Baba

Öt tankolásért egy védőoltást

Egy baktérium, mely önmagában több halált okoz, mint bármelyik védőoltással megelőzhető betegség kórokozója, s kétszer annyit, mint az AIDS. A kicsik oltása a felnőtteket is védi. A kérdés csak az: Kinek kell rá költenie?
2006. Május 02.

Régről ismert kórokozó

A Streptococcus pneumoniae nevű baktérium – röviden pneumococcus – az 1800-as évek vége óta ismert. A baktérium felszínének poliszacharid anyaga alapján több mint 90 típusáról tudunk, de közülük csak néhány okoz súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést. Az egészséges emberek orrüregében és garatjában természetes körülmények között nagyon gyakran kimutatható a pneumococcus. Különösen a két évesnél fiatalabb csecsemők hordozzák orrgaratukban nagy arányban, idősebb korban eltűnik a kórokozó. Télen – főként az óvodások, kisiskolások közül – többen válnak hordozóvá.

A hordozás tulajdonképpen normális állapotnak tekinthető. Azt jelenti, hogy a szervezetben megtalálható ugyan a potenciálisan fertőző baktérium, de a hordozó személy nem betegszik meg tőle, a környezetében élőkre viszont veszélyes lehet. A pneumococcus baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, a nyál közvetítésével. A baktérium az emberi szervezeten kívül hamar elpusztul, ezért a fertőzés nem vihető át étellel, itallal vagy tárgyakkal.

A betegséget mindig megelőzi a baktérium megtelepedése az orr-garatüregben. A súlyos pneumococcus-betegségek 50-60 százalékban ilyen hordozó állapotból alakulnak ki. Az antibiotikumos kezelés a hordozást nem szünteti meg. Hogy a baktérium ártatlan jelenlétéből mi okból alakul ki súlyos betegség, nem lehet pontosan tudni. Kialakulásának kedvező külső tényező a passzív dohányzás vagy a szennyezett levegő, s ugyancsak nagyobb a veszély, ha valamilyen okból legyengül az immunrendszer. Emiatt kell óvakodniuk a fertőzéstől a kisgyerekekkel együtt élő, idős, jobbára 65 év fölötti korosztálynak, náluk a kórokozó akár halálos kimenetelű fertőzést, tüdőgyulladást is okozhat.

A fejlődő országokban tömeggyilkos

A fejlődő országokban a pneumococcus fertőzés a kétévesnél fiatalabb gyermekeknél a vezető halálokok között szerepel, és évente mintegy 1,2 millió halálesetet okoz, az összes halálozás 9%-át. – tudtuk meg e döbbenetes adatokat Dr. Újhelyi Enikőtől, a Szent László Kórház Gyermekintenzív osztályának osztályvezető főorvosától azon a sajtótájékoztatón, mely az immár Magyarországon is elérhető védőoltásról adott tájékoztatást.

Magyarországon évente több ezer gyermeket betegít meg, közülük szerencsére csak ötvenen kapnak súlyos, életveszélyes pneumococcus fertőzést. Az ő sorsuk azonban intő jel lehet. Előfordulhat, hogy a hazai gyermekorvosok egy része meglepve néz majd a szülőkre, ha védőoltásért kopogtatnak be hozzájuk, hiszen többségüknek szerencsére nem volt még dolga súlyos esettel. Az elővigyázatosság azonban indokolt.

Mégis miként válhat agresszívvé egy ilyen gyakori kórokozó?

Hordozásból fertőzés

Az esetek egy részében a baktérium az orr- és garatüregből a közelben lévő szervekhez is eljuthat. A középfülbe és az orr melléküregeibe hatolva középfülgyulladást és arcüreggyulladást okoz, a tüdőben tüdőgyulladást hívhat elő.

Más esetekben az orr- és garatüreg nyálkahártyáját áttörve a pneumococcus bejuthat a véráramba is, ahol súlyos, akár életveszélyes, úgynevezett invazív betegségeket okozhat. Szerencsés lefolyás esetén a magas lázon kívül nem sok tünetet produkál, de vérvizsgálattal mindig kimutatható a fertőzés. Sajnos ennél súlyosabb állapotok is bekövetkezhetnek: ízületi és hashártya-gyulladást, agyhártyagyulladást, vérmérgezést és súlyos tüdőgyulladást okozhat. E súlyos állapotokkal a kis betegek intenzív osztályra kerülnek, azonnal megkezdik az antibiotikumos kezelést.

Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran, mintegy 15 %-ban maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük halláskárosodásukkal, ami süketségig fokozódhat vagy különféle idegrendszeri problémákkal, epilepsziával vagy valamilyen mozgászavarral.

A kicsiket oltják, a nagyokat (is) védik

Öt tankolásért egy védőoltást

A pneumococcus okozta fertőzések gyakorisága, a szövődmények súlyossága, valamint a kórokozó ellenállóvá válása az antibiotikumos kezelésre, szükségessé teszik a megelőzést, amelynek egyetlen hatékony módja a védőoltás. Az OEP az idősebbek pneumococcus fertőzés elleni oltásának felét fizeti, ez az ún. poliszacharid típusú vakcina azonban nem jó a kisgyermekeknek.

Az öt év alatti korosztály számára ún. konjugált típusú vakcina a megfelelő, melynél egy másik baktériumból származó fehérjét kötnek a kórokozó baktérium, jelen esetben a pneumococcus poliszacharid tokanyagához. A poliszacharid a kicsi gyerekek még éretlen immunrendszerében nem képes immunválaszt kiváltani, de fehérjével kombinálva az árukapcsolás elvén már igen.

Azokban az országokban, ahol a kisgyermekeknek kifejlesztett védőoltást széleskörűen alkalmazzák, 94%-kal csökkent a súlyos és életveszélyes pneumococcus fertőzések előfordulása, továbbá jóval kevesebb gyermeket kellett középfülgyulladással kezelni.

A világ számos országban, a csecsemők a Nemzeti Oltási Program részeként rutinszerűen megkapják a pneumococcus fertőzést megelőző védőoltást, így például Nagy-Britanniában, Görögországban, Hollandiában, Norvégiában, Németország, Olaszország, Spanyolország egyes tartományaiban, valamint Ausztráliában és 2000 óta az USA-ban is. Szomszédainknál pedig, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában a támogatott oltások közé tartozik. Remélhetőleg hamarosan hazánkat is ide sorolhatjuk.

A védőoltás amerikai bevezetése kapcsán kiderült, hogy nem csak a beoltott gyermekekben, de a velük élő, oltást nem kapott idősek esetében is jelentősen csökkent a pneumococcus okozta betegségek száma, méghozzá mintegy 64 százalékkal. Ennek az az oka, hogy míg az antibiotikumos kezelés a hordozó állapotra nem hat, az oltás csökkenti a hordozó gyermekek számát, akik révén az idősebb korosztály fertőződhetett volna.

Drága gyermekeinkért

Dr. Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja szerint a gyermekorvosoknak mindenképp ajánlaniuk kell a szülőknek az oltást; természetesen főként a gyermekek egészsége érdekében. Felvetődik az a kérdés is, hogy ha súlyos fertőzés nyomán maradandó károsodás lép föl, netán el kell veszíteni egy kisgyermeket, vajon meg tudná-e bocsátani magának az orvos vagy a szülő, ha nem előzte meg a bajt, holott megtehette volna. S ez érvényes akkor is, ha ma már tudjuk, hogy az allergiás megbetegedések elterjedéséért a környezetszennyezés mellett a túlzott tisztaság, a viszonylag sok védőoltás és mindezek folytán immunrendszerünk edzetlensége okolható.

Bár kétségtelen, hogy összességében megtérülő befektetés a népegészségügy számára a védőoltás, egyelőre a szülőknek kell azt megfizetni, így nem mindegy, mennyiért jutnak hozzá. Az első oltást, mely már két hónapos kortól adható, további két adag követi. A három oltás összesen 48 ezer forintba kerül, majd egy év múlva további emlékeztető oltásra kell vinni a gyerekeket. Az első hallásra hatalmas összeget egy biztonsági gyermekülés, egy átlagos babakocsi vagy egyetlen tankolás árával összehasonlítva azonban nem kétséges, hogy ezen nem szabad spórolni.

Forrás: HáziPatika.com