Gyermekbetegségek

Rotavírus-fertőzés tünetei és kezelése gyerekeknél

A rotavírus-fertőzés jellemző tünete a hasmenés, amely akár kiszáradást is eredményezhet. Mit tehetsz azért, hogy elkerüld ezt az állapotot?
2017. Április 24.

Mi a rotavírus-fertőzés?

A rotavírus-fertőzés híg, vizes hasmenést okozó betegség, amely főleg egy év alatti babákra nézve veszélyes. Ekkor akár kiszáradáshoz is vezethet, de előbb-utóbb biztosan érinti szinte valamennyi gyereket.

A rotavírus-fertőzés tünetei

A fertőzés akár napi tíz-tizenötszöri híg, vizes hasmenéssel jár. Természetesen van olyan anyatejes baba, akinek minden szoptatás után van széklete, abban pedig túrós, fehér csomócskák láthatók. Ezzel nincs probléma, gond akkor van, ha ez a normálisnak mondható helyzet változik, és a széklet vizes jellegű lesz. A hasmenés mellett a rotavírus hányást, lázat is okozhat. Szerencsés esetben a panaszok két-három nap után megszűnnek, de van, hogy a fertőzés négy-öt napig is tüneteket okoz. Öt napnál hosszabb ideig azonban nagyon ritkán szokott fennállni ez a helyzet.

A rotavírus-fertőzés diagnózisa, kezelése

A gyerekeknél eleve sejthető, hogy a híg, vizes hasmenést rotavírus okozza. Ezt kórházban gyorsteszttel vagy virológiai laborba küldött székletmintával lehet igazolni.

Ha az egyéves kor alatti gyerekeknek híg, vizes székletük van, de nem hánynak, akkor otthon is lehet őket ápolgatni. A lényeg, hogy a kicsiket lassan, fokozatosan, kortyonként kell itatni, a megszokott folyadékmennyiség legalább kétszeresével, úgy, hogy vizeletük is legyen. Ha a csecsemő szopik, akkor továbbra is szoptatni kell, ha pedig nem, akkor nem kell diétáztatni. A tej helyett kaphat sós-cukros teát, de etetni mindenképpen szükséges; az nem engedhető meg, hogy a kicsi fél-egy napnál hosszabb ideig csak folyadékot kapjon. Emellett figyelni kell arra, hogy a szükséges só- és cukorbevitel is biztosítva legyen, amiben segíthetnek a patikában kapható rehidráló porok és oldatok is. Ezeknek az a lényege, hogy a föloldásukkal elkészített italban megfelelő legyen a só és a cukor aránya.

Rotavírus-fertőzés esetén nagyon fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása!

Ha a kicsiknek nincs vizeletük, vagy csak nagyon kevés, akkor kórházba kell menni, és akkor is, ha a súlyos hasmenéshez hányás társul. Ilyenkor azért van szükség kórházi ellátásra, mert fennáll a kiszáradás veszélye, azt biztosan megelőzni pedig csak kórházban, infúziós kezeléssel lehet. Utóbbival nemcsak a folyadékpótlást oldják meg, hanem a megfelelő só- és cukorbevitelről is gondoskodnak. A betegek antibiotikumot nem kapnak, mivel vírusos fertőzésről van szó.

A rotavírus-fertőzés megelőzése

A betegség megelőzését a higiéniás szabályok betartása segítheti. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a kézmosásra mindig figyelj oda. A megelőzés érdekében érdemes probiotikumokat is adnod a kicsinek, azok ugyanis segítenek elkerülni a fertőzéseket, illetve ha mégis megbetegednek a gyerekek, akkor könnyebben, gyorsabban gyógyulhatnak meg. A fertőzés megelőzhető szájon át adható védőoltással is.

Hasznos információk

Ha a fertőzés ellen be szeretnéd oltatni a kicsit, az első adagot legkésőbb húszhetes koráig meg kell kapnia, utána már késő. A legjobb, ha az első lehetséges időpontban, a baba hathetes korában beadatod a vakcinát. Így gyermeked már a kezdetektől védelmet fog élvezni.

A cikk a Kismama magazin Gyermekbetegségek különszámában jelent meg.

A cikk elkészítésében nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt-tüdőgyógyász, gasztroenterológusnak.

További cikkek a témában: