Baba

Meglepő felfedezés a rotavírus elleni oltásról

A legújabb kutatási adatok szerint ritkábban fordul elő az 1-es típusú cukorbetegség azon gyerekek körében, akik megkapták a rotavírus elleni védőoltást.
2019. Július 05.
A rotaoltás segíthet megelőzni a diabéteszt

Hozzájárulhat az 1-es típusú cukorbetegséghez

Az 1-es típusú cukorbetegség leggyakrabban az óvodás- és iskoláskorú gyermekeknél jelentkezik. A legújabb kutatások szerint vannak arra mutató jelek, hogy a rotavírus és egyéb gasztrointesztinális kórokozók kóroki szerepet tölthetnek be ennek az autoimmun betegségnek a kialakulásában.

A rotavírusok hozzájárulhatnak a szigetsejtek gyulladásától, és a rotavírusok és a béta-sejtek peptidjei néhány szakaszon egyezést mutatnak – derült ki egerekkel végzett kísérletekből. Ez a későbbiekben fokozhatja az 1-es típusú diabétesz rizikóját. A kutatások során kimutatták azt is, hogy magasabb a rotavírusok elleni antitestek aránya az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek vérében, mint a nem cukorbeteg kortársaiknál.

Még egy érv a védőoltás mellett

Ha megerősítést nyer a hipotézis, hogy a rotavírusok szerepet játszanak az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor igazolttá válhat a cukorbetegséggel szembeni protektív szerepe is a rotavírus elleni védőoltásnak. Így pedig a jövőben még inkább létjogosultsága lesz ennek az oltásnak.

Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma

A világszerte jelenleg is alkalmazott rotavírus elleni védőoltásokat 2006 és 2008 óta használják: Ausztrália és az Amerikai Egyesült Államok az első olyan országok közé tartoznak, ahol bevezették ezeket a védőoltásokat. A védőoltás bevezetése eltelt években már olyan életkorba léptek a beoltott gyermekek, hogy lehet következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy valóban csökkentette-e az 1-es típusú diabétesz előfordulásának a kockázatáta a rotavírus elleni vakcina.

A JAMA Pediatricsben 2019 januárjában megjelent eredmények szerint 14 százalékkal szorult vissza az 1-es típusú diabétesz előfordulási gyakorisága a négy év alatti ausztráliai gyermekeknél 2008-hoz képest.

Nemrég USA-beli eredményeket is publikáltak 54 0317 védőoltást kapott gyermek adatainak feldolgozásával, amelyek szintén megerősítik az ausztráliai tapasztalatokat. Az 1-es típusú diabétesszel újonnan diagnosztizál gyermekek száma a rotavírus elleni védőoltásban részesültek körében 12,2/100 000 gyermek/év volt, a nem oltottak körében ez az arány pedig 20,6/100 000 gyermek/év volt. Ez azt jelenti, hogy az újonnan diagnosztizál betegek aránya 41 százalékkal, szignifikánsan csökkent.

A protektív hatás viszont csak abban az esetben érvényesült, ha a csecsemők a rotavírus elleni teljes oltási sort felvették, részlegesen felvett oltásnál a szignifikáns védelem nem volt kimutatható.

Forrás: pharmaonline.hu

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: PharmaOnline