Gyermekbetegségek

A szalmonellózis tünetei és kezelése a gyerekeknél

A szalmonellózis a köznyelvben a fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bél rendszeri tünetekre utal. A kórokozónak számos alfaja létezik, de Magyarországon leginkább a betegség gyomor- és bélhuruttal járó formája fordul elő.
2017. Szeptember 26.

Okozója a Salmonella baktérium többféle típusa lehet, a leggyakoribb a Salmonella enteritidis. A fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben könnyen elszaporodik a baktérium. A kórokozó a széklettel ürül, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya elősegítheti a gyermekközösségen belüli terjedését. Állatok simogatásával is el lehet kapni: sok háziállat, szárnyas, de hüllő is hordozhatja a Salmonellát, érdemes ezért az ilyen állatok simogatását követően azonnal kezet mosni.

A szalmonella fertőzés tünetei

Általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak meg. Jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, melyhez hasi görcs társul. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40 fokos láz. A széklet tartalmazhat vért is. Ritkán előfordulhat társuló ízületi gyulladás. Szövődménymentes esetben a tünetek rendszerint három-öt nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat. A fertőzés után napokkal, hetekkel arra hajlamos személyekben úgynevezett reaktív ízületi gyulladás alakulhat ki, vagyis ez nem közvetlen bakteriális fertőzés eredménye.

A szalmonella fertőzés diagnózisa, kezelése

Diagnózisát a széklet tenyésztése adja. A betegséget el kell különíteni más, hasonló tünetekkel járó kórképektől: a vírusos hasmenéstől, ételmérgezéstől, Shigella-fertőzéstől (vérhas), amőbás dizentériától vagy ritka esetben egyéb krónikus gyulladásos bélbetegségektől (Crohn-betegség, colitis ulcerosa).

Szövődménymentes esetekben nincs szükség antibiotikumra, a betegség enélkül is három-öt nap alatt lezajlik. Ilyenkor tüneti kezelés következik: megfelelő folyadékpótlás, láz- és hányáscsillapítás, görcsoldás, hasmenés elleni szerek, rehidráló folyadék adagolása. A beteg gyermeket enyhébb esetekben otthon, súlyosabb esetben fertőzőosztályon kell kezelni. Antibiotikumot csak három napon túl nyúló láz és véres széklet esetén indokolt adni.

A hasmenés és hányás idején gondoskodnod kell a megfelelő folyadékbevitelről (a szoptatást sem kell felfüggeszteni), a tünetek enyhülésével pedig a gyomorkímélő étrendről.

Így előzhető meg a szalmonella fertőzés

Figyelj a konyhai higiéniára: az edények, eszközök és munkafelületek megfelelő tisztán tartására, az élelmiszerek megbízható forrásból való beszerzésére és megfelelő tárolására. Fontos még a mellékhelyiségek tisztán tartása, a kézmosás.

A szalmonellózis mintegy 10 százalékban okozhatja az „utazók hasmenését”. Idegen országban palackozott vizet fogyasszatok, csak megbízható helyen étkezzetek! Különösen veszélyesek lehetnek a hosszan, de nem megfelelően hűtött, valamint a nyers tojással készült ételek.

Szalmonella: tipp anyának

Ha már hozzátáplálsz, és éppen a szárnyashúsokat vezeted be, a feldolgozás során használt vágódeszkát és eszközöket azonnal fertőtlenítsd – az elkészült húst már ne azon darabold!

Szaklektor: dr. Vojnisek Zsuzsanna gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus, www.rmc.hu

Forrás: Kismama magazin – Gyermekbetegségek különszám

Kapcsolódó cikkeink:

Szalmonellafertőzés gyerekkorban

Bendőbe vagy a szemétbe?

Ezt már ne add oda a gyereknek