Baba

Kutya a baba mellett?

Hogyan készüljön a gazdi és a kutyus az újszülött fogadására? A legjobb tippek kutyás családokból!
2011. Február 07.

Kutya és baba

Kötődő nevelés

Első kislányomat várva kutyusunk, Ricky (basset hound) sem szorult háttérbe. Ami változott, az egyedül az ágyunkból való kiköltözés volt. Az ágy mellé készítettünk neki egy kényelmes kis fekhelyet, és mivel simogatásközelben maradt, egyből elfogadta megváltozott helyzetét.

Miután megszületett a babánk, kitüntetett figyelemmel kísérte minden tevékenységünket körülötte. Ott volt a fürdetésnél – miután végeztünk, mindig kért egy korty fürdővizet! Minden alkalommal hordozókendővel sétáltunk, így a kutya is jött velünk. Nem kellett semmilyen extra óvintézkedést tennünk. Nagyon szerette a babát. És mi is őt. Bíborkám soha nem félt tőle. Ma is rendkívül mély, baráti viszonyban van az állatokkal.

Judit

Nem préda

Jó nagy takarítást, porszívózást javaslok. Célszerű a kiságy rácsai közé huzatot húzni, hogy a kutyus ne tudja nyalogatni a kicsit, ha véletlenül nem figyelünk oda. Ha a pici baba külön szobában van, nem kell sűrűn beengedni a kutyát, de mindenképpen szagoltassuk meg vele a babát, és közben mondani kell neki, hogy nem szabad, óvatosan, satöbbi.., hogy lássa, erre a “valamire” neki vigyáznia kell, és nem préda.

Andi (tenyésztő)

Szagminta

Panellakásban élünk, a kutyus már hároméves elmúlt, amikor Hanna lányunk született. A kutyus (ha jól nevelt) gond nélkül befogadja az új családtagot. Mi a kisbabát odanyújtottuk, szagolja meg, majd a pisis pelusból is vehetett szagmintát. A kommunikáció és határozottság a kutyákkal is elengedhetetlen. Gyakran jobban kell aggódni házi kedvencünk épségéért, mint a gyerekért. Ugyanis a kíváncsi kölök előszeretettel tépi, húzza a kutya egyes részeit, vagy nyomogatja a szemét…

Anikó

Mindkettőjükre figyelj!

– A gyermekágyas időszakra és az olyan időjárásra, amikor nem vinnéd ki a picit, meg kell oldani a sétáltatást.

– Féregtelenítés negyedévente szükséges, mert az élősködők komoly betegségeket terjeszthetnek.

– Érdeklődd meg az állatorvostól, hogy az adott fajtát milyen gyakorisággal lehet fürdetni.

– Küldj haza valamit a pici illatával a kórházból, így kicsit könnyebben elfogadja majd az új jövevényt a kutyus is. Azért ne lepődj meg, és ne is keseredj el, ha mégis megmorogja az első napokban.

– A babakocsi kiválasztásánál legyen szempont, hogy milyen terepen szoktatok sétálni.

Andrea

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin