Baba

Reflux a babáknál és a gyerekeknél

A bukás a szülőnek ismerős lehet szoptatás, etetés után, a jelenséget gastrooesophagealis refluxnak (GER) nevezik. A kellemetlen közérzetet okozó bukást, a fájdalmakkal járó etetést és fogyást a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) okozza.
2016. December 08.

A legtöbb kisbaba kinövi a refluxot

Mind a gastrooesophagealis reflux (GER vagy más néven GOR) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD vagy más néven GORD) hasonló tüneteket okoz: a gyomortartalom felfelé irányuló mozgását, savas érzést a nyelőcsőben, olykor nagy mennyiségű bukást. Van, hogy a bukás napjában többször ismétlődik is.

A különbség a gastrooesophagealis reflux (GOR vagy reflux) és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GORD vagy refluxbetegség) között a tünetek súlyossága. A GOR-nál (a refluxnál) a baba súlygyarapodása normális, a GORD (refluxbetegség) esetében azonban megáll a súlygyarapodás. Előbbinél a kicsi közérzete jó, etetés után bukik, majd boldogan, békésen elalszik. A GORD-nál (a reflux-betegségnél) már evés közben is nyűgös a baba. A reflux-betegséghez társuló nyelőcsőgyulladás miatt sírhat, megfeszítheti magát, miközben eszik. Evés után nagy mennyiséget bukik, súlygyarapodása nem megfelelő. Széklete lehet túl sötét, a nyelőcső vérzésből származó vérnek köszönhetően. Idegrendszeri tünetek is lehetnek. Túl gyakran visszatérő felső- és alsó légúti gyulladások is jelezhetik,hogy valami nincs rendjén.

Nemcsak csecsemők, nagyobb gyerekek is szenvedhetnek refluxbetegségben.

Mi okozza?

A legtöbb csecsemőnél az emésztőrendszer, tápcsatorna fejletlensége okozza a refluxot, melyet legkésőbb egyéves korukra elhagynak. Sokan egyébként teljesen egészségesek, vannak azonban olyan kisbabák is, akiket egyéb, idegi-, agyi- vagy izombetegség is sújt a reflux mellett. Ha egy csecsemő refluxbetegséggel küzd, valószínűleg nagyobb gyermekkorában is érintett marad.

Az elhízás, a mértéktelen evés, a fűszeres, olajban sült ételek, a sok koffein, a szénsavas üdítők fogyasztása és néhány gyógyszer tovább növelik a refluxbetegség esélyeit, sőt, örökletes tényezők is okozhatják a betegséget.

Mik a reflux tünetei?

A refluxbetegség leggyakoribb tünetei csecsemő- és gyerekkorban:

– gyakori vagy visszatérő bukás

– gyakori vagy tartós köhögés, zihálás

– az anyatej/tápszer visszautasítása, étkezési nehézségek (fulladás, öklendezés etetés közben)

– gyomorégés, hasi fájdalom, kólikához hasonló viselkedés evés közben vagy közvetlenül utána

– újranyelés

– savanyú íz a szájban, különösen reggel

Egyéb tünetek, melyek akár refluxbetegségre is utalhatnak, de nem bizonyított, hogy ez áll a hátterükben:

kólika

– nem megfelelő súlygyarapodás

– légzési problémák, nehézlégzés

– gyakran visszatérő tüdőgyulladás, melléküreg-gyulladások, fülgyulladás

– sötét széklet

Kinövi a baba a refluxot?

Igen. A legtöbb kisbaba egyéves korára kinövi a refluxot, kevesebb, mint 5%-ra jellemző kisgyerekkorban is. Azonban a refluxbetegség idősebb korban is megmarad, de kezelhető.

Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

A gyermekorvos a szülő elmondása alapján állapítja meg a betegséget, aki először biztosan étrendi változásokat fog javasolni. Néha azonban az alábbi vizsgálatokra is szükség lehet:

Nyelésröntgen – Ez egy olyan speciális kontrasztanyagos röntgen, ahol báriumot használva világítják meg a nyelőcsövet, a gyomrot és a vékonybél felső részét.

nyelőcső pH-impedancia vizsgálat – Egy hosszú csövet kell lenyelnie a kicsinek, ami a nyelőcsőben marad 24 óráig. A cső csúcsa méri a nyelőcső alsó részében a gyomorsav szintjét. A pH szondával a légzési nehézségeket is meg lehet állapítani.

Felső gasztrointesztinális (GI) endoszkópia – Egy vékony, világítással és kamerával ellátott csövet vezetnek a nyelőcsőbe, a gyomorba és a vékonybél felső részébe.

Gyomorürülés vizsgálat – A gyomor lassú ürülése is hozzájárul a savasodáshoz és a refluxhoz. A vizsgálat során a gyermekeddel tejet itatnak vagy olyan ételt etetnek, ami radiojelzett kémiai anyagokkal van keverve. A vegyi anyagok útját egy kamera segítségével követik nyomon a gyomorban.

Mit tegyél reflux esetén?

Különféle dolgokat is kipróbálhatsz, ha refluxos a kisbabád, gyermeked.

Tippek babáknak:

– Emeld meg körülbelül 30 fokkal a kiságy matracát ott, ahol a babád feje van.

– Tartsd függőleges helyzetben a kisbabádat 30 percig etetés után.

– Ha tápszeres, sűrítsd kisbabád tápszerét valamilyen gabonával (csak orvosi jóváhagyás után!).

– Kevesebb mennyiségű ételt adj a babádnak, és inkább étkezzen gyakrabban.

Tippek gyerekeknek:

– Emeld meg a gyerekágyat a fej résznél.

– Ne feküdjön le a gyereked rögtön evés után, étkezés után még két órán át ne kerüljön vízszintes helyzetbe.

– A három nagy étkezés helyett egyen többször, keveset.

– Ügyelj, hogy ne egye túl magát.

– Korlátozd a refluxot okozható ételek és italok fogyasztását, mint például a magas zsírtartalmú, sült, fűszeres ételek, szénsavas üdítők, koffein.

– Ösztönözd őt rendszeres testmozgásra.

Ha a refluxbetegség nem javul vagy súlyosbodik, az orvos gyógyszer szedését javasolhatja (nagyobb gyerekeknél).

A gyógyszerek alapvetően biztonságosak, csökkentik a bélgázokat, semlegesítik a gyomorsavat. Nagy dózisban mellékhatást, például hasmenést okozhatnak. Egyes gyógyszerek hosszú távú használata növelheti a csontritkulás esélyét. Más gyógyszerek fáradékonyságot okozhatnak.

Szükség lehet-e műtétre?

Nagyon ritkán avatkoznak be műtéttel reflux esetén. Ha mégis, akkor fundoplicatio műtéttel állítják helyre a záróizom működését. A műtét során elhelyezett kis eszköz összehúzza és lezárja a nyelőcsövet, amikor a gyomor összerándul, ezzel megelőzve a refluxot. Az eljárás nagyon hatékony, előnyeiről és esetleges kockázatairól kérdezd a kezelőorvost.

Cikkünk a webmd cikke alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink reflux témában: