Baba

Tizennégy év alattiak körében terjed az újfajta tüdőgyulladás

A gyerekek fogékonyabbak rá, de legalább enyhe lefolyású.
2023. December 02.
vírus
Fotó: Getty

Egyre gyakrabban jelentkeznek egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó betegség tünetei Kínában. A leginkább ijesztő a dologban az, hogy főként tizennégy év alattiak körében terjed. Több kínai gyermekkórházban is megteltek a fekvőhelyek, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól, de egyelőre nem sok részletet tudni.

A Rádió 1 Balázsék című műsorban erről kérdezték Szlávik János infektológust, aki azt mondja, nem akar rémisztgetni. Úgy véli, ezt a fajta betegséget a kötelező maszkviselés eltörlése miatt kapja el sok kisgyerek. „Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez” – fogalmazott a szakember.

Kína után egyébként már Dániában és Hollandiában is számoltak be újabb esetekről, de idén itthon is a szokásosnál többen kerültek orvoshoz RSV- és mycoplasmafertőzés, influenza, rinovírus és hasonlók miatt – tehát többféle fertőzésről is elmondható, hogy mintha jobban terjedne, mint a korlátozások előtt.

Mint azt Szlávik János elmondta, a Mycoplasma jól reagál az antibiotikumokra, de a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki, ezért egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükség a megfékezésükhöz. Kiemelte, mostanában sokkal több gyerek szenved asztmában, allergiában, mint régen. Szerinte a szülők túlféltik a gyerekeket, akiknek az immunrendszere nem találkozik időben azokkal az anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia a védekezést.