Baba

9 lépés, hogy zökkenőmentes legyen a hozzátáplálás

Öröm legyen az evés, és maradjon egészséges határok között! Röviden így foglalhatjuk össze a célokat, amikor először kezdünk szilárd ételeket adni a babának.
2011. Október 11.

1. A babát figyeld, ne az előírásokat! Ő jelezni fogja, mi ízlik neki, és mennyit szeretne belőle elfogyasztani.

2. Ne hagyd, hogy az étkezés állandó harccá váljék! Ha a gyerek nem akar enni, vagy nem annyit, akkor nyugodtan hagyd rá. Nem fog önként éhenhalni.

3. Egyszerre csak egyféle új alapanyaggal kínáld, és várj néhány napot az újabb bevezetéséig.

4. Ültesd az asztalhoz etetőszékben, ha eszik a család. Így látni fogja és megtanulja, hogyan és mit esznek a nagyok.

5. Főzz olyan ételeket a családnak, amiket ő is megkóstolhat, ha kéri. Például párolt, natúr zöldségeket, leveszöldséget, puhára főtt vagy sült húst, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret, gyümölcsös gabonakásákat, cukormentes kompótokat, főtt vagy sült krumplit, sütőtököt. A kisbabák elsősorban arra kíváncsiak, mi lehet az, amit anya és apa olyan szívesen eszik.

6. Ne adj veszélyes méretű, tehát túlságosan kicsi ételt (borsót, babot, magvakat) a kezébe. Amíg megtanul jól rágni, ezeket a fontos és egészséges hozzávalókat csak főzve, pépesítve kínáld neki, esetleg kis gombócokká gyúrva. A napraforgómagot, tökmagot is puhára lehet főzni és pépesíteni a zöldség- vagy gyümölcspüré gazdagítására.

7. Ne engedd, hogy étellel a szájában futkosson, másszon, tornázzon. Ez a félrenyelés lehetősége miatt nagyon balesetveszélyes.

8. Olyan ételek evésére szoktasd, amelyek egészségesek, és amiket ti is esztek. Az a legjobb, ha a cukorral, az édességekkel meg sem ismerkedik. A gyümölcsök természetes édessége elegendő!

9. Az étel maradjon étel! Vagyis ne használd se büntetésnek, se jutalomnak, se unaloműzőnek, se megnyugtatásnak.

További tippek a témában:

Csecsemő hozzátáplálása: a startvonalon 6 hónaposan

Babák hozzátáplálása: ijedségre semmi ok

Hozzátáplálás: mit ne tegyünk?

Az 5+1 legfontosabb hozzátáplálási alapelv

Forrás: Kismama magazin