Család

6 dolog, amit mindennap takarítani kellene

Nem rendmániást akarunk csinálni belőled, inkább megkönnyítjük az életed: ha ezeket a kisebb teendőket mindennap gyorsan elvégzed, sokkal könnyebb lesz rendben tartani a lakást.
2024. Január 04.
rendetlen lakás, nő takarít, mosni való ruhák, mindennapi takarítás
Fotó: Getty Images

Ha ott van az újévi fogadalmaid között, hogy nagyobb rendet tartasz vagy több időt töltesz a takarítással, akkor ezek a tippek nagyon hasznosak lesznek. Ahogy akkor is, ha szeretnél kevesebb időt hétvégente azzal tölteni, hogy összekapd a lakást. Sokkal könnyebb a rendet és a tisztaságot fenntartani, mint a káoszból újra rendet teremteni, de ezt a hétköznapi hajtásban hajlamos elengedni az ember. Pedig érdemes hétköznapokon 10-15 percet ezekre a kisebb munkákra rászánni, hogy kevesebb dolgod legyen a hétvégén, és ne nyomasszon a szaladó lakás gondolata. Mutatjuk, mi az, amit ha minden egyes nap elvégzel, megkönnyíted magadnak a takarítást és a rendrakást.

1. Konyhapult

Ha minden nap végén teljesen el van róla pakolva és tisztára van törölve, az rengeteget ad hozzá a rendérzethez a konyhában. És sokkal jobb úgy kelni reggel, hogy nem káosz fogad a konyhapulton, amikor kávét szeretnél készíteni, vagy nekiállnál a gyerekek szendvicseit összerakni. Hétvégente ha belefér, jöhet egy alaposabb fertőtlenítés, és cserélj le minden textil törlőt (kéztörlő, konyharuha) – ha sokat használjátok, akkor ezt gyakrabban tedd meg.

2. Zuhanyzó

Ha minden este vagy reggel tusolás után egy lehúzóval vízmentessé teszed a tusoló falát, akkor jóval kevesebb dolgod lesz a felhalmozódott vízkő és szappanmaradék eltávolításával. A következő nagyobb takarításkor elég csak befújni ecetes vízzel vagy üvegtisztítóval, csempetisztítóval a felületet, és áttörölni, öblíteni – pár mozdulattal tisztára tudod varázsolni, nem kell hosszan sikálni vagy vízkőoldózni.

3. Csapok és mosdó/mosogató

Egy gyors áttörlés a szivacs durvább felével illetve a fém részeken a puhábbikkal, hogy a víz és tisztítószer-maradványok eltűnjenek, és szép tiszta legyen a felület, és máris sokkal jobb érzés lesz használni ezeket. Plusz megspórolod a hosszas vízkőoldózást, súrolást. (Még hatékonyabb, ha egy kis ecetet öntesz a szivacsra: hatékonyan tisztít és a fertőtlenítésben is segít. A csap, mosogató környékét is áttörölheted vele.)

4. Szennyes edények

Ha minden egyes nap végén üres a mosogató, be van pakolva a mosogatógép vagy minden kézzel szépen el van mosva, az rengeteget segít abban, hogy ne halmozódjon fel a tennivaló, és az összegyűlő szennyes edények ne vegyék el a kedvedet akár attól is, hogy nekiállj főzni.

5. Kávéfőző

Szuper, ha jut időd arra, hogy a kávéfőző kivehető részeit elmosd, elöblítsd, még jobb, ha át is törlöd a készüléket – így nem lesz egy idő után hosszas törölgetést. Áztatgatást, sikálást igénylő koszréteg a készülék nehezebben elérhető részein. Ha ez nem fér bele, nem gond, de csináld meg minél gyakrabban, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat. Ha van mosogatógéped, a kivehető részek közül nézd meg, mi az, ami mosogatógépben mosható, és élj ezzel a lehetőséggel.

6. Morzsás padló

Bármennyire is fáradt vagy a vacsora után, érdemes találni még egy kis energiát arra, hogy feltakarítsd a padlóról is a romokat. A morzsásan hagyott padló sok szempontból nem jó: széthordjátok a lakásban a morzsát, a zsíros ételdarabokat, a morzsára előjöhetnek a hangyák (más rovarokról ne is beszéljünk). A tisztaság érzéséhez elengedhetetlen, hogy a padló tiszta legyen. Söpörj össze pár mozdulattal, ha van állóporszívót, azt gyorsan kapd elő, hogy hamar végezz. Felmosós porszívót is bevethetsz, ha durva a helyzet – jó, ha vannak olyan eszközeid, amik neked kézre állnak, gyorsan rendet tehetsz vele az étkezőasztal alatt.

Forrás: Womansday.com