Család

A leggyakoribb hibák, amik miatt nehéz tisztán tartani a fürdőszobát

A zuhanyzó és a kád kritikus pont, ha a fürdőszoba takarításáról van szó. Ezekre figyelj, hogy mindig szép tiszta lehessen.
2024. Február 15.
Fürdőszobai tükör takarítása, üvegtisztítás
Fotó: Getty Images

Nem csak az számít, milyen gyakran jut időd és energiád takarítani, milyen vegyszereket használsz, és mennyire alaposan súrolsz. Persze, ezek az alapvetőek, de hogy mennyire lesz nehéz dolgod a takarítás során (és minél nehezebb a dolgod, annál nagyobb az esélye, hogy nem tudsz elég alapos lenni), azt bizony az is meghatározza, hogyan használjátok a zuhanyzót és a kádat. Néhány apró változtatás a mindennapi rutinotokban segíthet, hogy ne kelljen annyi időt töltened a fürdő suvickolásával, és kevesebb energiával is könnyen tisztán tarthasd a helyiséget.

1. Legyél rendszeres

A heti egy fertőtlenítő áttisztítás fontos, és nem érdemes sokáig halogatni – mert minél jobban felhalmozódik a vízkő, por, tisztálkodószer-maradvány és ami még a fürdőhelyiségben fel tud halmozódni, annál nehezebb lesz eltávolítani. A legfontosabb, hogy a heti rendszerességű fertőtlenítő takarítással meg lehet előzni, hogy a penész vagy valamilyen egyéb gomba elszaporodjon – mert ha már látható foltok alakulnak ki, azt jóval nehezebb eltávolítani.

2. Óvatosan a szappannal

Ahogy a bőrödnek, úgy a fürdőnek sem mindegy, hogy szappant vagy tusfürdőt használsz. Azt válaszd, amelyiktől komfortosabban érzed, érzitek magatokat, amelyik kíméletesebb a bőrötökhöz, de azt jó, ha tudod, hogy a klasszikus szappan nyomait jóval nehezebb eltávolítani, mint mondjuk a tusfürdőét. Ne ez legyen a legfőbb érv amellett, amit használtok, de jó, ha tudatos vagy, és amennyiben a szappan mellett teszed le a voksodat, kicsit gyakrabban vízkőtleníted és tisztítószerezed a tusolót, kádat. Lehet, hogy amíg tusfürdőt használtatok, elég volt heti egyszer befújni és áttörölni a kádat – előfordulhat, hogy ha szappanra váltotok, ez heti kettőre kell, hogy módosuljon. Amivel semmi gond nincs, ha nem esel ki a ritmusból, akkor nem lesz nehéz dolgod, de erre érdemes odafigyelni.

3. Ne álljon a víz

A zuhanytálcában, kád alján, sarkokban felgyűlt víz a legjobb talaja a vízkövesedésnek és a penészesedésnek. Természetesen nem az a cél, hogy szárazra töröljétek magatok után a fürdőt, de ha úgy sikerült a kád, tusoló kialakítása, vagy az évek során úgy alakult, hogy megáll benne a víz, akkor azt jó ötlet fürdés után áttörölni (ha nem is szárazra, de esélyt adni neki, hogy megszáradhasson). Ugyanez igaz a sarkokra: ha van olyan zug, ahol összegyűlhet a víz, és esetleg tudod is, hogy penészedésre hajlamos, akkor bizony jó, ha tusolás, fürdés után ezt letörlitek. Egy erre a célra rendszeresített mikroszálas kendő például tökéletes, jobb, mint a szivacs. Csak ne felejtsétek el minden használat után kiteríteni, hogy megszáradhasson! Ugyanez igaz a zuhanykabin falán megálló vízre: ha ott van a kezetek ügyében egy ablaktisztító lehúzó, pár mozdulattal cseppmentessé lehet varázsolni az üveget, ami sok munkát és bosszúságot spórol meg annak, aki rendszeresen takarítja. Gondolj bele: ez mind tényleg csak néhány mozdulat, és megkönnyíthető vele a takarítás, hiszen nem halmozódik fel annyi vízkő és szappanmaradék.

4. Szellőztess

A meleg, párás levegő a penészedés szuper táptalaja. Az ideális vagy az ablakos fürdőszoba, vagy egy jól működő szellőztető-páraelszívó rendszer lenne, de sajnos ez kevés helyen adott. Amit a legegyszerűbb adottságokkal rendelkező fürdőben is meg tudtok tenni, az az, hogy nem engeditek nagyon megtelni párával, gőzzel a helyiséget (nem tusoltok sokáig forró vízzel, forró fürdő helyett röviden zuhanyoztok), és utána amennyire lehet, kiszellőztettek. Hagyjátok nyitva az ajtót, és ha van bármilyen szellőztetés, azt kapcsoljátok be fél-egy órára. Ha nem igazán tud kiszellőzni a fürdőszoba, és nagyon vizesedik, penészedik, akkor a páraelszívó készülék jelenthet megoldást – járjatok utána alaposan, milyen teljesítményű lesz megfelelő a ti lakásotokba, és nagyon figyeljetek oda a biztonságos használatra, a gyerekek mellett különösen!

5. A padlót se felejtsd ki

Ha pancsolnak egy nagyot a gyerekek, az egész fürdő úszik? Vagy épp olyan a zuhanyzó kialakítása, hogy könnyen vizes lesz mellette a padló is? Jó lenne minél alaposabban feltörölni – minél kevesebb víz marad a padlón, annál könnyebben szárad ki a fürdő (a csúszásveszélyről nem is beszélve!). Ha könnyen kifröcsög a zuhanyzóból, kádból a víz, és nem törlöd-takarítod a padlót alaposan, a sarkokban és a kevéssé használt részeken könnyen halmozódik fel egy vastagabb, folyton átnedvesedő, és emiatt később nehezebben feltakarítható porréteg. Előzd meg, és legyél alapos a fürdő padlójának megtisztításával.

Amire még figyelj

Még néhány dolog, amiről nem lenne szabad elfeledkezni, amikor a fürdőt takarítod:

  1. A kilépőket rendszeresen portalanítsd és mosd is.
  2. A csúszásgátlókat rendszeresen fertőtlenítsd – a kádhoz, zuhanyzóhoz tapadó alsó részükön könnyen jelenik meg penész.
  3. Ha a kád szélén tárolsz kozmetikumokat, azok alatt is törölgess gyakran és alaposan – nézd csak meg néha, milyen vízköves, akár penészes tud lenni egy hosszú időre a kád mellett felejtett samponos flakon alja…
  4. A takarítószereket tartsd egyben, könnyen kezelhetően, de zárt helyen, hogy a gyerekek még véletlenül se férjenek hozzá.
  5. A takarítás során felülről haladj lefelé – így nem koszolod újra össze azt, amivel egyszer már végeztél.

Forrás: bhg.com, apartmentherapy.com