Baba

A rota elleni oltás csökkenti a cukorbetegség esélyét

A rota-fertőzés hasmenést-hányást okoz és kiszáradással is járhat. Megelőzhető, hiszen létezik ellene védőoltás. Az oltásnak azonban más kedvező hatása is van a rotavírus elleni védelem mellett.
2019. Január 28.
A rotavírus elleni oltás megvédhet a cukorbetegségtől is

A rotavírus- fertőzés sok esetben súlyos is lehet, sok gyereket kell kórházban kezelni az állandó hányás és hasmenés okozta súlyos kiszáradás veszélye miatt. Főként a harmadik világban még ma is gyerekek halnak meg a fertőzés következtében.

Létezik rotavírus elleni oltás, ami szinte teljes védelmet nyújt. Most azonban egy mellékhatását fedezték fel – számolt be erről az Index. A védőoltás az 1-es típusú cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat.

A Melbourne-i Egyetem kutatói olyan ausztrál gyerekeket vizsgáltak, akiket 2000 és 2015 között diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel. Azt találták a kutatók, hogy csökkent azoknak a gyerekeknek a száma, akik 2007 után születtek és négyéves koruk előtt állapítottak meg náluk cukorbetegséget. Éppen ez volt az az év, amikor a rotavírus elleni oltást bevezették Ausztráliában a kötelező oltások körébe.

A rotavírus-fertőzés és az 1-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolatot eddig is feltételezték, mert korábban már kimutatták, hogy a fertőzés megnöveli a később kialakuló cukorbetegség kockázatát: immunreakciót indít be a hasnyálmirigy belső elválasztású, inzulintermelő sejtjei ellen. A pontos mechanizmus egyelőre még feltáratlan.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu