Baba

A leggyakoribb kérdések az oltásokkal kapcsolatban

Számos információ kering a kötelező és a választható oltásokkal kapcsolatban. Most a legégetőbb kérdésekre kerestük meg a választ.
2012. Április 02.

Mit tegyek, ha az oltás után szokatlanul viselkedik a baba?

Jellemző, hogy az oltások után kissé megkavarodik az addig kialakult napirend, lehet, hogy egy-két napig többet, mélyebben alszik a baba, vagy nyűgös, étvágytalan lesz. Ezeknek a változásoknak nincs különösebb jelentőségük. Ha ennél súlyosabb problémát veszel észre, beszélj a gyerekorvossal vagy a védőnővel a megfigyelésedről, illetve a baba panaszairól.

Mi lesz, ha nem engedem beadni a kötelező oltásokat?

Ebben az esetben gyámhatósági közbelépésre, sőt, büntetőjogi felelősségre vonásra is számíthatsz kiskorú veszélyeztetése miatt. A témával kapcsolatos jogszabályokat és rendeleteket itttalálod meg.

Tényleg mérgező higany van az oltóanyagokban?

Tiomerzálnak nevezik azt a szerves vegyületet, amely etil-higanyt tartalmaz, és 1930 óta használják igen kis mennyiségben bizonyos oltóanyagok bakteriális és gombás fertőződésének megelőzésére vagyis tartósítására. 1999-ben merült fel a gyanú, hogy ez az anyag esetleg autizmust vagy más károsodást okozhat az oltott gyerekekben – olvashatjuk az ÁNTSZ tájékoztatójában. A tiomerzál és az autizmus közötti kapcsolatot ugyan nem sikerült bizonyítani, de a gyártók a vakcinák jelentős részét már nem tiomerzállal tartósítják, a kötelező védőoltásokban például egyáltalán nincsen. Az Egészségügyi Világszervezet Oltóanyag-biztonsági Tanácsadó Testülete szerint jelenleg nincs bizonyíték a tiomerzál-tartalmú oltóanyagok mérgező hatására. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint csupán néhány influenza elleni oltóanyagban található alacsony mennyiségben ez a szerves higanyvegyület. Több vizsgálat is történt, amely meghatározta a higanykoncentrációt a csecsemők és kisgyerekek vérében tiomerzál-tartalmú oltóanyag beadását követően, de az eredmények szerint a vér higany szintje nem haladta meg az ajánlott határértéket.

Igaz, hogy a BCG-oltás nem is véd a későbbi tbc ellen?

A tuberkulózis (tbc, gümőkór) elleni oltóanyag a BCG (Bacille Calmette-Guérin). A BCG-oltást még az újszülöttosztályon megkapják a csecsemők, és ez véd a fertőzés legsúlyosabb formájától (agyhártyagyulladás és a szervezetben történő szóródás). Arra azonban nem alkalmas, hogy megelőzze a fertőzés terjedését és a felnőttkori tbc-t.

Gennyes seb képződött a kisbabám vállán a BCG-oltás helyén. Ez normális?

Ha „megfogant” az oltás, a beadás helyén négy-hat hét múlva kicsi piros duzzanat jön létre. A duzzanat elfehéredhet, alatta genny képződhet, ami kifakadhat és hegesen gyógyulhat. A hónalji, ritkábban a nyaki nyirokcsomók is enyhén duzzadtak lehetnek. Ha nincs látható nyom, megismétlik az oltást. 2002 óta egyéves kor után már nem kapnak BCG-oltást a gyerekek. Ha az oltás helyén kialakuló bőrtünetek vagy a nyirokcsomó-duzzanat fél évnél is tovább tart, a szakemberek fokozott reakcióról beszélnek. Évente egy-két ilyen eset fordulhat elő.