Baba

A tejesdoboz élete, halála és újjászületése

Már az ovisok is részt vehetnek a szelektív hulladékgyűjtésben, és még ismereteket is szerezhetnek arról, milyen utat járnak be a tejesdobozok az erdőtől a szemetesig.
2011. Szeptember 25.

Az ormányosmedve is beszállt az álletkerti gyűjtőakcióba!

Fotó: IKSZ Egyesület

Nagyszabású környezetvédelmi program keretében gyűjtenek pénzt óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szervezésében; a programban résztvevő intézmények az összegyűjtött dobozok mennyiségével arányos pénzjutalomban részesülnek.

A tejes- és gyümölcsleves dobozok mellett pénzt is gyűjtenek majd a környezettudatos óvodások és iskolások Budapest hat kerületében és 10 vidéki városban. Az IKSZ kezdeményezésének célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést és plusz bevételi forráshoz juttassa az intézményeket – adta hírül a szervezet.

A programban közel 750 oktatási és nevelési intézmény 150 ezer tanulója vesz részt. A gyűjtőprogram 2011. szeptember 26-tól 2012. május 15-ig tart.

Az IKSZ minden résztvevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesít. Amelyik intézmény ötven és száz kilogramm között gyűjt, 10 forintot, 100 és 300 kiló között 20 forintot, míg 300 kilogrammnyi italosdoboz fölött kilogrammonként 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek. Az egy tonna fölött gyűjtő intézményeket 100 ezer forinttal jutalmazza az egyesülés és az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola szintén 100-100 ezer forintos különdíjban részesül.

Tavaly 94 intézmény összesen több mint 26 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze. Egy átlagos tejes- vagy gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül, és kitűnő alapanyag az újrapapír gyártásához. Magyarországon évente közel 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, háztartásonként átlagosan 100-125 darab használódik el, ennek a mennyiségnek azonban csupán 17 százalékát gyűjtik szelektíven.

“Az italoskartondoboz-gyűjtő program keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes- és gyümölcsleves dobozokért cserébe jutalmat kapnak az intézményeik. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nemcsak a program ideje alatt, de azután sem fogják az ilyen dobozok a hagyományos kukában végezni” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. Itt találjátok az italosdobozok életútját bemutató nagy, letölthető plakátot! Érdemes végignézni!

“A programon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt. a társadalmi felelősségvállalás jegyében külön oktatási programot is indított, ennek keretében óvodákban és iskolákban közvetíti a környezettudatos gondolkodást” – fogalmazott Orendi Éva, a FKF Zrt. kommunikációs munkatársa.

Az óvodák gyűjtőzsákokban tárolhatják az összelapított italos kartondobozokat, amelyeket a helyi kommunális szolgáltató munkatársai szállítanak el.

És hogy mi lett a több tonna szemétből tavaly? Kattints ide, és meglátod! Hasznos ajándék egy gyerekklinikának.

Forrás: MTI