Baba

Milyen oltásokat kapnak a babák 1 éves korig?

Magyarországon vannak minden gyermek számára kötelező és választható oltások. Most végig vesszük, hogy egyéves korig melyek a kötelező védőoltások.
2022. Október 25.
Kisbaba védőoltást kap, anyja a karjában tartja

Amint a baba megszületik meg is kapja élete első oltását, a BCG-oltást, amely a tuberculosis baktériummal szemben nyújt védettséget. Hivatalosan 0-4 hét között kell valamikor megkapniuk a babáknak ezt az oltást, ez praktikusan azt szokta jelenteni, hogy még a kórházból való hazamenetel előtt meg is történik. Intézeten kívüli szülésnél a házi gyermekorvos adja be. A BCG-oltás egyéves kor nyújt védelmet.

A következő hónapokat tekinthetjük a védőoltások sorozatának is:

2 hónapos korban a diftéria/torokgyík (D), szamárköhögés (P), tetanusz (T), járványos gyermekbénulás (IPV), és a Haemophilus influenzae b kórokozó (Hib) ellen kap védőoltást a baba. Ugyanekkor kapják meg a pneumococcus/tüdőgyulladás elleni védelmet jelentő védőoltást is babák. Ezeket a védőoltásokat több alkalommal is megkapják a gyerekek emlékeztető oltásként.

3 hónapos korban a baba egyetlen oltást kap, ez pedig a DaPT+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés +  inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás.

A 4. hónapban DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés  + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás kombinált oltás és pneumococcus/tüdőgyulladás oltása következik, majd a

A 12. hónapban a pneumococcus/tüdőgyulladás elleni védelmet szolgáló oltást kapják meg a kisbabák.

A védőoltások beadása után helyi tünetként az oltás helyén jelentkezhet bőrpír, duzzanat és fájdalom, előfordulhat  láz, a rossz közérzet, nyűgösség.

Forrás: Gyerekszoba.hu