Baba

Mennyit sírnak az újszülöttek átlagosan?

Az, hogy egy újszülött túl sokat sír-e, egy 1950-es szempontsor alapján kerül meghatározásra.
2017. Április 06.

Minden csecsemő sír

Egy a Warwick Egyetemen végzett vizsgálat szerint Angliában, Kanadában és Olaszországban többet sírnak a csecsemők, mint a világ többi országában.

Dieter Wolke professzor, az egyetem Pszichológia Tanszékének szakembere munkatársaival közel 8700 újszülöttet kísért figyelemmel számos országban, többek között Németországban, Dániában, Japánban, Kanadában, Olaszországban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban, és összevetették, hol mennyit sírnak a gyerekek egy nap során életük első 12 hetében. Az eredmények azt mutatták, hogy az első két hétben egy újszülött átlagosan napi két órát sír, a maximumot hathetesen érik el, amikor 2 óra 15 percet sírnak, majd onnantól kezdve fokozatosan csökken ez az idő, és végül a 12. hétre az egy óra 10 percet éri el.

Az egyes újszülöttek között ugyanakkor igen nagy eltérések mutatkoztak, akadt, aki csupán napi fél órát sírt, míg mások 5 óránál is többet, és amint a kutatásból kiderült, legtöbbet Angliában, Olaszországban, Kanadában és Hollandiában, míg a legkevesebbet Dániában, Németországban és Japánban sírtak a megfigyelt gyerekek.

Az, hogy egy újszülött túl sokat sír-e, és esetleg kólikában, azaz hasfájásban szenved-e, egy 1950-ben alkotott szempontsor alapján kerül meghatározásra, ezért nagy szükség volt már egy modernebb, aktualizáltabb változatra, ami a mostani kutatás segítségével lehetővé is válik. Ennek segítségével az egészségügyi dolgozók nagyobb biztonsággal fognak tudni tanácsot adni a hozzájuk forduló szülőknek, tájékoztatni tudják őket arról, hogy vajon a gyermekük többet sír-e a normálisnál, és ha igen, kellő támogatást és segítséget tudnak számukra nyújtani.

Kapcsolódó cikkek babasírás témában:

Forrás: Medipress