Család

8 dolog, amit száműzz a konyhából, hogy rend legyen

Ha néhány régóta őrizgetett, ám valójában felesleges dologtól megszabadulsz, sokkal könnyebb lesz rendet tartani a konyhában.
2023. Május 12.
rendetlen konyha
Fotó: Getty Images

A konyha ideális terepe a felhalmozásnak: ételt senki nem dob ki szívesen, de sokféle apró tároló, dobozka, zacskó is azt a gondolatot ébreszti a legtöbbünkben, hogy „jó lesz ez még valamire”. Aztán persze nagy részüket soha többé nem használjuk, csak foglalja a helyet amíg meg nem romlik (és sokszor még azután is). Szakértők szerint ezektől a dolgoktól érdemes mielőbb megszabadulni a konyhában, hogy könnyebben fenntarthassuk a rendet, több helyünk legyen és kevesebb dolgunk a pakolászással, takarítással.

1. Elviteles evőeszközök, dobozok, fűszerek

A kis szójaszószos vagy épp ketchupos csomagok, a csomagolt evőeszközök tipikusan azok a tárgyak, amelyek gyűlnek a fiókok mélyén anélkül, hogy valaha is elővennénk őket. Ha van rá esély, hogy a csomagolt ebédhez, uzsonnához valamelyik családtag felhasználja őket, akkor tedd el, de ha egy-két hónap múlva is ugyanott találod őket, rendetlenül hányódva az evőeszközös fiókban, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül dobd ki őket. Bár hasznosnak gondolod őket, nem azok, és csak a káoszérzetet fokozzák.

2. Pár nélküli műanyag dobozok és fedelek

Ki tudja, hol a doboz, de a tetőt még őrizgeted, vagy épp fordítva, teteje ugyan nincs, de hátha jó lesz még valamire a doboz – ismerős? A műanyag tárolók között nem egyszerű rendet tartani, még úgy sem, ha mindennek megvan a hozzá tartozó párja. A kallódó daraboktól szabadulj meg, így több helyed lesz a gyakran használtakat rendszerezni.

3. Felhalmozott alapanyagok

Nagy mennyiségben vásárolni általában anyagilag kedvezőbb, ezért eshetnek sokan a felhalmozás hibájába. Ha kicsi a konyha és kevés a tárolóhely, akkor ez egyenes út a káoszhoz. Természetesen ezeket a dolgokat nem kidobni kell, hanem ahogy felhasználod őket, ne szerezz be újabb és újabb hatalmas adagokat. Nézd meg, valóban annyira megéri-e a nagy kiszerelés, vagy csak egy marketingtrükknek dőltél be. Ha sokat spórolsz, akkor jöhet, de ha nem számottevő a különbség (sokszor nem az), akkor gondold végig, mivel jársz jobban: azzal, ha átláthatatlanul halmozódnak a dolgok, amiket néha ki is kell dobni, mert nem tudod felhasználni őket vagy a rendetlenség miatt megfeledkezel róluk; vagy ha kialakítasz egy rendszert, amiben rendszeresen pótolod a fogyóban lévő készleteket az aktuális akciókat is figyelembe véve.

4. Papírtáskák, zacskók

Ha te is gyűjtögető vagy, és mindenhonnan összehajtogatott papírtáskák vagy ide-oda begyűrt zacskók kandikálnak ki, itt az ideje, hogy ezen változtass. Tarts egy nagy szelektálást, és csak pár darab maradjon, a többit vidd a szelektív hulladékgyűjtőbe, vagy add oda valakinek, akinek szüksége van rá. Gondolj arra, hogy ahol ennyi össze tudott gyűlni, ott hamar meglesz az utánpótlás, ha fogyóban lenne a zacskókészlet…

Nő konyhában műanyag zacskókat pakol

Fotó: Getty Images

5. Bögreszörnyek

Régen viccesnek gondolt, ajándékba kapott, promóciós bögrék: neked mekkora a káosz a bögrés polcon? Fogadjunk, hogy a nagy részét nem is használjátok! Válogasd át őket, és ami felesleges, nem tetszik, azoktól szabadulj meg, például egy zero waste csoportban. Lehet, hogy másnak bejön, vagy épp jól jön, nálad csak a helyet foglalja és a káoszt fokozza. Sokkal jobb érzés lesz átlátható rendbe pakolni mosogatás után!

6. Rég lejárt szavatosságú fűszerek

Érdemes időről időre válogatást tartani a fűszerek között, mert ezek képesek csak gyűlni, gyűlni észrevétlenül. Amellett, hogy kaotikussá teszik a polcot, fiókot vagy dobozt, ahol tartod őket, igazi bogárvonzók is lehetnek, ha nem teljesen zártan vannak eltéve! Ha szép kis rendszerező üvegcsékben, fűszertartókban tárolod, akkor is ellenőrizd időről időre, mióta vannak meg, bár ebben az esetben nem tudsz a lejárati dátumra hagyatkozni, csak az emlékezetedre, meg a szaglásodra, ízlelésedre.

7. Régi mosogatószivacsok

…és törlőkendők, konyharuhák: mind melegágyai lehetnek a baktériumoknak. A régi, elhasználódott szivacsot és szövetet nehéz tökéletesen megtisztítani, ráadásul nem is funkcionálnak már olyan jól. Használd őket ameddig csak lehet, nem arra biztatunk, hogy termelj minél több szemetet, de amikor már valóban elhasználódtak, ne tartogasd tovább őket.

8. Sérült, foltos műanyag dobozok

A frissen tartó dobozokon, főleg, ha mikróban és fagyasztóban is szoktad használni őket, egy idő után fehéres foltok, repedések jelenhetnek meg. Ezek annak a jelei, hogy az anyag „elhasználódott”, a felülete sérült, és ezáltal mikroműanyag juthat a benne tárolt élelmiszerbe. Hogy tovább tudd használni a műanyag tárolókat, igyekezz ne ezekben, hanem tányéron mikrózni az ételt, mosogatógépben ne nagyon magas hőfokon mosd őket, és fagyasztóba is csak akkor tedd, ha nincs jobb megoldásod.

A konyhai rendetlenség felszámolásának a legfontosabb feltételei az alapos szanálás, majd egy olyan rendszer kialakítása, ahol mindennek megvan a maga praktikus, könnyen elérhető helye. Ez nem mindig könnyű, érdemes kísérletezgetni. A tárolóedényeket, rendszerezőket azonban nem érdemes halmozni. Ha nem jó minőségű termékeket veszel, ugyanúgy halmozódni fognak rendetlenséget okozva, és hamar tönkremennek. Épp ezért érdemes egyrészt jobb minőségű, jó kialakítású tárolókba beruházni, másrészt jó megoldás lehet a különböző felszabaduló dobozok tárolóként való hasznosítása. Ez utóbbi inkább átmeneti megoldásként működik, kikísérletezheted vele, milyen típusú tároló kell az adott alapanyagnak, fűszernek, bárminek, és ha valami bevált, hasonlót keresni, amikor ez megadja magát. (Akinek fontos a rendezettség látszata, annak nem érdemes ezzel próbálkoznia, a sok különféle doboz nagyon fogja zavarni a szekrényben.)

Forrás: The Sprouce