihozni a sodrából. Lakásban ideális az uszkár, nagy előnye, hogy nem hullik a szőre.

Egytől egyig egyéniség

Ixi, az uszkár velem járta végig az egyetemet, ha beszélni tudott volna, azt hiszem, simán átmegy anatómiából. Aztán jött Csibész, a kutyakamaszként befogadott keverék gentleman, aki istenként tisztelte gazdáját. Csöpinek Csibész volt a gazdája, mi, emberek csak a személyzet címért versenghettünk. Vizsi, a talált kutyalány saját kölykei után az összes házhoz kerülő kutyát felnevelte.

Ott voltak az évek óta vágyott cserfes, szemetelő papagájok, akik kifogtak a lányom türelmén, és egy év múlva szomorúan vittem őket vissza a tenyésztőkhöz. A halak közül a legemlékezetesebb Anci, a szőrös házmester, aki mindent túlélt az akváriumunkban, hogy aztán két karmos békánkkal összeütközésbe kerülve lelje halálát. És végül Süni, aki hónapokig járt hozzánk a kutyatányérból vacsorázni, feltöltődni a tél előtt.

>

Milyen kortól ajánljuk? Helyigény Mennyibe kerül a felszerelés? Mennyibe kerül az állat? Mennyibe kerül a tartás? Időigény Meddig hagyhatjuk magára? Ha nem tudjuk tovább tartani, hol helyezhetjük el?
Halak Kisbabák is szívesen nézegetik Az akvárium mérete 20 000 Ft 500 forinttól darabonként 500 Ft/hó Napi pár perc gondozás + hetente/havonta fél/egy óra akváriumtisztítás Egy hét etetés nélkül is Akvarisztikai szakboltokban érdeklődhetünk, néhol visszaveszik az ott vásárolt halakat.
Teknősök Óvodáskortól A terrárium mérete 20 000 Ft 1500-3000 Ft 500 Ft/hó + a nyers zöldségek, gyümölcsök, tojás, sajt a háztartásból Napi pár perc gondozás + havonta egy óra terráriumtisztítás Két napra etetés nélkül. Ha megbízunk valakit az etetésével, akkor akár hosszú időre is Állatkereskedésekben visszaveszik.
Pintyek, papagájok Kisiskolás kortól A kalitka mérete 20 000 forinttól a kalitka méretétől függően 1000-5000 Ft 500 Ft/hó + a háztartásból származó eleség Ha egyedül él, akkor napi fél óra gondozás és játék, ha párt tartunk, akkor napi tíz perc is elég. Hetente fél óra kalitkatisztítás Ha megbízunk valakit a napi etetésével és a kalitka tisztításával, akkor akár hosszú időre is Állatkereskedésekben visszaveszik. A fiókákat is megvásárolják.
Kisrágcsálók Kisiskolás kortól A ketrec, üvegmedence mérete 25 000 forinttól 100 – 10000 Ft 500 Ft/hó + a háztartásból származó eleség Napi tíz perc gondozás + hetente egy óra ketrectisztítás Ha megbízunk valakit a napi etetésével, akkor akár hosszú időre is Állatkereskedésekben visszaveszik. A kölyköket is megvásárolják.
Macska 10-12 éves kortól Legyen lehetősége szabadon kimenni. A lakásban egy kosárra és egy cicavécére van szüksége. Ha benn él, még egy kaparófa is kell, hogy ne a bútoron élesítse a körmét. 10 000 Ft Akár ingyen, fajtatiszta állatok 10000 Ft-tól 2000 Ft/hó + az oltások költsége Önálló. Napi negyedóra gondozás. Ha megbízunk valakit az etetésével, akkor akár hosszú időre is Gazdát kell keresnünk neki
Kutya 8-10 éves kortól Ha a lakásban él, akkor a lakás teljes területe, kertben legalább 10 m2-es kennelben is tartható, de mindenképpen mozoghasson rendszeresen szabadon, és lehessen társaságban 20 000 Ft Akár ingyen.

Fajtatiszta kutyák: 30000 Ft-tól

2000 Ft/hótól a kutya méretétől függően + az oltások költsége Napi 15 perc gondozás + egy óra séta + rendszeres szőrzet- és karomápolás Ha megbízunk valakit az etetésével és a kertben van, akkor néhány hétig. Gazdát kell keresnünk neki

Kapcsolódó cikkeink:

  • Baba és kutya egy családban? Érvek, ellenérvek, tanácsok
  • Kisokos házi kedvencekhez
  • Állatok otthon
  • Kutya és baba
  • Forrás: Kismama magazin