Kisgyerek

Hogyan veheted rá a gyereket, hogy ne piszkálja az arcát?

A gyerekek óhatatlanul piszkálják a szájukat, szemüket, orrukat, ami nem kedvez a betegségek kivédésében. Ezekkel a módszerekkel segíthetjük őket abban, hogy ne piszkálják az arcukat.
2020. Március 07.
Hogyan veheted rá a gyereket, hogy ne piszkálja az arcát? (fotó: Getty Images)

Szakértők a gyakori és alapos kézmosást tanácsolják és azt, hogy kerüljük az arcunk érintését. A legtöbb kisgyermek azonban előszeretettel piszkálja az arcát, dörzsöli a szemét, belenyúl az orrába, szájába.

Ez egy tipikus gyerek szokás, nem is éppen a legjobbak közül való, most különösen fontos lenne, hogy ne matassanak az arcukon. Van néhány tipp arra, hogyan kerüljön ki a mindennapi gyakorlatból. Szülőként az alábbiakat fontolhatjuk meg.

Használj pozitív megerősítést

A gyerekek általában jobban reagálnak a pozitív megerősítésre, mint a kritikára vagy a kijavításra.A szülők dicsérjék a gyermeket, amikor nem piszkálják az arcukat. Ez sokkal fontosabb, mint maga a megakadályozás. Persze türelemre és kitartásra van szükség.A szülők apró ösztönzőket is alkalmazhatnak, ilyen például ha matricával, játékokkal, csecsebecsékkel jutalmazunk vagy akár növelhetjük képernyő előtt töltött idejét is.A verbalitás mindenképp fontos, az olyan megerősítő mondatok, mint a de jó, hogy nem piszkáltad az arcod, szeretem, ha a kezed nem az arcodnál van – mondta Sanam Hafeez, pszichológus.

Hívd fel a figyelmét, amikor csinálja

Ha egyszerűen rámutatunk az adott helyzetben arra, amit nem jó ha tesz, azzal szintén segíthetünk. Ezzel az éberségükre játszhatunk.

Ha minden egyes alkalommal, amikor a gyerek az archoz nyúl szólunk és eltávolítjuk onnan a kezét, akkor tudatosíthatjuk benne, hogy ez egy rossz szokás.

Adj neki valami mást, amit meg lehet érinteni

Adjunk a gyerekeknek olyan dolgokat, amelyek lekötik a figyelmét, amivel eljátszhatnak, amivel babrálhatnak. Mindig jó, ha valamivel megpróbáljuk a problémás viselkedést valami más viselkedéssel felcserélni.

Magyarázd el miért nem jó, amit csinál

Ez nyilván kor függő, de megpróbálhatjuk a gyerek életkorának megfelelően elmagyarázni, hogy miért nem okos dolog állandóan a szájába vennie a kezét, dörzsölni koszos kézzel a szemét. Tegyük játékosan, ne ijesszünk rájuk. Ha bevonjuk a folyamatba, akkor érdeklődést válthatunk ki a cél iránt is.

Koncentráljunk a kézmosásra

Meglehetősen nehéz feladat állandóan azt lesni, hogy mit fog meg a gyerek és mihez nyúl hozzá. Összpontosítsunk a helyes szokások kialakítására, első helyen a kézmosásra. Ezt ellenőrizni is könnyű. A helyes kézmosásra így is, úgy is meg kell tanítanunk őket.Forrás: huffpost.com