Baba

A rota-oltás miatt szorult vissza az 1-es típusú diabétesz?

Ausztrál kutatók szerint kapcsolat lehet az 1-es típusú cukorbetegség visszaszorulása és a rotavírus elleni széles körű vakcinázás között.
2019. Október 15.
A rota-oltás miatt szorult vissza az 1-es típusú diabétesz? (fotó: iStock)

A University of Melbourne kutatócsoportja a Public Library of Science Pathogens folyóiratban közölt cikkben arról számolt be, hogy a rotavírus fertőzés szerepet játszhat az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A rotavírus fertőzés elsősorban a kiskorú gyerekeknél kialakuló gasztroenteritisz vezető oka. Az utóbbi években bevezetett oltások jelentősen csökkentették a fertőzés következtében fellépő halálozást.

A mostani vizsgálat során az ausztrál kutatócsoport kimutatta, hogy a rotavírus elleni oltási program következtében 15%-kal esett vissza a 4 évesnél fiatalabb ausztráliai gyermekek között az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása. Ez az adat alátámasztja azt a feltételezést, miszerint összefüggés mutatható ki a rotavírus fertőzés és a diabétesz között a genetikailag hajlamos gyermekek körében.

A kutatók sorra vették azokat a molekuláris bizonyítékokat, amelyek a kapcsolatra utalnak. Környezeti tényezők is befolyásolhatják a rotavírus és az 1-es típusú diabétesz közötti kapcsolatot, a szerzők szerint fontos lenne tudni, hogy mely gyerekeknél lenne fontos a rota elleni oltás. Fontos kutatási terület lenne annak bizonyítása, hogy a direkt összefüggés található-e a vírus által okozott hasnyálmirigy-fertőzés és az 1-es típusú cukorbetegségben kialakuló sziget autoimmunitás bekövetkezése között – írja a medicalonline.hu cikke.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline