Család

Pániktakarítás: a legjobb trükkök

A vendégek érkezése előtte gyors (ultragyors) takarításnak lehet néhány hasznos tanulsága a mindennapokra – könnyítsd meg a dolgod ezekkel a tippekkel.
2024. Február 28.
Nő a kanapét porszívózza, amin kiskutya ül, pániktakarítás
Fotó: Getty Images

A barátnőd, az anyukád, az anyósod bejelenti, hogy fél óra múlva ott van nálad, mit csinálsz? Esélyes hogy pánikszerű rendrakásba és takarításba kezdesz… Hidd el, nincs ezzel semmi gond, nagyon sokan vannak így. Azonban ha abba a szerencsés (és hatalmas elismerésre méltó) csoportba tartozol, akiknél mindig rend és tisztaság van otthon, és sosem úszik el a pakolással, takarítással, akkor is tanulhatsz néhány praktikus dolgot a pániktakarítós TikTok-videókból. Csupa hasznos praktikát gyűjtöttünk, használd őket arra, hogy egyszerűbb legyen a mindennapokban megbirkózni a háztartási feladatokkal.

Megvan a motiváció

Annak, aki nem szeret takarítani, és addig halogatja a dolgokat amíg csak lehet, tökéletes motiváció a vendégek érkezése: nincs mese, meg kell csinálni, ráadásul gyorsan és hatékonyan. Az alábbi videóban ezt a 6 legfontosabb lépést javasolják:

 1. Kezdd a vécével: ide szinte biztosan benéznek a vendégek, jó, ha gyorsan tisztává varázsolod. Menjen egy kis fertőtlenítő vízkőoldó a csészébe, aztán alaposan töröld át körben a csészét, a deszka alatt is. (Javaslat: a mosdókagylót is gyorsan töröld át.)
 2. Folytasd a gyors elpakolással: tegyél el mindent, ami szanaszét hever. Ideális esetben a helyére, ha arra nincs idő, akkor kapkodd össze a dolgokat egy dobozba, tedd be a szekrénybe, és majd később elpakolod (csak ne feledkezz mg róla!).
 3. Jöhet a törlés: bútortisztítóval vagy ecetes vízzel fújd be a nagyobb vízszintes felületeket és töröld át őket – különös tekintettel azokra a helyekre, amiket a gyerekek elérnek, és a ragacsos kis kezükkel összemaszatolnak.
 4. Szaladj körbe a porszívóval, és közben szedd össze a kósza tárgyakat, amik esetleg nem vettél észre a pakolás során.
 5. Moss fel gyorsan, alaposan kicsavarva a felmosót, hogy hamar száradjon. Ha illatos felmosószert vagy akár illóolajat teszel a vízbe, ugyanazzal a folyamattal az illatosítás is meg van oldva!
 6. Végül vidd ki a szemetet, és kész is vagy.
@maizimmy Panic Cleaning Mode On 👍🏻 if you see this its your sign to invite people over so you get that burst of cleaning energy and the reward is family & friend fun 😄 #cleantok #cleanwithme #momlife #cleaningtiktok #satisfyingcleans #paniccleaning #cleaningmotivation #cleaninghacks #cleaningsystem ♬ original sound - Mai Zimmy - Cleantok & MomLife

Használd a kosármódszert

Mutatunk egy videót, ami segít elhinni, hogy nem egyedül nálad tudnak hatalmas rumlit csinálni a gyerekek… Mindenhol megesik, csak van, aki jobban tudja menedzselni a káoszt, és van, aki kevésbé. Ha elengedted egy időre a dolgokat, de most SOS rendet kellene varázsolnod, használd a kosármódszert, ami főleg a gyerekek által előidézett játékkáosz esetén segít.

 • Vegyél elő 3-4 nagy kosarat, lavórt vagy dobozt, és gyorsan gondold át, hogyan fogsz szortírozni.
 • Haladj a káoszban céltudatosan, és az egy helyre pakolandó dolgokat dobáld egy kosárba. (Ha szükséges, időközben vonj be még tárolóedényt.)
 • Ami nagyon nem passzol egyik kosár-kategóriába sem, azt igyekezz azonnal a helyére tenni.
 • Ha megvagy a szortírozással, akkor koncentrálj a gyors takarításra: töröld le a vízszintes felületeket, porszívózz fel, majd moss fel.
 • Ezután gyorsan és hatékonyan pakold el a kosarakban lévő dolgokat.
@shannonlynnboyce More panic cleaning of my downstairs for my daughter's birthday party tomorrow. Of course my crosswave kept saying it was full at the end so I'm gonna have to do the floors when the kids go to bed. But oh well. #paniccleaning #cleaning #cleantok #clean #declutter #toddlermom #tidy #organizing #lessismore #normalizethemess #nonaesthetic #nonaesthetichome #messisnormal #depressioncleaning #anxietycleaning #chronicillness #narcolepsy ♬ original sound - Shannon Boyce

Fókuszálj a káoszcsinálókra

Nem kell ilyenkor a legapróbb részleteket is kitakarítani, inkább azokra a területekre érdemes koncentrálni, amelyek különösen rendetlen hatást keltenek – ebben a videóban jól összeszedik, hogyan érdemes haladni, ha barátokat vártok vendégségbe. (Akik egyébként a legkevésbé sem zavartatnák magukat akkor sem, ha rendetlenség lenne, csak szólunk.)

 • Kezdj a konyhában a pulttal és a mosogató környékével: pakolj el, mosogass el és töröld le a pultot, mosogatót.
 • Szedj össze mindenhonnan minden szemetet, és vidd is ki.
 • Ha a szárító szem előtt van, szedd le a ruhákat, hajtogasd gyorsan össze, és tedd el a szárítót – ez nagyban rendezettebbnek mutatja a szobát.
 • Koncentrálj a kanapéra: igazítsd el a párnákat, takarókat, hogy lesimítva és rendezetten álljanak.
 • Töröld át az asztalokat, minden felületet, ami használatban lesz, amikor megjönnek a vendégek.
 • Jöjjön a mosdó és a vécé – hasznos befújni őket fertőtlenítővel, vízkőoldóval, és amíg az elvégzi a munkát, gyorsan elpakolni az előszobában – ez is fontos, mert megadja az első benyomást, amikor a vendégek megérkeznek.

Hasznos trükkök

Még néhány apróság, ami jól jön, miközben épp pánikszerűen igyekszel glédába vágni a lakást.

 • A takarításhoz való tisztítószeres, eldobható kendőket nagyon nem ajánljuk rendszeres használatra (legkevésbé sem környezettudatos megoldás), de ilyen esetekben valóban jó szolgálatot tehetnek, meggyorsíthatják a folyamatot.
 • A spray kiszerelésű tisztítószerekkel gyorsan, hatékonyan haladhatsz.
 • A fentől lefelé, belülről kifelé elveket ilyenkor is tartsd be, hogy ne akadályozd saját magadat.
 • Ha marad pár perced, nézz körül friss szemmel, és ha valami feltűnőt látsz, tedd el, töröld le – amire épp szükség van.