Baba

Milyen szoptatási problémával forduljunk orvoshoz?

Kihez forduljon az anya, hogy szoptatási nehézségei vannak? Milyen esetben szükséges orvosi segítség? Dr. Erdélyi Fruzsina gyermekgyógyász szakorvosjelölt, IBCLC laktációs tanácsadót kérdeztük.
2021. Május 03.
Milyen szoptatási problémával forduljunk orvoshoz? (fotó: Getty Images)

Bármennyire is készülünk a szoptatásra, előfordulhat, hogy olyan akadályokba ütközünk, amikor segítséget kell kérnünk. Milyen problémával kihez fordulhat a szoptató édesanya?

Tejcsatorna-elzáródás és mellgyulladás – jelek és teendők

“Első körben szoptatási tanácsadóhoz érdemes fordulni. Ő tudni fogja, hogy meddig tart az ő kompetenciája és mikor kell orvoshoz fordulni. Orvoshoz általában mellgyulladással, melltályoggal fordulunk. Olyan végső esetekben tehát, amikor antibiotikumra, orvosi- és ultrahang vizsgálatra van szükség, amikor a probléma kórházi, orvosi konzultáció mellett kezelhető” –  mondja dr. Erdélyi Fruzsina a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza, IBCLC laktációs tanácsadója.

A doktornő hozzáteszi, hogy bármilyen nehézség adódik a legjobb, ha az édesanya időben beszélni tud egy szoptatási tanácsadóval, aki szoptatásbarát módon tud segíteni a kezdetektől. Már a szoptatási tanácsadó felkeresése előtt fontos lenne, hogy az édesanya megismerje a saját testében zajló folyamatokat, megfigyelje az aktuális kihívást okozó eltérést. Sokszor már az is félig meghozza a javulást, ha tudatosan odafigyelünk a saját testünkre. Természetesen létezhet olyan nehézség, amikor elkerülhetetlen az orvosi segítség, de olyan helyzet ritkán adódik, amikor egyből orvosra van szükség.

Orvoshoz leggyakrabban mellgyulladás miatt fordulnak az édesanyák, a folyamat első lépéseként tejcsatorna-elzáródás alakul ki, ennek első jeleként csomót tapint a mellében az anya. A mell ilyenkor érzékeny, fájdalmas, kellemetlen lehet a szoptatás is. Rendszerint csak az egyik mellben jelentkezik a probléma. Már ebben a korai szakaszban megfelelő praktikákkal megoldható lehet a probléma, ebben érdemes lehet szoptatási tanácsadó segítségét kérni. A cél nem csupán a tünetek enyhítése, hanem az ok megkeresése, ami miatt a mell nem tud teljesen kiürülni. A tejcsatorna-elzáródásból alakulhat ki mellgyulladás, ami már komolyabb tünetekkel – láz, levertség, fáradtság – jár.

A tejcsatorna elzáródása és a mellgyulladás sem ritka a szoptató anyák körében, sok pihenéssel, a mell gyakori kiürítésével, azaz minél gyakoribb szoptatással, borogatással, különféle szoptatási testhelyzetek kipróbálásával, helyes mellretapadással, hatékonyabb szopival általában visszafordítható a folyamat – ebben tud segítséget, iránymutatást adni egy szoptatási tanácsadó. Ezekkel a módszerekkel általában viszonylag hamar enyhülnek a panaszok. Ha azonban nincs változás, sőt a tünetek súlyosbodnak, a láz nem szűnik, akkor orvosi segítségre lehet szükség, antibiotikum szedése elkerülhetetlenné válik a gyógyuláshoz.

Ha az édesanya mellett van szoptatási tanácsadó, akkor ő végig kíséri az anyát a gyógyuláshoz vezető úton, és pontosan tudni fogja, mikor érkezik el az az pont, amikor orvosra van szükség.

Szoptatási gondok a baba miatt

Szoptatási nehézség esetén az is előfordul, hogy anyai oldalon minden rendben van, de a baba igényel orvosi kivizsgálást. “Azt tapasztalja az édesanya, hogy a baba nem gyarapszik. Ebben az esetben gondolhat arra, hogy kevés a tej, de okozhatja a nehézséget az is, hogy a baba nem képes hatékonyan szopni, például azért, mert valamilyen izomtónus-probléma áll a háttérben.

Van tehát feladatköre az orvosnak, de nem valószínű, hogy első körben hozzá kell fordulni” – mondja dr. Erdélyi Fruzsina. Hozzáteszi, hogy az a tapasztalat, hogy “ha az anya szoptatási tanácsadó nélkül indítja meg ezeket a köröket, akkor a szoptatáson fog csattani az ostor.”

Készülj az első évre a DOKIMAMIKKAL! – Egészségügyi gyorstalpaló a baba első 12 hónapjára

Doktornők, akik maguk is épp babát várnak vagy épp kisgyerekkel vannak otthon… – Ki tudhatná jobban náluk, milyen tudnivalókra van szüksége az édesanyáknak? Gyűjtsd be a legfontosabb egészségügyi információkat a kicsi első évével kapcsolatban a Bethesda Gyermekkórház orvos anyukáitól! Kövess minket 1 hónapig – heti 4-5 új cikkel jövünk!

Témák:

Kérdezd a szakembert!

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel a cikk szerzőjének: ITT