Baba

Miért sír vigasztalhatatlanul a babám? – Lehetséges okok

A baba egyetlen valódi kommunikációs eszköze a sírás: ezzel tudatja, ha éhes, szomjas, melege van, túlzottan fáradt, tele a pelus, a közelségünkre vágyik, túl sok inger érte, és azt is, ha beteg, fáj valamije.
2021. Május 25.
Próbáld ki a kólikatartást! Fotó: Getty Images

A kisbabák sokat sírnak. Egy nemzetközi felmérés szerint a születés utáni első két hétben egy újszülött baba átlagban napi két órát sír. A csúcspont hathetes korban van – ekkor 2 óra 15 perc telik sírással naponta. Ettől az időponttól csökkenés tapasztalható – a 12. hétre 1 óra 10 perc a sírással töltött idő. Leszögezzük: ez csak egy átlag szám, hisz a babák egyénileg más-más mértékben “sírósak” – vannak, akik napi fél órát, és akadnak, akik 5 órát is sírnak.

A leggyakoribb sírások az éhség. Ilyenkor a sírást az apró öklök szájba tömködése, cuppogás, kereső száj- és fejmozgás is kíséri, félreérthetetlenül utalva arra – itt az ideje az evésnek. De a sírás mögött megbújhat túlfáradás (túl sok inger, zajos környezet), álmosság, továbbá a koszos pelus is, ami diszkomfortérzetet okoz a babánál. Teljesen természetes ok a közelségünkre (ölelésre, érintése, illatunkra, biztonságérzetre) irányuló vágy is. Nagyjából a 4. hónaptól a fogzást is számba kell venni lehetséges síráskiváltó okként, hisz az íny áttörése fájdalmas, de legalábbis kellemetlen lehet a csöppségnek. Hatással vannak a kicsi hangulatára az időjárás, a frontok is – ilyen esetben is jelentkezhet nyűgösség, gyakoribb sírás. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy nincs-e melege, nem fázik-e – van, mikor ilyen egyszerű okból törik el a mécses.

Nagyon fontos, hogy ne hagyd a babát sírni: nem elkényeztetés, ha felveszed! Próbáld megérteni a sírás okát és reagálj rá célzottan! Így megtanulja, hogy számíthat rád, mindemellett a válaszkész gondoskodással az egészséges fejlődést is nagy mértékben segíted.

Dr. Szöllősi Anettet, a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyász szakorvosát hívtuk segítségül, hogy megtaláljuk a fent említetteken túl a lehetséges síráskiváltó okokat.

Kólika

A kólikás hasfájás a babák 10-20 százalékánál jelentkezik huzamosabb ideig, de átmenetileg szinte a legtöbb csecsemőt érinti, hisz a háttérben leginkább az anyatejben található tejcukor lebontása során felszabaduló gázok vagy az evés kapcsán lenyelt levegő áll. A sírás mellett a puffadt has, gázos belek, lábak has irányába történő húzogatása, fájdalmas arckifejezés utal még arra, hogy hasfájás miatt sír a kicsi. Hogy lehet felismerni a kólikát? A hármas szabály segítségével, miszerint a kólikás hasfájás…

  • általában a baba három hetes korában kezdődik,
  • naponta legalább 3 órán át tart,
  • hetente minimum három alkalommal jelentkezik,
  • három héten át folyamatosan tart,
  • rendszerint a kicsi 3 hónapos korában megszűnik.

De nem szükséges, hogy a fenti kritériumoknak megfeleljen, hisz például növekedési ugrás idején a gyakoribb mellretétel kapcsán is jelentkezhet, mivel az úgynevezett első tejjel több laktózt kapnak a csecsemők – hívja fel a figyelmet a kólika sokoldalúságára dr. Szöllősi Anett. A kólika rendkívül megterhelő a szülőknek, azonban létezik néhány módszer, amivel némileg enyhíthetők a tünetek. Az egyik a meleg alkalmazása a pocaknál – ez történhet melegíthető zselépárnával vagy meggymagpárnával. Próbálkozhatsz szoptatással, akár evés közbeni büfiztetéssel, hordozással, ringatással, a pocakmasszázzsal, tornáztatással, szélcsővel és az úgynevezett kólikatartással is (ld. a képen) – utóbbi esetben az alkarodra fekteted hasra a csecsemőt, és úgy ringatod.

Reflux (GOR)

Általánosságban elmondható, hogy csecsemőkorban a nyelőcső alsó záróizma még gyengébben záródik (fejletlenebb az emésztőrendszer), ezért a reflux megjelenése ebben a korban nem feltétlenül minősül kóros jelenségnek. Hozzájárul a vízszintes testhelyzet és a megnövekedett hasűri nyomás is. Ha a gyomortartalom egy része vissza is köszön, önmagában a bukás mennyiségéből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Azt javasoljuk, fókuszálj a súlyfejlődésre és a baba általános közérzetére! Ha ezekkel nincs gond, ne aggódj! Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem hízik, a bukás kapcsán sokat sír, vagy társbetegségeket, gyakori felső légúti fertőzéseket okoz a reflux.A testi adottságokból fakadó refluxnál (GOR) visszajött savas gyomortartalom irritálhatja, marhatja a baba nyelőcsövét, ezért nyűgösséget, sírósságot tapasztalhat a szülő. Ilyenkor segíthet az ágy 30 fokos megemelése, kis adagokban történő szoptatás, félig ülő vagy teljesen ülő szoptatási póz, gyakoribb büfiztetés, erőteljes tejleadó reflexnél esetleg a szoptatást megelőző fejés. Semmiképp se hagyd abba a szoptatást, hisz az anyatej gyors emészthetősége miatt kifejezetten jót tesz a refluxos babának.Ha tápszeres a kicsi, akkor segíthet a tápszer szentjánoskenyérmag-kivonattal való sűrítése. (Létezik direkt ezzel az összetétellel készült, speciális tápszer!)

Refluxbetegség (GORD)

A refluxhoz hasonlóan itt is a gyomortartalom áramlik vissza a nyelőcsőbe, de ebben az esetben kellemetlen, savas érzet jelentkezik a picinél. Nagyobb mennyiségű bukás is előfordul ennél az állapotnál, akár naponta többször is. A GOR és a GORD közötti különbség a tünetek súlyosságában érhető tetten. Míg a refluxnál (GOR) a kicsi súlygyarapodása és közérzete megfelelő, addig a refluxbetegségnél a baba már evés közben is nyűgös, abbahagyja az evést, nem hízik megfelelően, stagnálhat a súlya, zavart az alvása, sokat sír, nehezen lehet megnyugtatni. Gyakori bukások, köhögéssel, nehézlégzéssel járó alsó- és felső légúti betegségek is jelezhetik, hogy orvosi segítségre, gyógyszerre vagy speciális tápszerre van szükség. 

Pylorus stenosis

Bár viszonylag ritka kórkép, de ejtsünk pár szót a pylorus stenosisról is. A gyomor kimenetének fokozatosan kialakuló szűkülete legtöbbször súlyos állapothoz vezet és műtéti beavatkozást igényel. Itt is vezető tünet a hányás és az ahhoz kapcsolódó nyugtalanság, sírás. A betegség gyanúját az veti fel, ha egyre nagyobb mennyiségű a hányás – akár sugárhányás is jelentkezhet -, mely után a csecsemő azonnal újra éhessé válik. Idővel a kicsi súlyfejlődése is leáll, sőt, a betegség kiszáradáshoz vezethet – részletezi a jeleket és veszélyeket dr. Szöllősi Anett. A diagnózis felállításában képalkotó vizsgálat, hasi ultrahang elvégzése javasolt. 

Tejallergia

Tejallergia anyatejes babánál ugyanúgy előfordulhat, mint tápszeres csecsemőnél – ugyanis az anya szervezetébe került tehéntejfehérje kiválasztódik az anyatejbe, a tápszer esetében pedig rendszerint tehéntej-alapú készítményeket használunk. A tehéntejfehérje a kicsi emésztőrendszerébe jutva változatos panaszokat okozhat: például hasfájást, hasmenést, puffadást, véres székletet, bőrtüneteket (kiütéseket, ekcémát), gyakoribb sírást, alvási problémákat. Gyermekorvos vagy gyermek-gasztroenteorológus segíthet a diagnózis felállításában. Anyatejes babánál az anya eliminációs diétája – azaz tejmentes étkezése – , tápszeres picinél a speciális tápszerre való átállás jelent megoldást – vázolja a lehetőségeket a szakember.Megjegyzendő, hogy bár a véres széklet látványa a legtöbb szülőben kifejezett aggodalmat vált ki, általában csak csekély mennyiségű vérveszteséggel jár, és orvosi beavatkozást szinte csak a legritkább esetekben igényel. Ugyanakkor az anyai diéta jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: a hatásosság csak 2-3 hét szigorú diéta után ítélhető meg, de aprónak tűnő diétahibák is azonnal visszahozhatják a tüneteket. 

Székrekedés

A babáknál a heti egyszeri és a napi 8 alkalmas kakilás is egészségesnek számít. Akkor merül fel a székrekedés gyanúja, ha a kakik száma ez előbbi limit alá csökken, vagy az állaga túl keménnyé válik, ami fájdalmassá teszi a székelést a picinél. A legfontosabb itt is az általános állapot és a táplálékbevitel megítélése. Ha nincs jól a baba, akkor akár 2 nap után is érdemes neki segíteni – leginkább szélcsővel vagy glicerines kúppal – ajánlja a doktornő.Anyatejes babánál ritkábban kell beavatkozni, problémát leginkább a hozzátáplálással megváltozott széklet és a szobatisztaságra szoktatás szokott okozni. Gyakori székrekedésnél szóba jöhet még olyan készítmény is, ami lazítja a székletet – ennek alkalmazása előtt feltétlenül konzultálj a gyermekorvossal!

Fertőző betegségek

A sírás, nyugtalanság hátterében állhat – a banális vírusfertőzésektől kezdve a súlyos bakteriális infekciókig – szinte bármilyen fertőzés. Ilyen esetben a kísérő tünetek segítenek a felismerésben: leggyakrabban hőemelkedés, láz, légúti tünetek, orrfolyás, köhögés, hányás, hasmenés, elesett általános állapot – mondja dr. Szöllősi Anett.Ha 3 hónaposnál fiatalabb babánál jelentkezik 38 foknál magasabb láz, minden esetben lássa gyermekorvos, mert a legkisebbek immunrendszere éretlen, és rövid időn belül súlyos állapotromlás jöhet. Végezetül meg kell említeni, hogy a baba lelkiállapotára az anya hangulata is erősen rányomhatja a bélyegét. Ha úgy érezzük, anyaként elfáradtunk, vagy már nehezen bírunk az aggodalmainkon túllépni, ne szégyelljünk orvoshoz fordulni valamint segítséget kérni a sírós baba ellátásához. Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a szakértőnek: ITT