Család

Szabadulj meg a penésztől örökre!

A nyári kinti meleg és a benti hűvös, légkondicionált levegő kedvez a penész terjedésének, amit az őszi párás időszak tovább fokoz. Ha nálatok is felütötte a fejét a fürdőben vagy valamelyik sarokban ez a bosszantó jelenség, segítünk, hogyan tüntetheted el.
2023. Szeptember 05.
Retro fürdőszoba virágos csempével, penész
Fotó: Getty Images

Amellett, hogy nagyon rosszul néz ki, a penész az egészségre is rendkívül káros. A penészgomba rendkívül apró spórákkal szaporodik, amelyek a levegőben terjednek, és nagyon sokféle felületen meg tudnak tapadni. „Egy átlagos ember naponta 20 ezerszer lélegzik be- és ki, és az ideje 90 százalékát beltéren tölti – magyarázza Michael Rubino levegőminőség-szakértő az apartmenttherapy cikkében. Érthető hát, hogy ha a penész ott van egy lakásban, abból bizony jó eséllyel minden bent tartózkodó be is lélegez valamennyit. Minél többet, annál intenzívebben érvényesülhetnek a káros hatások. Épp ezért, ha valahol megjelenik a penész, akkor minél előbb lépni kell, és megszüntetni. Erre rengeteg praktika, házi módszer és speciális tisztítószer létezik. Ha a vegyszerek helyett a természetesebb megoldásokat részesíted előnyben, ezekkel próbálkozhatsz:

  • Ecet: A Maids.com cikke szerint a penészgombafajták 82%-a ellen hatékonyan bevethető, porózus és nemporózus felületeken is. Ráadásként a kellemetlen szagot is megszünteti (az ecetszag is eltűnik néhány óra alatt). Egyszerűen a foltra kell fújni tisztán, higítás nélkül és körülbelül egy órát rajta hagyni.
  • Szódabikarbóna: Oldj fel egy evőkanálnyit egy szórófejes flakonban vízzel, fújd a penészes felületre, majd durvább szivaccsal vagy kefével dörzsöld le a penészt. Ezután vizes kendővel töröld le, majd fújd be ismét, és hagyd így megszáradni.
  • Teafaolaj: Ez az olaj természetes fertőtlenítő, gombaölő, ami nagyon hatékonyan bevethető a penész ellen is.Egy teáskanálnyit tegyél a szórófejes flakonba, nagyon alaposan rázd össze, fújd a felületre, majd egy óra elteltével töröld le.
  • Citrom: Facsard ki 4-5 citrom levét, és vidd fel a penészes felületre. Töröld le, majd ha szükséges, vigyél fel még, és dörzsöld át kefével is.

Ha megszabadultál a folttól, az sajnos még önmagában nem akadályozza meg, hogy újból megjelenjen a penészedés. Abban az alábbi teendők segíthetnek.

1. Tisztítsd a tisztítókat

Ha felütötte a fejét a penész, akkor első lépésként nagyon alaposan meg kell tisztítani a levegőztető berendezéseket, a hűtő-fűtő klímát. Legjobb ehhez profi szakembert hívni, akik olyan apró alkatrészeket és rejtett helyeket is meg tudnak tisztítani, amikre mi nem gondolnánk. Amíg ez nem megoldható, addig is az elérhető részek és szűrők alapos tisztítása fontos. A kültéri egységet is jó lenne megtisztítani. A klímára nem csak hűtés és fűtés esetén, hanem a lakás vagy ház levegőjének páratartalmának szabályozása miatt is szükség lehet, emiatt pedig mindenképp elkél egy alapos tisztítás.

2. Legyen takarító rutinotok

Különösen a nedves, páradús levegőjű helyeken fontos, hogy rendszeresen takarítsatok. Legyen mindenkinek feladata ebben, például mindenki törölje le maga után a kád szélén és a körülötte kifröccsent vízfoltokat, vagy ablaklehúzóval tisztítsa meg a zuhanyzó üvegét. A kritikus helyek legyen áttörölve, szárazra törölve, időről időre fertőtlenítve.

fiatal nő vidáman takarít zenehallgatás közben

Fotó: Getty Images

3. Porszívózzatok mindenhol

Ne csak a szőnyegeket, hanem a kanapét, az ágyak matracát, a díszpárnákat is porszívózzátok. Az apró penészspórák a textileken nagyon könnyen megtapadnak, majd onnan akár a ruhákra, testetekre, háziállatokra tapadva tovább jutnak.

4. Óvatosan a takarítóeszközökkel

A mosogatórongy és a szivacs legyen gyakran cserélve, a takarításhoz használt rongyokat, mikroszálas kendőket is mosd rendszeresen, és csak teljesen szárazon tedd el őket. Ugyanez érvényes a felmosó mopra és a portörlő eszközökre is.

5. Vízkőtleníts

A vízköves csapokon, zuhanyfejen, vécén sokkal könnyebben megtapad és burjánzik a penész, úgyhogy a vízkövesedő területek tisztításával legyetek különösen figyelmesek.

6. Hagyd száradni

A törülközők, köntösök, fürdőszobai szőnyegek, matracok, kád- és zuhanyalátétek, zuhanyfüggönyök esetén nagyon fontos, hogy mindig meg tudjanak száradni., ne legyenek összegyűrve, hatjva.

7. Párátlaníts!

A nedves, penészedő lakásban a páratartalom csökkentése fontos. Ez történhet a légkondicionáló páraszabályozó funkciójával, vagy speciális páragyűjtő eszközzel. A szakértő szerint az ideális páraszint 35-50%, ha ennél magasabb, az a benti levegő minőségének rovására mehet.

Forrás: Apartmenttherapy.com, Maids.com