Baba

Jót jelent, ha egy óvodás folyton beteg

Kiderült, mi védi a gyerekeket a koronavírus-fertőzés ellen.
2023. December 03.
kisgyerek
Fotó: Getty

A berlini DKFZ rákkutató központ kutatói kiderítették, mi okozza, hogy nehezebben terjed a gyerekek körében a koronavírus – írja az index.hu.

A 2020 folyamán világméretűvé szélesedő SARS-CoV-2-járvány során ismertté váltak a vírus okozta betegséget súlyosbító faktorok: a magas vérnyomás, a túlsúly, a cukorbetegség és a szívbetegség. A kockázati tényezők közé tartozott az életkor is, mivel megfigyelhető volt, hogy az idősek sérülékenyebbek. A gyerekek és serdülők kevesebb tünettel és gyorsabban vészelték át a fertőzést, miközben a halálozás aránya exponenciálisan nőtt az életkor előrehaladtával.

A német kutatók megállapítása szerint az életkortól függő eltérés fő oka, hogy a felső légutakban sokkal aktívabb az immunrendszer kisbabáknál és kisgyerekeknél (ezért van az is, hogy rengetegszer betegszenek meg az első éveikben). A DKFZ munkatársai már 2022-ben megfigyelték, hogy a gyerekek nyálkahártyáján a hámszövet sejtjei folyamatosan készenléti állapotban vannak. Sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen azok a fehérjék, amelyek azonosítják a vírus betolakodó fehérjéit, és aktiválják az interferonválaszt, ennek következtében sokkal gyorsabban ismerik fel a ragályt, és sokkal gyorsabban lépnek fel ellene.

Ez a működési mód különösen ismeretlen kórokozók megjelenésekor hasznos, ami a koronavírus esetében is kidomborodott. Megfázás és influenza esetén ugyanakkor a felnőttek nincsenek hátrányban, mert az ő immunrendszerük már ismeri a támadókat – a gyerekek gyors és korai védekezése ebben az esetben már nem mutatja magát kiugró előnynek.