Baba

ISZSZ: mit kell tudni az igény szerinti szoptatásról?

Az igény szerinti szoptatás fontosnak tartja azt a tényt, hogy a szoptatás nem csupán táplálkozást jelent a babának, hanem annál sokkal többet.
2021. Február 25.
ISZSZ: mit kell tudni az igény szerinti szoptatásról? (fotó: Getty Images)

A szoptatás a kereslet-kínálat elven működik, ami azt jelenti, hogy éppen annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Ezt könnyen beláthatjuk, ha arra gondolunk például, hogy nyilvánvalóan nem ugyanannyi tejre van szüksége egy öt hónapos babának, mint egy másfél évesnek, mégis minden különösebb probléma nélkül pont annyi tej áll rendelkezésére a babának mind a két esetben, amennyire szüksége van. Ezért nagyon fontos, különösen az első időkben, hogy minél többször mellre kerüljön a baba, éppen annyiszor, ahányszor csak igényli. Minél többször ürül ki a mell, annál több tej fog termelődni. Tehát nem ajánlatos korlátozni a szoptatások számát, és időtartamát sem.

Ez – különösen kezdetben – naponta akár 12 alkalmat vagy még többet is jelenthet, nappal és éjszaka egyaránt. Ez ijesztő és nagyon fárasztó is lehet az anyának, de megéri: amikor beáll a kereslet-kínálat, akkor minden nehézség nélkülivé válik a szoptatás (legalábbis nem lesz többé kérdés, hogy van-e elég tejünk a babának).

A kisbaba, főleg, amikor még nagyon pici, akkor sokszor kívánkozik mellre, nem csak amiatt, hogy beálljon a kereslet-kínálat, hanem azért is, mert az anyatej nagyon könnyen emészthető, a kisbaba gyomra pedig még nagyon kicsi.

De a babák nem csupán az éhségük miatt szopnak, ennél sokkal többet jelent számukra a szopizás: a folyadékigényüket is így elégítik ki 6 hónapos korukig, a testkontaktus igényüket is, fájdalomcsillapító, nyugtató hatása is van a szopizásnak, a megnyugvást is ez adja meg nekik. Minden problémájára a szopizás és az édesanyja a megoldás.

Sokan régi a köztudatban tévesen elterjedt nézet szerint azt gondolják, hogyha annyiszor szoptatják meg a babájukat, ahányszor ő azt igényli, akkor el fogják kényeztetni. Erről azonban szó sincs, nem lehet elkényeztetni egyetlen babát sem azzal, ha megszoptatjuk, amikor ő ezt igényli. Ha megtagadjuk tőle vagy mi akarjuk irányítani a folyamatot, akkor lényegében úgy válaszolunk az igényére, hogy megtagadjuk tőle a számára egyetlen megnyugvást jelentő dolgot, nem válaszolunk a szükségleteire és nem utolsó sorban a tejtermelődést is negatívan befolyásoljuk.