Baba

Ezek a lakás legkoszosabb pontjai

Környezetünk hemzseg a mikroszkopikus méretű kórokozóktól - és ez alól az egyébként tisztának gondolt lakásunk sem kivétel.
2018. Július 09.
Figyeljünk oda a megfelelő tisztaságra!

Természetesen nem minden baktérium jelent veszélyt a számunkra, de előfordulhatnak olyan mikroorganizmusok a háztartásban, amelyek akár betegséget is okozhatnak. Éppen ezért jó tisztában lennünk azzal, hol lehetnek a lakásban ilyen kórokozók, hogy gyakoribb tisztítással megszabadulhassunk tőlük.

Mosogatószivacs

Sokan tisztában vannak azzal, hogy lakásunk egyik legkoszosabb tárgya a mosogatószivacs – de még így is meglepő, mennyi baktérium és kórokozó élhet meg benne. Egy 2011-es kutatás szerint a konyhai mosogatószivacsok 75%-a tartalmazhat úgynevezett coliform baktériumokat – ezek között olyan baktériumtörzsek is megtalálhatók, mint az E. coli vagy a Salmonella, amelyek a leggyakrabban felelnek az ételmérgezésekért. A vizsgálat során a szivacsok 18%-án Staphylococcus baktériumot is találtak, 86%-ukon pedig élesztő- és penészgombát, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyeknél. A mosogatószivacsot éppen ezért érdemes lehetőleg maximum kéthetente kicserélni.

Mosogató

A mosogatószivacs után a második legfertőzöttebb terület a lakásban a mosogató – az erre irányuló vizsgálatok szerint a mosogatók közel fele coliform baktériumokkal fertőzött, több mint negyedénél pedig élesztő- és penészgombát is találtak. A mosogatót minden mosogatás után érdemes szárazra törölni, a lefolyószűrőt pedig érdemes kimosni hetente a mosogatógépben, vagy valamilyen módon fertőtleníteni.

Fürdőszoba

Nem meglepő, hogy azon a helyen, ahol testünkről lemossuk a baktériumokat és a szennyeződéseket, szintén a háztartás legkoszosabb pontjai közé tartozik. A fürdőszoba nedves, meleg, párás mikroklímája tökéletes helyet biztosít a kórokozók elszaporodásához. A fürdőn belül a legfertőzöttebb területek a zuhanyfej, a csapok, a WC környéke, a lefolyók és a fogkefetartók lehetnek. A nedves felületeket érdemes szárazra törölni (vagy biztosítani a szellőzést), heti egyszer pedig alaposabban megtisztítani fertőtlenítővel, az egyéb eszközöket pedig hetente beáztatni egy rövid időre.

Tűzhely-kapcsológombok

A konyhai tűzhelyek hőszabályzó kapcsolói szintén a legfertőzöttebb területek között vannak, hiszen főzés közben sokan érnek hozzá nem alaposan megmosott kézzel, így akár nyers hús és más ételmaradékok is rákerülhetnek. A felmérések szerint a kapcsolók 14%-án találtak coliform baktériumokat, 5%-án Staphylococcust, élesztő- és penészgombát pedig a 27%-án. Éppen ezért nem érdemes a konyhai tisztításkor a gombok alapos áttörléséről sem megfeledkezni.Több millió ember tartja magát az úgynevezett “öt/tíz másodperces szabályhoz”, amely szerint az ételt még meg lehet enni, hogy csak pár másopercig érintkezett a padlóval. Veszélyes tévhit a 10 másodperces szabály

Nappali és dolgozószoba

A táblagépeket, távirányítókat, számítógépeket, videojáték-kontrollereket gyakran az egész család használja, és nem ritka az sem, hogy a vendégek kezébe kerülnek ezek az eszközök. Ezeken a tárgyakon könnyedén elszaporodhat az élesztő- és a penészgomba, míg a távirányítókon és a  kontrollereken Staphylococcus is előfordulhat. Ezeket az eszközöket érdemes alkalmanként fertőtlenítő kendővel áttörölnünk. A nappaliban és a dolgozóban a szőnyegek alapos tisztításáról sem szabad megfeledkezni, melyek rengeteg port és szennyeződést rejthetnek.

Párnák és ágyneműk

A párnáink és ágyneműink remek meleg és nedves környezetet biztosíthatnak a baktériumok számára, és a poratkák is könnyedén elszaporodhatnak rajtuk – így az asztmás és allergiás személyeknél komoly problémákat okozhatnak. Az alapos és gyakori tisztítás mellett érdemes azt is elfogadnunk, hogy ezek a dolgaink sem használhatók örökké, ezért néhány évente nem árt újat vásárolni belőlük. Az ágyneműket, párnahuzatokat mosd magasabb hőfokon (legalább 60 fokon), és – ha az idő engedi – a szabadban teregess, hogy a nap is elvégezze “fertőtlenítő? hatását. (A párnát is érdemes kitenni jó időben a napra.)

Hűtőszekrény

Nem csak a húsáru és a tojás okozhat problémát a hűtőszekrényekben, hanem néha az olyan friss termékek is, mint például a zöldségek vagy a gyümölcsök. Ezeket fertőzheti E. coli, Listeria, Salmonella és Norovirus is. Egy 2013-ban készült felmérés szerint a hűtőszekrények zöldségtárolóinak 5%-án megtalálható a Salmonella és a Listeria, és 95%-ukon megtalálható az élesztő- és penészgomba is. Hogy megóvjuk magunkat a kórokozóktól, érdemes legalább havonta egyszer alaposan kifertőtleníteni a hűtőt. (Cikk forrása: healthline.com, businessinsider.com)Kapcsolódó írásaink: