Gyerek

Csúnyán köhög a gyerek? Tüdőgyulladás is okozhatja

A gyermeked már egy hete meg van fázva, és az állapota nem javul, sőt egyre erősebbek a tünetek? A köhögése nagyon csúnya, hurutos és sűrű váladékot is felköhög, a légzése pedig gyorsabb, mint általában? Ezeket a tüneteket tüdőgyulladás okozhatja.
2018. Március 10.
Csúnyán köhög a gyerek? Tüdőgyulladás is okozhatja

Mi okozza az erős köhögést?

Akár egy komolyabb megfázás szövődményeként is felléphet a tüdőgyulladás, de számos vírusos és bakteriális fertőzés is állhat a hátterében. Amikor a kórokozók megtámadják a tüdőt, a benne található légzsákok megtelnek folyadékkal: a beteg ezt próbálja meg köhögéssel kiüríteni a szervezetéből, és ez felel azért, hogy nagyon csúnya és erőteljes a köhögése. A váladék lehet akár gennyes is, ez nehezíti meg az oxigén véráramba jutását, és ez okozza a szapora légzést. A felköhögött váladék színe terjedhet a sötét sárgától a zöldön át, egészen a barnásig – ebben az esetben a felköhögött nyálka véres.

Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A tünetek a gyermek életkorától, és a tüdőgyulladás vírusos vagy bakteriális voltától függően eltérők lehetnek. A betegség nagyon gyakran influenzára hasonlít, és sok esetben a csúnya köhögés mellett az egyetlen árulkodó jel a nagyon gyors légzés. Légzés közben jelentkezhetnek ziháló hangok, és mivel sokkal keményebben kell a kicsinek a levegőért megdolgoznia, ennek lehetnek olyan látható jelei is, mint az orrlyukak kiszélesedése, a hasi légzés vagy a bordák alatti izmok remegése, mozgása.

A tüdőgyulladás gyakran jár együtt magas lázzal, erőteljes mellkasi fájdalommal és akár hasfájással is, és jellemző a levertség, nagyfokú kimerültség. Ha a tüdő alsó része van begyulladva, akkor kevésbé jelentkeznek a légzési problémák, viszont a gyermek étvágytalan, erős hasfájása lehet és akár hányhat is. Ilyen esetben különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy ki ne száradjon.

Ha baktérium okozza a betegséget, a gyermek hirtelen betegedhet le, nagyon magas láza lehet és szapora légzése. A vírusos tüdőgyulladás ezzel szemben fokozatosan betegíti meg a gyereket, a tünetei kevésbé súlyosak, de a zihálás általános.

Hogyan diagnosztizálják a tüdőgyulladást?

A gyermekorvos általában már azzal tudja diagnosztizálni a betegséget, hogy meghallgatja a kicsi tüdejét, de előfordulhat, hogy röntgenezésre is szükség van. Ha a betegség bakteriális, antibiotikummal kezelhető, a vírusos tüdőgyulladást azonban otthon kell kezelni, és szükséges hozzá a sok pihenés. Ha súlyosak a tünetek, előfordulhat, hogy néhány napot a kórházban kell töltenie a gyermeknek.

Így megy a kezelés

A sok pihenésen túl sok folyadékra is szüksége lesz a gyermeknek, és beszednie az orvos által előírt gyógyszereket. Köhögéscsillapítót és köptetőt semmiféleképpen ne adjunk a kicsinek az orvos utasítása nélkül, mert ezek a gyógyszerek akadályozhatják a váladék ürülését, így nem tud megszűnni a gyulladás sem. Láz esetén alkalmazhat5ó lázcsillapító, de ha 38,5 °C fölé megy a testhőmérséklete a kicsinek, vigyük orvoshoz. Ha a gyermek ajkai rózsaszínről kékesre váltanak, szintén forduljunk orvoshoz, mert ez azt jelenti, hogy nem kap elég oxigént. Ha antibiotikummal kezelve van, a baktérium okozta tüdőgyulladás 1-2 hét alatt elmúlhat, a vírusos viszont akár 4-6 hétig is eltarthat.

(Cikk forrása itt és itt)

Kapcsolódó cikkeink tüdőgyulladás témában: