Baba

Oltás előtti tippek

Oltásra menni szülőként és gyermekként is félelmet keltő helyzet lehet. Miként érdemes az oltásra felkészülni, és mivel csökkenthetjük gyermekünk rossz érzéseit és fájdalmát? Ehhez adunk segítséget ebben a cikkben.
2020. Október 05.
Oltás előtti tippek (fotó: Getty Images)

A védőoltások nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a legsúlyosabb betegségeket kivédhessük, ám többségüket tűszúrással adják be, és fájdalmat is okozhatnak a gyermeknek. Hogy készülhetünk fel szülőként az oltásokra, és mivel könnyíthetnénk meg gyermekünknek ezt a félelmetesnek tűnő helyzetet?

Ehhez adunk most néhány tippet!

Így készüljetek fel az oltásra

Nagyon fontos, hogy gyermekedet készítsd fel, mi fog rá várni, hogy ne érje váratlanul az oltás ténye.

Ha nagyobb gyermeked van, mondd el neki, hogy oltásra fogtok menni, és meséld el lépésről lépésre, hogy mi fog vele történni. Sokat segíthet, ha egy mini orvos-beteg szerepjáték keretein belül el is játsszátok a szituációt.

Betegen ne indulj el vele!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fertőző-lázas gyermeket nem szabad tanácsadásra és oltásra vinni.

Az oltás halasztása merülhet fel többek között immunológiai károsodás, valamint súlyos, oltást követő nemkívánatos esemény korábbi előfordulása esetén is.A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani leveléből pedig az is kiderül, hogy mikor szükséges egyedi elbírálás az oltások beadásával kapcsolatban.

Így öltöztesd fel a gyermeket az oltáshoz

Mindenképpen könnyen fel-és levehető, praktikus ruhát adj a gyermekre, hiszen súly-és hosszmérés is fog történni az oltás beadása előtt. Kisebbek esetén textilpelenka, papírpelenka, nedves törlőkendő és egy kis takaró is legyen kéznél nálad.

A legfontosabb, hogy maradj nyugodt!

Az első és legfontosabb dolog, hogy maradj higgadt és nyugodt! Ha ideges leszel, a gyermeked is érezni fogja, és már az oltás beadása előtt szorongani fog. Ha a gyermek érzi, hogy magabiztos vagy, máris sokat tettél azért, hogy ő se izguljon, féljen a rá váró oltástól. Különösen csecsemőknél fontos a teljes higgadtság és nyugalom, hiszen ők a hanghordozásunkból, légvételünkből vagy a szívverésünkből is megérzik, és azonnal átveszik a feszültséget.

Ne bagatellizáld el az érzéseit!

Ha gyermeked félelmének ad hangot, ne bagatellizáld el érzéseit! Hallgasd meg, és mondd el neki, hogy milyen nagyfiú és nagylány, aki biztosan ügyesen helyt fog állni, és akire nagyon büszke vagy.Ne mondd neki, hogy nem fog fájni a szuri. Mondd el, hogy egy pár pillanatig kellemetlen, csípő érzés lehet, de gyorsan túl fog rajta esni.

Nagyon fontos, hogy soha ne említsd az oltást és az orvost negatív kontextusban (“Ha rossz leszel, kapsz egy szurit a doktor nénitől”)!

Így enyhítheted a félelmet és a fájdalmat

Szoptasd meg!

Ha babádat szoptatod, akkor ez az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy megnyugtasd. A legcélszerűbb, ha bölcsőtartásban szoptatod a babádat, miközben a combját szabadon hagyod. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akiket az oltás beadásakor szoptathatott az édesanyjuk, kevesebbet sírtak, és látszólag kisebb fájdalommal vészelték át ezt a procedúrát.

A szoptatás nemcsak abban segít, hogy babád megnyugodjon, a tej édeskés íze hozzájárul a fájdalom csökkentéséhez, és oltás után vigaszt nyújt a kicsinek.

Vedd ölbe, öleld át!

A csecsemők hamarabb megnyugodnak, amikor a szüleik átölelik, és simogatják őket. Ez azért van, mert az ismerős érintés segít nekik abban, hogy védettnek érezzék magukat.Bátran vedd öledbe a nagyobb gyermeket is! Ha szeretné, ültesd magaddal szemben, így át is tud karolni. Ha szükséges, ilyenkor stabilizálhatod is a könyökét.

Kérj helyi érzéstelenítőt

Az oltás okozta kellemetlen fájdalom ellen léteznek már hatékony fájdalomcsillapító krémek és sprayk is, amelyek csökkentik a gyermek fájdalomérzetét, és a következő oltáskor már kevésbé fog félni a beavatkozástól. Beszéld meg a gyermek orvosával ezt a lehetőséget is!

Shot blocker

Gyógyászati segédeszköz boltban juthatsz hozzá az ún. shot blockerhöz. Ez egy a gyermekek oltásához használható, puha tüskékkel ellátott praktikus segédeszköz. Oltás előtt fel lehet helyezni az oltandó területre, ahol a bőrbe nyomva átmenetileg blokkolja a bőrben lévő idegvégződéseket, így csökkentheti a fájdalomérzetet.

Édes megoldás

Tudtad, hogyha a gyerkőc valami édeset kóstol, az csökkentheti a fájdalomreakcióját? Ha gyermeked kétéves vagy annál fiatalabb, érdemes némi szacharózoldatot kapnia kanállal vagy fecskendővel egy-két perccel az oltás előtt. Már nagyon kis mennyiség is segíthet csökkenteni a fájdalmat.

Tereld el a figyelmét!

Hároméves kor alatti gyermekkel érdemes elvinni egy kedvenc játékát, könyvét, amivel el lehet terelni a figyelmét. Sokat segíthet, ha dúdolsz, énekelsz neki, esetleg egy kis mesét mondasz.

Nagyobbaknál akár egy előre begyakorolt játékkal (pl. egy gyertya elfújásával jelezheti, hogy elfújja a fájdalmat) vagy légzőgyakorlattal is kiválóan lehet figyelmet terelni.

Oltás utáni praktikák

Az oltás okozta fájdalmat hideg vizes borogatással, jégzselével lehet csillapítani, de az is segíthet, ha az oltás beadási helyének közelében megdörzsöld egy picit a gyermek bőrét. Szükség esetén az orvos által megbeszélt fájdalom-és lázcsillapító is használható. Megelőző jelleggel azonban nem javasolt gyógyszert kapnia, mert vizsgálatok tanúsága szerint ronthatja az oltás hatékonyságát.Forrás:

https://scienceofmom.com/2015/08/23/5-evidence-based-tips-for-your-babys-first-shots/

https://www.cdc.gov/vaccines/parents/visit/less-stressful.html