Baba

Oltások gyermekkorban: a legfontosabb tudnivalók

Miért oltjuk "annyi minden" ellen a gyermekeket? Melyek a kötelező és szabadon választható vakcinák, mikor kapják őket a gyerekek és hogyan hatnak? Mit jelent a nyájimmunitás és a fészekimmunitás? Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.
2021. Április 20.
Mit kell tudni a gyerekek oltási rendjéről? Fotó: Getty Images

A védőoltások a modern orvostudomány legnagyobb vívmányai közé tartoznak. De miért vallják ezt a nézetet kutatók, orvosok és más egészségügyi dolgozók?

Magyarországon a XX. század elején a csecsemőhalandóság 226 ezrelék volt1, vagyis ezer élve született csecsemőből 226 meghalt, mielőtt betöltötte volna az első életévét. 1970-ben a csecsemőhalálozás lecsökkent 36 ezrelékre2, napjainkban ugyanez a szám 4 ezrelék körül mozog3 , azaz 1000 csecsemőből 4 veszti életét 1 éves koráig. A csecsemőhalálozás igen érzékenyen tükrözi az adott országban elérhető egészségügyi ellátás színvonalát. Mi lehet az oka ennek a javuló tendenciának? A koraszülöttek és újszülöttek ellátása, valamint a születés előtti diagnosztika kiválóan fejlődött. Az egyik legnagyobb változást mégis a csecsemőkori fertőző betegségek drasztikus csökkenése jelentette. Ebben nagy szerepe volt a csecsemőkori (majd gyermekkori) védőoltási rendszernek, melyre országunkban méltán lehetünk büszkék.

1876 óta (a feketehimlő – variola vera – elleni oltás bevezetésével) egy folyamatosan alakuló és tökéletesedő rendszerben4 gondoskodunk a gyermekek kötelező oltásaival a nyájimmunitás létrejöttéről és fennmaradásáról. A nyájimmunitás a lakosság 95% feletti átoltottsága esetén tartható fenn biztonsággal5. Azt jelenti, hogy az oltások által védett népességben a kórokozó nem tud tömeges terjedést, járványokat létre hozni. Ez az átoltottakon kívül azoknak is előnyös, akik egészségügyi állapotuk miatt nem részesülhetnek az adott betegség ellen védő vakcinában.

A különböző elven működő oltóanyagok végső közös hatása, hogy a szervezet immunreakcióval reagál a kórokozó egy részére vagy egészére, hiszen azt idegenként ismeri fel. Ezzel egy esetleges fertőzés esetén lépéselőnyben vagyunk a betegséggel szemben. Vagyis, ha a fertőzés létre is jön, sokkal enyhébb betegség lefolyásra számíthatunk, a szövődmények jó eséllyel nem alakulnak ki. Így az oltási rendszer társadalmi szintű hatása (nem pusztítanak járványok) mellett az egyén szintjén is érvényesül a vakcinák védő hatása.

Milyen elven működnek a vakcinák?

A gyermekkori kötelező és választható védőoltások három fő csoportba sorolhatók működési elvük alapján.

1. Élő, gyengített kórokozót tartalmazó oltások

Súlyos betegséget nem okoznak, de a gyengített kórokozó a kívánt immunválaszt kiváltja. Így működik a BCG (TBC – tüdőgümőkór – ellen), MMR (mumpsz, morbilli-kanyaró, rubeola-rózsahimlő ellen), bárányhimlő (varicella) és a rotavírus elleni oltás.

2. A kórokozó valamely alkotórészét (tehát nem a teljes vírust vagy baktériumot) magában foglaló oltások

Az immunizálásra a kórokozó valamely immunválaszt kialakító komponensét alkalmazzák. Ez lehet például a baktérium vagy vírus burkának egy darabja, hordozófehérje, stb. Ezen az elven hat a DTPa (diftéria-torokgyík, tetanusz, pertussis-szamárköhögés elleni), dTap (diftéria és pertussis elleni), HiB (Haemophilus Influenzae B típusa elleni), PCV-13 (Pneumococcus 13 különböző típusa elleni), Hepatitis B elleni (fertőző vírusos májgyulladás elleni), a HPV (Human Papillomavírus elleni), Meningococcus C, B, ACWY szerotípusa elleni védőoltás. 

3. Elölt, inaktivált kórokozót egészben vagy hasítva felhasználó vakcinák

Az elpusztított, nem életképes kórokozó immunreakciót okozó hatását használják ki ezekkel az oltásokkal. Pl.: IPV (a járványos gyermekbénulást okozó poliovírus elleni), influenza elleni, kullancsencephalitis (kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni), Hepatitis A vírus elleni vakcinák.

Melyek a kötelező és melyek a szabadon választható védőoltások6?

Kötelező védőoltások életkor szerint (zárójelben a készítmények gyári nevei):

 • szülészeti intézményben, maximum az első élethónapban: BCG
 • 2 hónapos kor: DTPa-IPV-HiB (Pentaxim) és PCV-13 (Prevenar)
 • 3 hónapos kor: DTPa-IPV-HiB (Pentaxim)
 • 4 hónapos kor: DTPa-IPV-HiB (Pentaxim) és PCV-13 (Prevenar)
 • 12 hónapos kor: PCV-13 (Prevenar)
 • 13 hónapos kor: (2018.07.31. után születettek) bárányhimlő ellen (Varivax vagy Varilrix)
 • 15 hónapos kor: MMR (Priorix)
 • 16 hónapos kor: (2018.07.31. után születettek) bárányhimlő ellen (Varivax vagy Varilrix)
 • 18 hónapos kor: DTPa-IPV-HiB (Pentaxim)
 • 6 éves kor: DTPa-IPV (Tetraxim)
 • 11 éves kor, 6. osztályos tanulók: MMR (Priorix) és dTap (Boostrix)
 • 12 éves kor, 7. osztályos tanuló: Hepatitis B elleni oltás (Engerix)

Választható védőoltások:

 • Meningococcus -agyhártyagyulladás- ACWY típusa ellen (Nimenrix) 6 hetes kortól adható
 • Meningococcus -agyhártyagyulladás- B típusa ellen (Bexsero) 2 hónapos kortól, (Trumenba) 10 évesnél idősebbeknek
 • Meningococcus -agyhártyagyulladás- C típusa ellen (Menjugate) 2 hónapos kortól, (Menveo) 2 éves kor felett
 • rotavírus elleni oltás (Rotarix) 6-24 hetes csecsemóknek, (Rotateq) 6-32 hetes korú csecsemőknek
 • influenza elleni oltás (Vaxigrip tetra) 6 hónapos kortól, (3Fluart) 3 éves kortól
 • kullancsencephalitis elleni oltás (FSME Junior) 1-15 éves korig, (Encepur) 2 éves kor alatt csak kezelőorvosi tanácsra adható
 • Hepatitis -vírusos fertőző májgyulladás- A elleni oltás (Havrix 720 Junior) 1-15 éves korig
 • HPV -Human papillomavírus- elleni oltás (Gardasil 9) 6,11,16,18-as HPV törzsek ellen 9 éves kortól adható (Cervarix) 16 és 18-as HPV törzsek ellen 9 éves kortól adható

Fészekimmunitás – Mit tehetnek még a szülők gyermekvállalás előtt? 

A fészekimmunizáció a köznyelvben kevésbé ismert fogalom. A fiatal még nem, vagy csak részben oltott csecsemőt védhetjük meg a lent részletezett kórokozóktól, ha a közvetlen családtagokat (különös tekintettel a bölcsődei vagy egészségügyi dolgozókra) ismételten beoltjuk szamárköhögés ellen. Felnőttkorra ugyanis a gyermekkorunkban szamárköhögés ellen kapott oltás hatékonysága jelentősen csökken.

Szezonálisan az influenza elleni oltás, valamint fogékonyság esetén a bárányhimlő elleni vakcináció javasolt még a csecsemő családtagjai számára. Az édesanyának optimális esetben a várandósság előtt, vagy a szülés után ajánlott a Boostrix (diftéria-torokgyík, pertussis-szamárköhögés, tetanusz), az influenza és a bárányhimlő elleni oltások felvétele7.

Jelen pandémiás helyzetben a fészekimmunitás oltásai közül a koronavírus elleni vakcina sem maradhat ki, érdemes az egész családot beoltatni. Az édesanya a terhesség betöltött 12. hete után felveheti a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna védőoltások első adagját hazánkban, az ismétlő oltás jelenleg a szülés után javasolt8.

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van  szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól!

Témák:

Szerző: Dr. Schlick-Szabó Anna, Bethesda Gyermekkórház; csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Szakmai lektorok: Dr. Takács László gyermekgyógyász szakorvos és Dr. Ihm Zsófia gyermekgyógyász szakorvos

Forrásjegyzék:

1Statisztikai tükör, V. évfolyam, 70. szám, 2011.10.28. 1. oldal

2Megelőző orvostan és népegészségtan: Ádány Róza, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2012. 105. oldal II/20. ábra

3Klinikai gyermekgyógyászat: Tulassay Tivadar, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018. 118. oldal

4www.oltasbiztonsag.hu, Lakossági oldalak – Védőoltások bevezetése és főbb változásai Magyarországon, utolsó megtekintés 2021. 04. 07.

5Klinikai gyermekgyógyászat: Tulassay Tivadar, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2018. 70. oldal

6A Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levele a 2020. évi védőoltásokról: www.antsz.hu, Járvány – Módszertani levelek – Az NNK módszertani levele a 2020 évi védőoltásokról, utolsó megtekintés 2021. 04. 07.

7Felnőttkori védőoltások kézikönyve: Mészner Zsófia, Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2015. 131-132. oldal

8www.koronavirus.gov.hu – Aktuális – Itt a szakmai ajánlás – A várandósok is kérhetik az oltást, 2021.03.26. 15:46, utolsó megtekintés 2021. 04. 07.