Baba

A rotavírusfertőzés tünetei

A rotavírus nemcsak a gyerekekre jelent veszélyt, a felnőtteket is megfertőzi. Végigmegy az egész családon, ám a legnagyobb veszélyt az 1 év alatti babákra jelenti, akiknél akár pár óra alatt bekövetkezhet a kiszáradás.
2018. Január 04.
A rotavírusfertőzés a kicsikre a legveszélyesebb

A rotavírusfertőzés vezető tünete a hasmenés és a hányás. Nem ritka a napi 10-15 híg, vizes hasmenés sem. Szerencsés esetben 2-3 nap alatt lezajlik a betegség, de akár 4-5 napig is eltarthat, mire elmúlik a szervezetet gyengítő hasmenés, hányás. A betegséget láz is kísérheti. 

Igen gyorsan terjedő fertőzés, a vírustörzsei a kezeken órákig, a tárgyakon napokig képesek életben maradni. Nem csoda, hogy hamar végigsöpör a családon és bölcsis, ovis csoportokon a gyötrő tüneteket okozó rota.

A babák, kisgyerekek könnyen kiszáradnak, így fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra. Néhány percenként 1-1 kanál vizet adj a betegnek (a felnőttek is kortyonként fogyasszanak vizet pár percenként), így kisebb eséllyel távozik azonnal a folyadék.   

Gyógyszer nincs rá, csak megelőzni lehet, védőoltással. A vakcinát csak babáknak lehet beadatni, felnőttként már nincs lehetőség a leggyakoribb rotavírustörzsek ellen védettséget szerezni. Legkésőbb 12 hetes korig gondoskodni kell az első adag beadásáról, majd legalább 4 hét múlva (de legkésőbb 32 hetes korig) a második adagról.     

A gyógyulást segítheted rehidráló porral is, amit beszerezhetsz a patikában, de akár otthon is elkészítheted a megfelelő só és cukorarányú oldatot. (A rehidráló folyadék elkészítéséhez itt találsz instrukciókat.)

További fontos cikkek a témában: