Baba

3 gyorsan elkészíthető ebéd, a babának és neked

Ha csak fél órád van elkészíteni az ebédet magatoknak, próbáld ki a következő receptek valamelyikét. A babának szánt adagot mindegyikből ki tudod venni és pürésíteni, majd a saját ételedet ízlés szerint sózhatod, borsozhatod, fűszerezheted.
2022. Január 27.
3 gyorsan elkészíthető ebéd, a babának és neked (Fotó: Getty Images)

Csirkés paella

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 400 g csirkemellfilé
  • 300 ml alaplé/víz
  • 80 g zöldbab
  • 80 g zöldborsó
  • 1/2 db kaliforniai paprika
  • 1/2 csésze paradicsompüré
  • 1 kk. szárított petrezselyem
  • 1 kk. szárított bazsalikom
  • 100 g rizs
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az apró kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát párold üvegesre egy kevés olívaolajon. Dobd rá a megtisztított és felkockázott csirkemellet, pirítsd át, és amikor már teljesen kifehéredett, öntsd fel az alaplével vagy vízzel. Add hozzá a zöldbabot, a zöldborsót, az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát, végül a paradicsompürét. Szórd meg a petrezselyemmel és a bazsalikommal – amennyiben nem alaplét, hanem vizet használtál, növeld a zöldfűszerek mennyiségét.
  2. Öntsd bele a rizst, keverd át, majd fedő alatt, közepes lángon főd 10 percig. Ezután vedd vissza a hőfokot, és alacsony lángon, fedő nélkül addig főzd, amíg a rizs magába nem szívja az összes folyadékot.
  3. Vedd ki a gyerkőcnek szánt adagot, a maradékot pedig ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal.

Pürékombinációk a babának: zöldborsó-csirkemell-rizs; zöldbab-csirkemell-rizs; paella

Csirkemellet, rizst és zöldfűszereket már 6 hónapos kortól, a hozzátáplálás kezdetétől kaphat a baba, zöldborsót 7-9 hónapos kortól, míg zöldbabot és a hagymaféléket 10-11 hónapos kortól adhatunk a gyermeknek.

Mediterrán ragu

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 3 marék bébispenót
  • 1 db kisebb cukkini
  • 1/2 db padlizsán
  • 1 konzerv aprított paradicsom (400 g)
  • 100 ml víz
  • 1 marék bazsalikom/2 kk. szárított bazsalikom
  • 1 kk. szárított borsikafű
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A felkockázott vöröshagymát párold üvegesre egy kevés olívaolajon. A spenótot aprítsd fel, dobd rá a hagymára, és amikor megfonnyadt, add hozzá a felkockázott cukkinit és padlizsánt is. Kavargatva pirítsd pár percig, majd öntsd rá a paradicsomot és a vizet. Add hozzá az aprított bazsalikomleveleket és a borsikafüvet is, majd fedő alatt, lassú tűzön főzd 30 percig. A legkisebbeknek le is turmixolhatod.
  2. Készíthetsz mellé bulgurt vagy tésztát.

Pürékombinációk a babának: cukkini-bulgur; cukkini-spenót-bulgur; cukkini-padlizsán-bulgur; maga a ragu

Cukkinit adhatunk a babának már 7-9 hónapos kortól, de a bébispenót, a padlizsán, a paradicsom, és a hagymafélék 10-11 hónapos kortól javasoltak.

Paradicsomos csicseriborsó-leves

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 szál szárzeller
  • 500 g paszírozott paradicsom
  • 850 ml zöldségalaplé/víz
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 1 kis csokor friss petrezselyem/1 tk. szárított
  • 1 kis marék friss bazsalikom/1,5 kk. szárított
  • 1 marék apró szemű tészta (elhagyható)
  • 1 konzerv gőzben párolt csicseriborsó (400 g)
  • só, bors ízlés szerint
  • 1-2 tk. nádcukor (ha édesebben szeretitek)

Elkészítés

  1. A felkockázott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kezdd el párolni egy kevés olívaolajon. Add hozzá a felszeletelt répát és a szárzellert, 3-4 perc elteltével pedig öntsd fel előbb a paszírozott paradicsommal, majd az alaplével. Keverd hozzá a sűrített paradicsomot is, és aprítsd bele a bazsalikomot és a petrezselyemzöldet.
  2. Fedő alatt forrald fel, majd miután felforrt, lassú tűzön főzd további 15 percig. Ezután szórd bele a tésztát, és főzd addig, amíg a tészta meg nem puhul. Ez alatt az idő alatt a répának is meg kell puhulnia.
  3. Végül add hozzá a csicseriborsót is, és főzd még pár percig. Vedd ki a gyereknek szánt adagot, a maradék levest pedig ízlés szerint szórd meg sóval és borssal. Ha édesebben szeretitek a paradicsomlevest, a legvégén adj hozzá 1-2 teáskanálnyi nádcukrot.

Pürékombinációk a babának: maga a leves

A hagymafélék, a paradicsom, a zeller és a legtöbb bab- és hüvelyesféle zöldség 10-11 hónapos kortól ajánlott a babának, sárgarépa és zöldfűszerek adhatók már a hozzátáplálás kezdetétől.

Forrás: Szabó-Ballók Amarilla: Baba, mama együtt eszik című könyve, ami megvásárolható az Animus-Central weboldalán.