Kisgyerek

Kutyát a gyereknek?

Egy pillanat műve az egész. A gyerek meglátja a kiskutyát, és aztán képes évekig nyúzni a szüleit, hogy vegyenek neki is egy négylábút. De vajon engedjünk-e neki?
2013. Augusztus 28.

A kutyatartás nem csupa szórakozás. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen kutyafajta illik a családunkhoz, gyerekünkhöz, és azzal is szembe kell néznünk, hogy a tisztántartás bizony sok pluszmunkát ró a nyakunkba.

A gondosan kiválasztott kutyák viszont egészen biztosan nem fognak csalódást okozni. A kutya mellett felnövő kisgyerek jó eséllyel lesz nyugodtabb, derűsebb, felelősségteljesebb és érzelmileg kiegyensúlyozottabb.

Gyerekbarát kutyafajták

A labrador retriever intelligens, békés, jóindulatú és engedelmes.

A jóindulatú bokszer nemcsak őrző-védőként állja meg a helyét, hanem házi kedvencként is tökéletes lehet. Mindamellett csak azoknak való, akik képesek kielégíteni hatalmas mozgásigényét.

A berni pásztor könnyen nevelhető, kedves és türelmes.

Az uszkár valamennyi fajtája nagyon megbízható.

A beagle legendásan szelíd, és mivel tanulékony és igénytelen is, a gyermekes családoknak szintén jó választás lehet.

Csak óvatosan!

Néhány fajta rendkívül népszerű a kutyatartók körében, holott nem igazán valók gyerekek mellé, kicsi lakásba. A tacskó barátságosnak, játékosnak tűnhet, akivel nem kell majd sokat törődni, pedig többnyire nem semmittevésre ítélt öleb, hanem igazi vadászkutya, határozott gazda kezébe való. Nagyon erős egyéniség, szilárdsággal, következetességgel és türelemmel csodálatos társunkká formálható, de nem feltétlenül eszményi társa a kisgyerekeknek.

Kutyát a gyereknek?

A vidám cocker spániel is könnyen félreismerhető. Bár úgy néz ki, mint egy plüssállat, gyerekek mellé csak akkor való, ha a kicsik jól neveltek, és minden tekintetben tiszteletben tartják kedvenceik igényeit és személyiségét.

A terrierek nem tartoznak a könnyű esetek közé: bár nagyon intelligensek és ragaszkodók, nem mindig jönnek ki jól a gyerekekkel, és mivel kitenyésztésüknél az agresszivitás is fontos szempont volt, nem igazán alkalmasak a “család kedvence” szerepére.

Kapcsolódó cikkek:

  • Állat a családban
  • Szívmelengető pillanat: egy baba és egy kutya első ölelése
  • Cukiságból jeles: a husky beszélget a babával
  • Baba és kutya egy családban? Érvek, ellenérvek, tanácsok