Kisgyerek

Hányás és hasmenés gyerekkorban

A légúti betegségek után a hányás és hasmenés az, amely leginkább előfordul a gyermekeknél. Mivel mindkettő tünet kiszáradáshoz vezethet, így tisztában kell lennünk, hogy szülőként, mi a teendőnk ilyen esetben.
2016. Július 20.

Hányás és hasmenés gyerekkorban

A hasmenés

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a gyermek naponta három vagy több híg, vizes és nagytömegű székletet ürít. A széklet jellege, szaga, mennyisége mindenképpen árulkodik arról, hogy valamilyen probléma lehet: bűzös, túrós, nyálkás vagy gennyes.

Szoptatott csecsemőknél fordul elő az úgynevezett álszéklet, amit nem szabad összekeverni a hasmenéssel. Kezdő anyukák először könnyen hihetik annak. Az álhasmenés savanyú szagú, híg széklet, amelyhez nem társul egyéb tünet, és a gyermek közérzete és súlygyarapodása is megfelelő. Ez tehát nem valódi hasmenés!

A hasmenés hátterében számtalan betegség húzódhat meg. Fertőzéses eredetű hasmenéseket vírusok és baktériumok okozhatnak. Kisgyermekeknél leggyakoribb a rotavírus, adenovírus, vagy a calicivírus; a bakteriális eredetű hasmenések mögött pedig sokszor campylobacter, coli és szalmonella állhat.

Gyakran azonban más betegségek tünete is lehet a hasmenés: például egy influenza, középfülgyulladás vagy tüdőgyulladás. Szinét hasmenés kísérheti a vakbélgyulladást is.

Okozhat hasmenést vagy emésztési zavart valamely táplálékallergia vagy táplálék intolerancia is. Gyermekek esetében a tej, tojás, glutén, szója áll elsősorban az ezzel összefüggésben álló betegségek mögött.

A hasmenést többnyire egyéb tünetek is kísérhetik: rossz közérzet, hőemelkedés vagy láz, illetve előfordulhat hányás is. Hasmenéskor gyakori a hasfájás, és haspuffadás, hasi görcsök és is jelentkezhetnek. Ezek jellege és mértéke igen változó lehet.

Hányás

A hányást többnyire étvágytalanság, hányinger és émelygés, továbbá hasfájás, sápadtság, verejtékezés előzi meg.

Előfordulhat, hogy sugárhányás formájában jelentkezik: ez hirtelen, nagy erővel ürülő (sugárban történő) hányást jelent. Komoly betegségek (pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) vagy akár agyrázkódás tünete is lehet, ezért mindenképpen kórházi kivizsgálást igényel.

A hányás számos betegség kísérője lehet. Egy védekezési folyamat, amely megakadályozza, hogy a káros gyomortartalom (mérgező vagy fertőző anyag) ne kerüljön az emésztőcsatornába.

Gyermekeknél kiválthatja a gyomor túlterhelődése, nehezen emészthető étel vagy túlevés, okozhatja mérgezés vagy akár utazás kiváltotta egyensúly-zavar is.

Hányás kísérheti a különféle alsó -és felső légúti betegségeket, mandula vagy tüdőgyulladást. Gyermekkorban a gyakori hányások esetében gyanakodhatunk még anyagcsere zavarra vagy étel-intoleranciára is.

Mi a teendő hányás és hasmenés esetén?

Folyadékpótlás

A legfontosabb és azonnali beavatkozást igénylő feladatunk a folyadékpótlás.

Hasmenés esetén a gyulladt bélnyárkahártya miatt a víz és a tápanyagok nem tudnak megfelelően felszívódni, a széklet víztartalma igen jelentős lesz. A hányással pedig nehézzé válhat a folyadékpótlás, így mindkét állapot könnyen kiszáradáshoz vezethet. Tovább nehezíti a helyzetet, ha ezekhez a tünetekhez láz is társul, hiszen ez önmagában is megnövekedett folyadékigénnyel jár. Ráadásul minél kisebb a gyermek, annál hamarabb fognak ezek a tünetek kiszáradáshoz vezetni, ha nem lépünk közbe.

Hogy pótoljuk a folyadékot?

  Szoptatott kisbabáknálsemmiképp ne hagyjuk abba a szoptatást! Igyekezzünk minél gyakrabban megszoptatni a kicsit!

Ha nagyobb gyermekről van szó, akkor előzőleg lehűtött folyadékot kapjon, amit lassan, kis adagokban adjunk oda számára! Ez különösen hányás esetén fontos, hiszen ilyenkor jóval nehezebb a folyadék elfogyasztása. A hideg folyadék megnyugtatja a gyomrot, és a hányingert sem provokálja. Célszerű szívószállal vagy egy-egy kiskanállal adagolni, és pár perces szünetet tartani a kortyok között. Maximum 10-15 ml-nyi folyadékot adjunk egyszerre, hogy ne terheljük a gyomrot!

Ha van otthon steril műanyag fecskendőnk, ezzel is adagolhatjuk a folyadékot a gyermek szájába. Lehűtött, enyhén citromos és cukros víz (lehet egy csipet sót is hozzáadni), gyenge tea kezdetben megfelelő a folyadékpótláshoz. Ha azonban a hányások és a hasmenések ismétlődnek, akkor gyógyszertárakban recept nélkül beszerezhető rehidratáló szereket kell elkezdeni a gyermeknek adni. Ezeket por vagy kész folyadék formájában lehet megvásárolni, és ahol hányásra-hasmenésre hajlamos a gyermek, jó, ha előre tartunk ezekből otthon a házi patikában.

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, hogy ezek a szerek hányás és hasmenés esetén létfontosságúak lehetnek gyermekeik számára: a szervezet ionháztartása ugyanis hamar megborul, és ez súlyos következményekkel járhat. Ezek a rehidratáló készítmények ezt akadályozzák meg.

Ezeknek a szereknek az elkészítésén ne módosítsunk, szigorúan tartsuk magunkat az előírt recepthez.

Jegyezd fel!

Gondod szülőként figyelemmel kell kísérnünk, hogy gyermekünk mennyi folyadékot veszített. Pelenkás gyerkőcöknél célszerű lemérni a pelenkát (ebből le kell vonni a száraz pelenka súlyát), nagyobb gyerekeknél folyamatosan figyeljük a hányás és hasmenés mennyiségét! Ez fontos információ lehet önmagunknak és az orvos számára is.

Emellett pontosan jegyezzük fel azt is, hogy mikor és mennyi folyadékot kapott a gyermek!

Ha nagyfokú ez a folyadékveszteség, és a gyermek nem itatható (nem fogadja el a folyadékot, illetve minden folyadék azonnal távozik belőle), késlekedés nélkül kórházba kell menni vele, mert infúzióra lesz szüksége!

Ne add!

Hasmenés esetén székletfogót szigorúan tilos adni a gyermeknek, viszont jótékony hatásúak lehetnek az úgynevezett abszorbens készítmények.

Vigyázz rá!

Hányás esetén külön veszélyforrás lehet a félrenyelés illetve a hányás belélegzése. A csecsemő fejét fordítsuk oldalra, hogy a felesleges hányadék szabadon távozhasson.

Nagyobb gyerekeknél tartsuk a fejét hányáskor, és igyekezzünk megnyugtatni! Tegyünk elé lavórt vagy nagyobb edényt! Ügyeljünk rá, hogy száját kiöblíthesse, tartsunk törölközőt is készenlétben mellette!

Honnan tudhatom, hogy fenyegeti-e kiszáradás?

Kiszáradás akkor következik be, ha a bevitt folyadék mennyisége kevesebbé, mint az ürített folyadéké. Milyen jelei lehetnek ennek?

A bőr sápadt, a nyelv bevont, a nyálkahártya száraz, A szemek karikásak, a lehelet acetonos. A gyermek állapota letargikus, könnyelválasztása csökkent, beteg benyomását kelti. Vizeletének mennyisége csökkent (csecsemőknél száraz pelenka), csecsemőknél a bőr turgora csökkent vagy rossz (a hasaljának összecsípésekor több másodpercig megmarad a ránc) és besüppedt a kutacs.

Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnali kórházi kezelésre lesz szüksége gyermekünknek!

Mikor kell még kórházba fordulni?

– ha nem tudjuk megoldani a lázcsillapítást (mert alul-felül minden kijön a gyermekből), és a fizikális lázcsillapítás sem vezet eredményre

– ha csillapíthatatlan a hányás

– ha sugárhányást tapasztalunk

– ha a has feszes és puffadt

– ha a hasmenés hosszan elhúzódik, véres és nyálkás

– nagyon erős hasi görcsök esetén

– ha tarkómerevséget tapasztalunk

– fiatal csecsemők esetében

– ha valamilyen krónikus alapbetegséghez társulnak a hányós-hasmenéses tünetek

És akkor is forduljunk orvoshoz, ha bizonytalanok vagyunk a gyermek állapotának megítélésében!

Ügyeljünk a higiénés körülményekre!

Hányós-hasmenéses gyermek folyamatosan üríti a kórokozókat, így az egész család ügyeljen a folyamatos és alapos kézmosásra! Gondoskodjunk a szennyezett ruhanemű és ágynemű külön tárolásáról, és fertőtlenítő mosásáról. A gyermeken ne legyen szennyezett ruha, ez egyébként is rontja komfortérzetét!

Hányás-hasmenés esetén a wc-fürdőszoba takarítása és fertőtlenítése is kiemelten fontos!

Nem kell éheztetni!

Ma már korszerűtlen és meghaladott a korábbi kemény diétázás. Nincs rá szükség! Nagyobb gyerkőc a megszokott tápszerét, gyümölcsöt, zöldséget, rizst, könnyű húsokat, savanyított tejterméket is fogyaszthat.

Természetesen csak olyan ételt, ami nem ront állapotán, és szívesen is fogyasztja.

Hányásnál ne telítsük meg a gyomrot, kicsi adagokban történjen az étkezés!

Kapcsolódó cikkeink: