Baba

Ha csak 5 másodpercig van a földön, még megehető a leesett étel? Itt a tudomány válasza

A válasz nem fekete-fehér, attól is függ mit és hova ejtünk le.
2024. Május 20.
étel a földön
Kép: Getty Images

Létezik egy sokak által követett, úgy nevezett 5 másodperces szabály, amelynek lényege, hogy a földre esett étel még simán megehető, ha gyorsan felszedjük. Most ennek járt utána a tudomány– írja a National Geographic.

Az elképzelés lényege az, hogyha gyorsan, pár másodperc alatt felkapjuk a földre pottyant ételt, akkor kevés baktériummal találkozott még, így nyugodtan megehető.

Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszerkutatója és csapata most ennek járt utána. Többféle élelmiszert is teszteltek és azt találták, hogy minél tovább van egy étel a földön, annál több baktérium tapad rá, ám már rövid idő alatt, a leesés pillanatában is rengeteg kórokozót szed fel. Különösen a vizesebb élelmiszerekre tapadnak villámgyorsan a baktériumok, mint például a görögdinnyére. Az sem mindegy hova ejtjük le az ételt: ha szőnyeggel borított felületre, akkor sokkal kevesebb kórokozót vesz fel.

És persze az sem elhanyagolható kérdés, hogy hol ejtettük le azt az ételt: ha például egy kórházban ejtünk le egy falat ételt, biztos, hogy senki nem akarja majd megenni akkor sem, ha villámgyorsan felszedjük onnan. A legtöbb esetben azonban egy olyan étel, mondjuk egy szelet süti vagy egy kenyérdarab, amit az otthonunkban ejtünk le és gyorsan fel is vesszük, még minden különösebb egészségügyi kockázat nélkül elfogyasztható.