Baba

Ajánlott oltások a család védelmében

Ami ajánlott oltás, annak az alkalmazása megfontolható. Mit tegyen a szülő, ha hall valamiről, de információt a szakembertől nem kap, vagy éppen ellenkezőleg, mielőtt bővebb felvilágosításhoz jutna, végleg lebeszélik még az érdeklődésről is?
2008. Október 10.

A védőoltások minden esetben súlyos, sok esetben életet veszélyeztető betegségek elleni védelmet biztosítják. A megelőzésben, csakúgy, mint a gyógyításban használt minden eszköznek, gyógyszernek, oltóanyagnak biztonságosan kell hatékony védelmet illetve gyógyulást eredményezni. Nem lehet nagyobb kockázata a megelőzésnek, mint magának a betegségnek! Nem okozhatunk nagyobb kárt azzal, hogy megpróbáljuk elkerülni a betegséget, a helyett, hogy átvészelnénk azt!

Joggal vetődik fel a kérdés: Ha annyira hasznos, ami ajánlott, akkor miért nem kötelező? Kötelező az, hogy az egészségügyi dolgozó korrekt módon tájékoztassa a laikust, olyan lehetőségről, mely mind az egyén, mind a társadalom szempontjából hasznos, nyereséggel járó beavatkozás, de sajnálatos módon a teljes állami támogatás jelen gazdasági, egészségügyi helyzetünkben nem oldható meg.

A legvédtelenebbek a gyermekek, közülük is a csecsemők, akiknél az anyai ellenanyagok, és a szoptatás ellenére is súlyos, nagy kárt okozó fertőzések következhetnek be.

Minél korábban kezdjük a védőoltások alkalmazását, annál korábban alakíthatunk ki hatékony védelmet! Immunizációval nem terheljük, ellenkezőleg megerősítjük az immunrendszert. Az oltóanyagok a kórokozók speciális részecskéit tartalmazzák, melyek fertőzést nem okoznak, de az immunrendszer kórokozóként ismeri fel őket és ellenanyagokat termel ellenük. Az ellenanyagok “parkolva” várják a valódi kórokozót és fertőzés esetén számukat megsokszorozva azonnali támadást intéznek a betolakodók ellen.

A gyermekek életében az életkoron túl a közösség a legnagyobb veszélyforrás. Egy bölcsődei, óvodai közösségben szinte megállíthatatlanul végigvonul egy fertőzés. Mivel nem tarthatjuk védőburokban gyermekeinket egyéb módon kell védőpajzsot adnunk, mégpedig védőoltással. Ha a közösség ( a család is egy közösség!) nagyobb része védett a kórokozóval szemben, akkor a kórokozót hordozó egyén (leggyakrabban gyerek) nem tudja kinek átadni a baktériumot, vagy vírust. A beteg gyermekkel foglalkozik a legtöbb felnőtt, így a fertőzött gyermek, a környezetében lévő felnőtteket is veszélyezteti.

Az ajánlott oltásokat a háziorvostól, védőoltási szaktanácsadótól kérhetik. Vény ellenében gyógyszertári forgalomban kaphatók. Az ajánlott oltásokat be lehet illeszteni a naptári oltások közé (lásd az alábbi táblázatot). Ennek szabályát az oltóorvosnak ismernie kell (ha nem ismeri, az oltási tanácsadótól megkérdezi).

  1. 11 éves korban diphteria, tetanus oltás (10 évente ezután ismétlés javasolt)
  2. HBV elleni oltásra születéstől van lehetőség (vírushordozó anyák gyermekeinek kötelező).
  3. Pneumococcus conjugált vakcina 5 éves korig (rizikócsoportban később is) adható. 70%-os támogatás rizikóbetegség esetén! (5 éves korig)
  4. A Rotavírus elleni vakcinákkal végzett oltást 6 hónapos korig be kell fejezni!
  5. Bárányhimlő elleni vakcina 12 hónapos kor után, MMR oltással együtt vagy 8 hét szünettel adható.
  6. Az influenza elleni oltások 6 hónapos kor felett alkalmazhatóak, 9 éves kor alatt az első oltás alkalmával 2 oltást kell adni, 6 hét különbséggel. Az oltás ismétlése évente szükséges.
  7. Meningococcus C elleni oltások adására 6 hetes kortól van lehetőség. Kiemelkedő fontosságú külföldi utazás esetén, illetve tartós külföldi tartózkodás (kollégium) esetén serdülő kor után!
  8. Kullancs-encephalitis elleni oltások adása lakóhelyük, életvitelük miatt (kirándulás) veszélyeztetetteknek egyéves kor felett lehetséges.
  9. Hepatitis A vakcinák alkalmazása 1 éves kor felett megengedett. Hazánk az alacsonyan fertőzött területekhez tartozik, ezért utazáskor vagy járványos megbetegedések esetén fontos az oltás, mert a lakosság nagy része fogékony.
  10. Humán Papilloma vírus elleni oltás: forradalmian új lehetőség kamaszkortól nők számárára, mellyel a méhnyakrák okozta halálozás és a jóindulatú papillomatozis szorítható vissza.

Forrás: HáziPatika.com