Kisgyerek

Hasmenés: használj rehidráló folyadékot

Gyermekkorban igen gyakori a hasmenéses betegség, amelyek jelentős részét vírusok okozzák. A hasmenés gyakran együtt jár hányással is. Amire figyelni kell minden hasmenéses-hányásos betegségnél, az a megfelelő folyadékpótlás.
2016. November 21.

Hasmenés: használj rehidráló folyadékot

A gyermekkorban gyakran jelentkező vírus okozta hasmenés és hányás általában egy hét alatt megszűnik, elmúlik. A legtöbb esetben ilyenkor elég a szájon át történő folyadékpótlás vagy az ún. rehidráló oldat alkalmazása – írja cikkében Dr. Major János, a bethesda.hu-n.

Hasmenés során a szervezet folyadékot veszít, amelyet muszáj pótolni. A rehidráló oldat nem csak a folyadékot segít pótolni, hanem az ásványi anyagokat is.

Hivatalos neve orális rehidráló folyadék (ORS). Kis adagokban, kortyonként ajánlott fogyasztani.

A patikában is kapható az elkészítéséhez való por (ORF), de házilag is el lehet készíteni hasonlót. 1 liter forralt és lehűtött vízben 2 evőkanál cukrot vagy mézet és egy negyed kiskanál sót oldunk fel. Vagy, 1 liter forralt és lehűtött vízben 3 kávéskanál szőlőcukrot és fél kávéskanál sót oldunk fel.

A hasmenés, hányás kezdeti időszakában arra érdemes arra odafigyelni, hogy a gyermeknek van-e rendszeresen vizelete. Hányás után kanalanként, kortyonként pótoljuk a folyadékot, ez általában 50-100 ml-nyi.

A pótlás formája lehet a már említett rehidráló oldat, vagy bármilyen – lehetőleg cukortartalmú – folyadék. A mennyiség szempontjából irányadó, hogy egy 10 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1 liter, egy 20 kg-os gyermek napi folyadékigénye 1,5 liter, ebbe leves, joghurt, stb. is beleszámolható, ezen felül székletenként, vagy hányásonként a fenti mennyiség beadása szükséges.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

– ha a gyermek vizeletének mennyisége nagyon kevés, vagy ha egyáltalán nincs

– ha nagyon bágyadt, elesett, aluszékony

– sokat hány, és nem mutat javuló tendenciát, vagy két napon túl sem szűnik a hányás

– magas, nehezen csillapítható láza van

– a hányás mellett más idegrendszeri tünetet észlelünk pl.: látászavar, járászavar, aluszékonyság, beszédképtelenség, görcs stb.)

Kapcsolódó cikkeink hasmenés témában:

Forrás: bethesda.hu/babaszoba.hu