Baba

Szoptatás: a hason alvás befolyásolhatja a tejtermelést?

Vajon szabad-e hason feküdni addig, amíg az anya szoptatni szeretne? Befolyásolhatja a tejtermelést a hason alvás?
2021. Október 06.
A hason alvás befolyásolja a tejtermelést? (fotó: Getty Images)

Sok nő a terhessége alatt alig várja, hogy a baba megszületése után újra hason fekhessen, hason aludjon. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mindaddig amíg az anya szoptat, a mellekre nehezedő nyomás hatással van-e a tejtermelődésre vagy okozhat-e bármilyen egyéb problémát.

A tejtermelést alapvetően az befolyásolja, hogy milyen gyakran és milyen hatékonyan szopik a baba. Ha akkor kerül mellre, amikor ő csak szeretne és hatékonyan kiüríti a mellet, akkor éppen annyi tej fog termelődni, amennyire a babának szüksége van.

Ugyanakkor a tejtermelődését befolyásolhatja, hogy nehezedik-e valamilyen nyomás a mellekre, így a tejcsatornákra. A mellgyulladás és az eltömődött tejcsatorna egyik oka lehet, ha a mell el van szorítva: melltartóval, szűk ruhával, vagy ha az anya hason fekszik és ezzel nyomást gyakorol a mellekre.

Ha elegendő tej termelődik, de nyomás alakul ki a tejcsatornákra, akkor az is megtörténhet, hogy nem mellgyulladás alakul ki, hanem a nyomás gátolja a tejtermelődést. Az, hogy a testünk mennyire fogja nyomásnak érzékelni a hason fekvést, hason alvást, egyéni, de gondoljunk arra, hogy régen, ha egy nő nem akart szoptatni, akkor leszorították a mellét és ez akadályozta meg a tejtermelődést.

Teljesen más a helyzet akkor, ha már beállt a kereslet-kínálat, a mell nem feszül, hanem laza lesz, ebben az esetben már kipróbálhatjuk a hason alvást. A kezdeti időkben azonban, amikor a mell még igen feszes, jobb, ha elővigyázatosak vagyunk.

(Cikk forrása: breastfeeding-magazine.com, lll.hu)