Család

Hőségben másképp kell takarítani – mutatjuk, hogyan

Persze, fontos, hogy tisztaság legyen körülöttetek, de takarítás közben figyelj oda magadra is, és könnyítsd meg a saját dolgod ezekkel a trükkökkel.
2024. Július 11.
fiatal nő takarít, ablakot pucol, takarítás hőségben

Fotó: Getty Images

Tombol a kánikula, legszívesebben a vízparton hevernénk naphosszat, de amikor épp otthon vagytok, legalább az alap takarítási teendőket el kell végezni. Hogy kevésbé legyen megterhelő a takarítás a hőségben, és gyorsabban, egyszerűbben végezz a kötelező teendőkkel, az alábbiakra figyelj oda.

1. Figyelj a hidratálásra

A takarítás bizony fizikai igénybevétellel jár – ami az izzasztó hőségben még fokozottabb lehet. Még akkor is, ha van légkondi – a kinti hőség ilyenkor is igénybe veszi a szervezetet, bár tény, hogy hűvösben házimunkát végezni kellemesebb. Szóval legyen egy pohár víz a kezed ügyében, és kortyolgasd folyamatosan – ha erősen izzadsz, akkor erre különösen fontos odafigyelni. Jobb, ha többször kortyolsz keveset, mint ha ritkábban és egyszerre nagyobb mennyiséget iszol.

2. Időzíts reggelre

Ha nincs légkondi otthon, akkor mindenképp, hiszen ilyenkor van még hűvös (már amennyire, régóta tartó forróság esetén már korán reggel is meleg lehet). De egyébként is jobb reggel, az első lendülettel túl lenni a legfontosabb feladatokon. Ha csak olyankor van időd, amikor tombol a hőség, akkor csukd be az ablakokat, és ventilátorral csinálj egy kis légmozgást, hogy kevésbé legyen fullasztó a levegő. A ventilátor (vagy a kereszthuzat) segít, hogy a nedves felületek gyorsabban száradjanak, de portörlésnél zavaró lehet.

3. Kezdj a mosogatással

Vagy a mosogatógép bepakolásával – a lényeg, hogy ne legyenek elöl használt, szennyes edények. Nyáron az egyik legbosszantóbb dolog, amikor muslicák (gyümölcslegyek) költöznek a lakásba – ezektől könnyebb megszabadulni vagy megelőzni, hogy elszaporodjanak, ha nincs elöl mosatlan edény. (És persze ha fedél alatt vagy zárt helyen tartod a gyümölcsöket.)

4. A szemetest is vedd előre

Ürítsd ki, ha kell, mosd ki a szemetestartót – ez is egy olyan hely, ahol megtelepedhetnek a muslicák, ráadásul a hőségben hamarabb erjednek és válnak kellemetlen szagúvá például az ételmaradékok, ezért gyakrabban kell üríteni a szemetest.

5. Trükközz a sötétítéssel

Amíg port törölsz, legyen világos, de porszívózáshoz, felmosáshoz, teregetéshez már nem kell sok fény, húzd be ilyenkor a sötétítőket vagy ereszd le a redőnyt, ha már erősen süt a nap, hogy a lehető legkevésbé melegedjen fel a lakás.

Takarítás, porszívózás, szőnyeg, tiktok-trend

Fotó: Getty Images

6. Porszívózz tempósan

A meleget fújó porszívó elég kellemetlen tud lenni a melegben, ezért igyekezz gyorsan végezni vele. Könnyebb dolgod lesz, ha először mindent elpakolsz amit csak tudsz, és a porzsákot is kiüríted, így kevésbé melegszik fel a porszívó. Haladj egy irányban, mondjuk a bejárattól legtávolabbi pont felől a bejárat irányába, legyél céltudatos, ne kalandozz el. Ne most akarj szuperprecíz lenni, bőven elég, ha a legnagyobb részt felszippantod.

7. Moss fel gyakrabban

A porszívózásnál kellemesebb és kevésbé izzasztó tevékenység a felmosás – arra figyelj, hogy nagyon alaposan csavard ki a mopot, hogy minél kevesebb víz párologjon el – minél párásabb a lakás levegője, annál melegebbnek érződik.

8. Spórolj az energiáddal

Az olyan apróságok is nagyon sokat számítanak, mint hogy a fürdőt és a vécét a takarítás elején befújod vízkőoldóval, és amíg hat, végzed a többi teendőt. Vagy hogy portalanításnál felülről lefelé haladva dolgozol, hogy ne kelljen újra visszatérned egy-egy polcra. Segíthet az is, ha szobánként haladsz, így nem marad ki semmi, és nem is duplázol feledékenységből. Ugyanezt segíti az is, ha mielőtt nekiállsz a takarításnak, megtervezed, hogy hogyan, milyen sorrendben haladsz, és minek kell mindenképp beleférnie.

+1. Figyelj magadra

Ha úgy érzed, szükséged van rá, nyugodtan tarts egy kis szünetet. Igyál vizet, egyél egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt, és akkor folytasd, ha újra erőre kaptál. Viselj könnyű, jól szellőző ruházatot, de ha erős vegyszerekkel dolgozol, az olyan védőfelszerelésről, mint a gumikesztyű, a hőség miatt se mondj le!

Amit gyakrabban kell nyáron takarítani

Jobb dolgunk is van a takarításnál a forró nyári napokon, de ezeket a dolgokat érdemes a szokásosnál többször tisztítani.

  • Konyhai felületek, pult, mosogató környéke – a ragacsos felület ilyenkor különösen kellemetlen, és hamar válik rossz szagúvá.
  • Ágynemű és törülközők – többet izzadunk, többet mosakszunk, gyakrabban kell ezeket a textíliákat cserélni.
  • Kerti garnitúrák huzata, ülőpárnák – ugyanúgy az izzadás illetve a gyakoribb használat miatt figyelmesebb tisztításra van szükség.
  • Szemetes és környéke – könnyebben lesz kellemetlen szagú, ha nem figyelsz.

Forrás: Housekeep.com, Merrymaids.co.uk, RealSimple.com