Kisgyerek

5 dolog a konyhában, amit gyakran elfelejtünk letakarítani

Amit csak megérintünk a lakásban, azt le is kell takarítanunk a vírusos időszakban. Ha elhagyjuk időnként a lakást, erre különösen oda kell figyelnünk.
2020. Április 03.
5 dolog a konyhában, amit gyakran elfelejtünk letakarítani (Fotó: Getty Images)

Érdemes mostanában sokkal gyakrabban takarítani, fertőtleníteni a lakást, és oda kell figyelni, hogy valóban alapos munkát végezzünk. A következő dolgokat például gyakran elfelejtjük letisztítani a konyhában, holott nagyon gyakran megérintjük ezeket.

Konyhai villanykapcsoló

A villanykapcsolókat sokan hanyagolják el takarításnál, főként a konyhában. Pedig aki belép a helyiségbe, az biztos, hogy megérinti, majd ismét, amikor kimegy onnan. A legjobb módszer a kapcsolók tisztítására, ha fertőtlenítővel vagy alkohollal áttöröljük, egy puha kendővel. Addig törölgessük, amíg nem marad látható szennyeződés a kapcsolókon, majd hagyjuk megszáradni, ne töröljük szárazra!

Konzervnyitó

Nagyon jó, ha minden használat után elmosogatjuk a konzervnyitót – pedig nem tesz így mindenki. Azonban használat előtt is érdemes alaposan elmosni, és nem csak a nyitót, a konzervdobozt is! Ez azért fontos, hogy ha esetleg van valamilyen szennyeződés a doboz tetején, akkor az ne menjen bele az ételbe.

Hűtőszekrény ajtó és egyéb fogantyúk

Lehetséges, hogy éppen ezek a pontok azok a konyhában, amelyek a leginkább szennyezettek, főként ha nem tisztítjuk rendszeresen. A hűtő ajtaja az egyik leggyakrabban megfogott felület, de a kávéfőző füle, a mikróajtó, a tűzhely gombjai és a fiókok fogantyúi is hasonlóan piszkosak lehetnek. Ahogy a villanykapcsolót, úgy ezeket is fertőtlenítsük le.

Konyhai törülközők

Ahogy a zuhanyzás után használt törülközőket, úgy a konyhaiakat is rendszeresen mosnunk kell – mostanság jobb, ha minél gyakrabban. Ugyanez a helyzet a konyharuhákkal is. Amilyen gyakran csak lehet, dobjuk ezeket a gépbe, magas hőfokon. A szivacsokat és mosogató rongyokat pedig cseréljük rendszeresen.

Konyhai szemetes

Mivel általában szemeteszsákot használunk, van, hogy megfeledkezünk a szemetes fertőtlenítéséről. Nem csak ki kell mosni és öblíteni ezeket, de ezután fertőtlenítőszerrel lefújni, és hagyni megszáradni.

Mielőtt belevágnál a takarításba, emlékeztetünk néhány fontos dologra:

  • ha szükséges, viselj gumikesztyűt
  • a törlőkendőt nagyon gyakran öblítsd ki, ha pedig szükséges, használj egyszerre többet is
  • moss alaposan kezet, ha végeztél

Forrás: smartparenting.com.ph