Baba

Kötelező és választható oltások gyerekeknek – Oltási rend

Újdonsült szülőként nem is olyan egyszerű eligazodni a védőoltások között. Melyik a kötelező és mi a választható vakcina? Mikor, milyen szurit fog kapni a babánk? Lehet e mellékhatásuk? És még számtalan ehhez hasonló kérdés merülhet fel bennünk.
2017. Január 23.

Oltási rend – mikor milyen oltást kap a baba?

Miért van szükség a védőoltásokra?

– A védőoltások alapelve, hogy a kórokozó gyengített vagy elölt változatát a szervezetbe juttatva a szervezetet a védekezési (immun) folyamatok beindítására készteti – tudjuk meg Dr. Sztanó Gabriella gyermekorvostól. Eközben a szervezet meg is jegyzi magának a kórokozót, és amikor később egy betegséget akarna a kórokozó kialakítani, a szervezet “emlékeit felelevenítve “, gyorsan felismeri és hatástalanítja azt.

– Az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai a védőoltások, és amennyiben egy potenciálisan súlyos betegséget meg lehet előzni egy védőoltással, azt meg kell tenni. Sokan kibúvót keresnek az oltások alól, abban reménykedve, hogy gyermeküket majd megvédi az úgynevezett nyájimmunitás. (A nyájimmunitás olyan immunitás, amely akkor keletkezik, amikor a népesség egy bizonyos részének beoltása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is.)

De ez komoly veszélyeket rejt saját gyermekükre nézve is, és mások, még fiatalabb, még életkoruk miatt oltatlan gyermekeire is. Sokan nem tudják, de több olyan kórokozót hordozhatunk a garatunkban egészségesen is mi felnőttek, amik ellen a gyermekek nagy része már be van oltva, de az oltatlanok védtelenek. Az egyént ilyenkor nem védi a másik gyermek védettsége (ilyen kórokozó pl. a Pneumococcus, ami agyhártyagyulladást, de akár vérmérgezést, halált is okozhat”- mondja Dr. Sztanó Gabriella gyermekorvos.

Milyen életkorban kell oltani a gyermeket?

Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokat a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szabályozza.

“A védőoltások időpontját a baba életkora határozza meg, nem számít pl. ha koraszülött vagy kis súllyal született. Ha más ellenjavallat nincs, életkora szerint kapja az oltásait.

Általános szabály, hogy a védőoltásokat azért kell pici korban többször ismételni, mert a szervezetük nem emlékszik egy idő múlva az előző oltásra. Korral ez a képesség javul, de kevesen tudják, hogy a gyermekkorban megkapott oltások egy részét érdemes lenne 40 év felett 10 évente ismételni.”

Az oltási rendhez ezek a táblázatok segítséget nyújthatnak (forrás: ANTSZ):

Oltási naptár

Folyamatos oltások
Oltás Életkor Megjegyzés
Kötelező Önkéntes
BCG 0-4 hét szülészeti intézményben vagy házi gyermekorvos intézeten kívüli szülésénél
DTPa + IPV + Hib + PCV 2 hónap
DTPa + IPV + Hib 3 hónap
DTPa + IPV + Hib + PCV 4 hónap
PCV 12 hónap
Bárányhimlő (varicella) 13 hónap
MMR 15 hónap
Bárányhimlő (varicella) 16 hónap
DTPa + IPV + Hib 18 hónap
DTPa + IPV 6 év
Kampányoltások
Oltás Életkor Megjegyzés
Kötelező Önkéntes
MMR revakcináció 11 év szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)
dTap emlékeztető oltás 11 év október hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)
Hepatitis B 12 év szeptember hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők) I. oltása
Hpv 12 év október hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők) I. oltása

Ezt nem könnyű észben tartani és követni, de emiatt ne aggódjunk, ugyanis a védőnő feladata, hogy minden oltás előtt értesítse a családokat, a gyermekorvos pedig tájékoztatást fog nyújtani, hogy mi a teendő az oltás után, kell e esetlegesen borogatni az injekció helyét, várható e bőrpír, vagy láz.

Mit jelentenek a rövidítések? Melyik mi ellen véd?

Kötelező oltások a babáknak

– BCG: TBC ellen (mycobacterium)

Bárányhimlő ellen, Varicella zoster vírus még a közösségbe kerülés előtt

DTaP: Diftéria, torokgyík (corynobacterium dihteri)

Pertusszisz, szamárköhögés (bordella pertusi) elleni kombinált oltás

Tetanusz, merevgörcs (clostridium tetani)

Poliomyelitis, IPV: Inaktivált poliovírus járványos gyermekbénulás ellen

HIB: Haemophilus influenzae B típusú baktérium ellen

MMR: Morbilli, kanyaró

Mumpsz, fültőmirigy gyulladás

Rubeola, rózsahimlő vírusok elleni oltás

Hepatitis B: Fertőző májgyulladás B típusú vírusa ellen

DTaP+IPV+HIB = PENTAXIM 5 komponensű oltóanyag

DTaP+ HIB ismétlés 6 éves korban

DTaP ismétlés 11 éves korban

PCV 13: konjugált pneumococcus vakcina (streptococcus pneomonae) ellen

Prevenar

Egyéb, szabadon választható védőoltások

A kötelező oltásokon kívül nagy dilemmát okozhat az, hogy milyen egyéb oltást adassunk be gyermekünknek. Vannak akik teljesen feleslegesnek tartják, és a másik tábor, akik pedig minden létező oltóanyagot kérnek. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi mellett tegyük le a voksunkat, akkor beszéljünk gyermekorvossal, bátran mondjuk el, hogy miért tartunk tőle. Biztosan nem fog egyikre sem rábeszélni minket, de ajánlásával segíthet a nehéz döntésben.

Influenza vírus ellen

Meningococcus C baktériumok által okozott agyhártyagyulladás megelőzésére

Meningococcus B, ugyanolyan agyhártyagyulladást tud okozni, mint a C, csak viszonylag újabb az oltóanyag és drága is, több ismétlő oltás is szükséges. Viszont az előfordulása, mint a gennyes agyhártyagyulladás kórokozója körülbelül kétszer olyan gyakori, mint a Meningococcus C-é

Meningococcus A,C, W 135 és Y törzset tartalmazó oltóanyag, mely 1 éves kor felett adható és sokszor ezt használják az orvosok Meningococcus C oltás ismétléseként 1és 2 éves kor között, ezzel kiterjesztik a Meningococus C oltás hatását a másik 3 törzs elleni védelemre is

Kullancs terjesztette vírusos agyhártyagyulladás ellen, már 1 éves kortól

Rotavírus ellen (hányást, hasmenést okoz) 3 adagban a szájon keresztül adható oltóanyaggal

Hepatitis A vírus ellen

Kapcsolódó cikkeink oltások témában: