Baba

A tüdőgyulladás életkoronként eltérő tüneteket okoz

Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás.
2017. Január 17.

A tüdőgyulladás életkoronként eltérő tüneteket okoz

Sokan még mindig ártalmatlan, otthon könnyen kezelhető, “lábon kihordható” betegségként tartják számon, miközben évek óta a tíz leggyakoribb halálok közt szerepel a fejlett országokban. A betegséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket vesszük górcső alá dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével.

A tüdőgyulladás tünetei

A baktériumok által okozott, klasszikusnak tekintett tüdőgyulladások jellegzetes tünetei:

– a hirtelen kialakuló, magas láz,

– gyakran hidegrázás,

köhögés,

– rossz általános közérzet,

sápadtság,

– hányás,

– hát- és hasi fájdalom (mely különösen csecsemőkorban gyakori),

– súlyosabb esetekben nehézlégzés,

– szapora pulzus,

– illetve magas légzésszám (>30/perc),

– zavartság alakulhat ki.

A tüdőgyulladás tünetei a babáknál

Csecsemőknél, időseknél, legyengült immunrendszerű személyeknél gyakran alattomosan, a jellegzetes és látványos tünetek nélkül fejlődik ki a tüdőgyulladás.

Az újszülöttkori tüdőgyulladás során…

– az étvágy romlása,

– hőemelkedés,

– esetleg a testhőmérséklet csökkenése,

– sápadtság,

– és szapora szívműködés észlelhető,

– a baba elesett benyomást kelt.

Félrenyelés szintén tüdőgyulladáshoz vezethet.

Tévhitek a tüdőgyulladás kapcsán

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, az antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség.

A tüdőgyulladás a 10. leggyakoribb halálok.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladást minden esetben kórházban kell kezelni, de igaz az, hogy a veszélyeztetett, illetve a súlyos állapotban lévő betegek gyakran szorulnak kórházi kezelésre.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás gyanúja esetén elegendő a lázcsillapítás, a “majd otthon kifekszem”, és nem kell vele orvoshoz fordulni.

Tévhit, hogy a dohányzás segít a tüdőgyulladásos betegnek felköhögni a köpetét, hiszen a dohányzás önmagában is egy hörgőgyulladást vált ki és tart fenn.

Egyetlen szál cigaretta elszívása órákra megbénítja a hörgőrendszer legfontosabb öntisztító rendszerének, a csillószőröknek a működését, így jelentősen lassítja a beteg gyógyulását.

Gyakori kérdések a tüdőgyulladásról

Fertőző betegség-e a tüdőgyulladás?

Igen, a tüdőgyulladás általában fertőzés következtében alakul ki. A pneumococcusok és az atípusos baktériumok is okozhatnak halmozott megbetegedést kisebb közösségekben, családokban, de ez viszonylag ritka.

Kiújulhat-e a tüdőgyulladás?

Ritka, hogy egészséges tüdejű betegek pneumoniája megfelelő kezelés mellett kiújuljon. Amennyiben a betegnek a tüdőgyulladása ugyanazon a helyen rövid időn belül kiújult, fel kell keresni a területileg illetékes tüdőbeteg-gondozó intézetet.

Miért röntgenezik meg a beteget, ha már hetek óta jól van a tüdőgyulladás után?

A tüdőgyulladásos beteg kezelése és megfigyelése csak a teljes gyógyulás, illetve a betegség aktivitásának a megszűnéséig tart. A tünetek (láz, köhögés, nehézlégzés) megszűnése után még hosszú heteket vehet igénybe, amíg a röntgenelváltozások is visszahúzódnak.

A megfelelő kezelés ellenére is, a tüdőgyulladások negyedében valamilyen maradvány maradhat a tüdőben.

Miért kell kétféle antibiotikumot szedni egyszerre a tüdőgyulladásra?

A tüdőgyulladást kiváltó baktériumok egyik felére hatnak a penicillinek, az atípusos baktériumokra viszont nem hatnak a penicillinszármazékok. A biztosabb és gyorsabb hatás elérése, a beteg panaszainak a gyorsabb enyhítése érdekében szoktak az orvosok két különböző támadáspontú gyógyszert adni egyszerre.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Tüdőközpont