Baba

Influenza elleni védőoltások

A téli - kora tavaszi időszakban minden évben előfordul influenzajárvány. Mit kell tudni a betegség elleni oltásról?
2003. November 20.

Miért van szükség influenza elleni oltásra?

Az influenza vírusának 3 típusa van: A, B és C. A B és C influenza vírusok antigén-szerkezete meglehetősen stabil, az A-vírus antigénjei azonban idővel, pl. egy év alatt már kissé megváltoznak. A változás a távol-keleten állatok (sertés, baromfi) szervezetében megy végbe, belőlük kiindulva árasztja el utána a módosult antigén- szerkezetű vírus az egész világot. Az idős, krónikus betegségben szenvedők között influenza miatti halálozás is előfordul. Kb. 10 évente az antigén szerkezete nagymértékű, ugrásszerű változást szenved, ilyenkor az influenzás megbetegedések száma világszerte nagymértékben megnő. (Ennek következménye volt az 1918-as spanyolnátha-járvány és az 1957-es ázsiai nátha okozta járvány).

Mit kell tudni az oltóanyagról?

A védőoltás a szövetkultúrán vagy csirkeembrión (tojásban) szaporított, majd elölt, teljes vírust, a vírus egy részét (hasított vírus vakcina), ill. a protektív hatásért felelős antigént (alegység vakcina) tartalmazza.

A gyermekek között javasolt oltani:

– az idült szív- és tüdő-, valamint vesebetegségben szenvedőket,

– bizonyos haematológiai betegeket, cukorbetegeket,

– azokat, akik tartós szalacilsav-kezelésben részesülnek,

– a közösségben lakókat, és az

– immunszuprimált (orvosilag legyengített immunrendszerű) betegeket.

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?

Nem szabad oltani akut, lázas betegségben, valamint az oltóanyag bármely alkotórészére ismert allergia esetén. Tojásra allergiás személyek oltása nagyon gondos körültekintést igényel (egyes esetekben ellenjavallt); szükség esetén a Klinikai Védőoltási Szaktanácsadóval történő konzultáció javasolt. Terhesség és szoptatás ideje alatt a haszon és kockázat mérlegelése után lehet oltani. Mellékhatásként helyi reakció (bőrpír, duzzanat) láz, rossz közérzet, allergiás reakció alakulhat ki.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu