Kisgyerek

A növekedési ugrás 4 jele

A kisbabák gyorsabban fejlődnek életük első évében, mint bármikor máskor. Lehetnek azonban olyan időszakok, amikor rendkívül rövid idő alatt hirtelen többet híznak vagy nőnek, mint máskor. Ezt nevezzük növekedési ugrásoknak.
2018. Szeptember 08.
Hat hónapos kor körül is megfigyelhető egy növekedési ugrás

Minden kicsi máshogy fejlődik, ezért nem lehet egyértelműen meghatározni, mikor történnek ezek az ugrások (sőt az sem kizárt, hogy egy babánál nem is nagyon lehet észrevenni ilyesmit). Általában azonban az egy-két hetes babánál, 3 vagy 6 hetes korban, később három és hat hónapos korban is lehet egy-egy növekedési ugrás. A legjobb persze az, ha figyeljük a kicsi jelzéseit. Lássuk, mi minden utalhat a növekedési ugrásokra!

A baba folyton enne

Lehet, hogy már éppen jól beállt egy rendszer az életetekben, amikor azt veszed észre, hogy a kisbabád állandóan éhes, folyamatosan szopizna vagy több tápszert igényel a korábban megszokottnál. A növekedéshez, fejlődéshez ugyanis rengeteg energiára van szükség, ráadásul a kisbabák anyagcseréje gyorsabb is, mint a felnőtteké!

Változnak az alvási szokások

Vannak olyan szülők, akik arról számolnak be, hogy a kisgyermek a növekedési ugrás ideje alatt jóval többet alszanak a korábban megszokottnál, mások viszont éppen az ellenkezőjét tapasztalják, vagyis a baba nehezebben alszik el és kevesebbet is alszik. Abban viszont egyetértenek a szakemberek, hogy az alvás nélkülözhetetlen a megfelelő fejlődéshez, többek között azért, mert a pihenés órái alatt termelődnek a növekedéshez szükséges hormonok.

A kicsi nyűgösebb a szokásosnál

A fokozott fáradtság és az állandó éhség mellett az is okozhatja a kicsi nyűgösségét, hogy a növekedés bizony kisebb-nagyobb fájdalmakkal is együtt járhat. A fejlődés során ugyanis az izmok, ínak megnyúlhatnak, ami kifejezetten kellemetlen lehet a kicsiknek!

A baba új trükköket tanult

Természetesen nem lehet egy-egy új “mutatványt”, például a tapsolást, az integetést vagy más hasonló képességet egyértelműen a növekedési ugrásokhoz kötni, de könnyen előfordulhat, hogy a növekedés, fejlődés ezekben nyilvánul meg elég látványos módon.(Cikk forrása: parents.com)Ezt is érdemes elolvasni: