Baba

Pneumococcus baktérium elleni védelem

Tudatosan kell védekeznünk a gennyes agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, véráramfertőzést, középfülgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen, mely hazánkban is a leggyakoribb kórokozója ezen kórképeknek.
2008. Február 08.

Pneumococcus baktérium elleni védelem

Legsúlyosabb formában 1 éves kor alatt (és 65 éves kor felett) zajlik a Streptococcus pneumoniae-fertőzés. Végzetes kimenetel, halálozás is ebben két korcsoportban a leggyakoribb. Egyebekben egészséges gyermekek oltására 5 éves korig van lehetőség.

Fertőzésre hajlamosító tényező a kisgyermek közösség, rossz szociális körülmény és bizonyos súlyos, krónikus vagy veleszületett betegségek.

Akik alapbetegségüknél fogva veszélyeztetettek, 5 éves korig 70%-os OEP támogatással kaphatják a teljes oltási sorozatot. Minden életkorban fokozott kockázatot jelent a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapot, a szerv-, csontvelőátültetés, a HIV fertőzés, vér alakos elemeinek veleszületett hibája (spherocytosis), a lép hiánya, az anyagcsere betegségek, különösen a cukorbetegség, lisztérzékenység, a légzőszervek és a keringési rendszer, a máj, a vesék krónikus betegségei (nephrosis!), a liquorcsorgás (agyvíz). A koponyán belül, kemény agyburok (dura) megnyitással végzett műtéti beavatkozások – veleszületett siketek hallókészülék elektróda beültetése (endocochleáris implantáció), trauma is fokozott kockázatot jelentenek.

A súlyos betegség átvészelése nem jelent élethosszig tartó védettséget. A baktériumnak 23 fajtája okozhat véráramfertőzést, melyből 7 típus az, amely a gyermekkori fertőzéseknél szóba jöhet. Ez, az 5 év alatti gyermeknél leggyakrabban előforduló 7 kórokozó található abban a vakcinában, melyet a gyermekek immunrendszeréhez alkalmazkodva fejlesztettek ki.

Felnőttek immunizációjára alkalmas vakcinával a gyermekek oltása nem lehetséges, mert NEM jön létre hatékony, hosszantartó immunválasz. A felnőttek oltására használt pneumococcus vakcina immunválaszához szükséges mechanizmus 2 éves kor felett, teljes mértékben 5 éves kor felett alakul ki.

A tünetmentesen a garatban lakó pneumoccus (nasopharyngeális hordozás)klinikai jelentősége igen nagy! A hordozott baktérium nem jelent betegséget, antibiotikummal nem írtható ki, de a hordozó állapot a súlyos fertőzés kiinduló állapota lehet (direkt ráterjedéssel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, véráram útján tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, véráram fertőzés). A kórokozó terjesztésében a hordozó állapotnak rendkívül nagy szerepe van. Egy óvodai közösségben a gyermekek 60%-a, az őket gondozó személyzet és felnőtt családtagok közel 30%-a átmeneti ideig a garatjában hordozza a kórokozót. Az oltást 6 hetes korban lehet elkezdeni. A szükséges oltási dózisok száma az életkorral csökken.

Óva intenék mindenkit attól, hogy kifejezetten költségcsökkentés miatt az oltást későbbi életkorra halassza, ugyanis a baktérium nem vár!

Oltási ajánlás gyermekkorban:

Pneumococcus baktérium elleni oltást a kötelező oltásokkal egy időben vagy tetszőleges időközzel lehet adni. Az oltási reakció megegyezik a megszokott reakciókkal (láz, duzzanat, bágyadtság, aluszékonyság, étvágycsökkenés). Ellenjavallat: előző oltás után súlyos allergiás reakció, akut lázas betegség.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com