Baba

Pneumococcus elleni védőoltások

A neumococcus ép immunrendszerű embereket is megbetegítheti, de az immunrendszer csökkent működése, szív- és tüdőbetegség, anyagcsere-betegség esetén különösen veszélyes.
2003. Július 07.

Miért van szükség pneumococcus elleni oltásra?

A kilencvennél is több szerotípussal rendelkező Pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) gennyes középfül-gyulladás, egyes esetekben halállal végződő gennyes agyhártyagyulladás, súlyos tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás (pleuritis) gyakori kórokozója.

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A forgalomban lévő, nem konjugált védőoltásokban az emberi megbetegedésekért felelős, leggyakoribb 23 szerotípus-poliszcaharida antigénjei találhatók. A jobb antigénhatás érdekében a poliszacharida antigéneket más baktérium fehérjéjéhez konjugálják.

Javasolt oltani az 50 évnél idősebbeket, májbetegeket, a lépműködés zavaraiban vagy, vérképző szervi betegségben szenvedőket, szervátültetésen átesetteket, cukorbetegeket, az idült szív- és- tüdőbetegségben szenvedőket, valamint azokat a személyeket, akiknél pneumococcus által okozott betegség gyakran fordul elő.

Azoknak a betegeknek, akiknél (bármely okból végzett) lépeltávolítást terveznek, a műtéti előkészítés során kötelezően kapnak pneumococcus elleni oltást.

Pneumococcus elleni védőoltások

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Nem szabad oltani akut, lázas betegségben, valamint az oltóanyag bármely alkotórészére ismert allergia esetén. Mellékhatásként leggyakrabban lázat, helyi reakciót, bőrjelenségeket írtak le.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu